母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔係好夠奶?

我BB出左世10日喇, 由響醫院開始都係埋身餵奶...
前幾日我開始用手泵泵奶, 發現泵極都係頂多泵到2oz...
我睇返D媽咪留言, 最少都唔只2oz, 我開始擔心自己唔夠奶餵BB...
開始有少少壓力, 我唔想補奶粉比BB, 於是想快D試下泵奶, 每日有一餐比佢食奶樽, 等我第日返工BB都仲可以繼續食人奶...但係見到咁0既情況, 我開始擔心喇...
請問你地初初餵人奶有遇過這樣的情況嗎?

大宅

Re: 唔係好夠奶?

唔駛咁擔心, 你只係餵左幾日, 泵唔多唔出奇, 只需要俾bb密d埋身食, 因bb吸吮最能夠刺激噴奶反射, 現階段冇需要用泵, 泵出2安唔代表bb只係食到2安, 我都只係一次半次要出街先會泵, 臨放完產假前3星期才開始set泵奶既時間表, 同埋訓練bb用奶樽俾工人餵, 到依家3個月, 完全唔駛補奶粉

放鬆心情, 休息多d, 奶量就會好d

男爵府

miffywen

二安已經好好啦.你生左十日咋,我當日要差不多兩星期才上奶,一個月時試過泵,都係泵得二至三安.當然BB唔只食咁少啦,只不過泵出來時,太緊張,所以泵得少,丁丁現在還能享用母乳,無需奶粉,你看我比你情況更差,我都得,你唔使怕喎.

生左幾日,就休息下,唔好泵奶,多埋身吃,埋身吃多點助上奶和增奶呀!!!

努力!有問題上來多問.

民房

其實你已經好叻啦,我之前成日阿b都好似食唔飽....
你只係10日咋....係咪第一胎?你keep住泵,仲有夜晚個次一定要起身泵(即係半夜)會多d奶,我阿b已經1個月10日,我因為懶,通常都係泵到3~5安,定時泵,刺激奶量好緊要(當然埋身食最好啦)
,不過我用電泵泵完,好似無得再泵,但係用手泵下仲有成安咁多.....

miffywen 寫道:
我BB出左世10日喇, 由響醫院開始都係埋身餵奶...
前幾日我開始用手泵泵奶, 發現泵極都係頂多泵到2oz...
我睇返D媽咪留言, 最少都唔只2oz, 我開始擔心自己唔夠奶餵BB...
開始有少少壓力, 我唔想補奶粉比BB, 於是想快D試下泵奶, 每日有一餐比佢食奶樽, 等我第日返工BB都仲可以繼續食人奶...但係見到咁0既情況, 我開始擔心喇...
請問你地初初餵人奶有遇過這樣的情況嗎?

[url=][/url]

大宅

多謝各位的意見, 睇完我就冇咁擔心喇!
坦白講, 因為我返工之後BB就會比奶奶湊,
奶奶又成日話我而家餵人奶, 第日返工點算,
我又唔想佢借呢個藉口餵奶粉(不過我都有幾罐奶粉看門口),
於是心急想早d「證明」比佢睇, 就算我第日返工佢都可以用奶樽餵人奶比bb...
睇完你地的回應, 我諗當下最重要的是要放鬆心情吧!
多謝多謝!
我有乜唔明就一定上來問啊(我是個新手媽媽呢!)

大宅

等到BB 滿月先好比佢學食奶樽呀,奶樽會影響BB 學習吸吮能力。

我第一次泵奶都係得兩安咋,果時仲係BB 六個星期大,不過慢慢就越泵越多。我奶奶當初唔贊成我返工後餵人奶,怕我辛苦同怕BB 唔夠食。後來我邊餵邊泵,慢慢越泵越多,返工前仲儲到十九包六安半的冰奶添。

所以呢,你慢慢來吧!泵奶呢樣野係欲速不達架。

大宅

miffywen,

繼續努力, 唔好心急, 唔好唸住要證明泵到奶比99睇, 不過滿月後你不妨試下邊餵邊泵, 尤其夜晚, 可以幫你儲奶

有咩問題多d上黎問, 我呢幾個月都係bk學左好多野, 我餵母乳都係

大宅

其實我臨返工之前, 我先儲到奶咋
我坐月o既時候, 自己都唔夠奶, 我bb已經差不多一個鐘食一次, 我都唔夠奶, o個段時間, 我有餵奶粉比佢食...但係到我返工之後, 我就夠奶啦...所以唔使驚架, 比到幾多bb食, 就比, 少少都好過無呀

大宅

咁我唔心急喇, 我諗都係過多兩、三個星期先開始泵奶、儲奶。
但係呢, 而家已經開始有漏奶的情況...你地會點處理呢?
該用戶已被刪除

男爵府

我頭一個月都係比女女埋身食,所以好快好多奶,加上我又成日飲魚湯,到女女滿月之後就慢慢比佢學習用奶樽,奶量真係少左好多,但都夠佢食o既,我泵得最多奶就係一早,有七八安呀

大宅

我想問呢, 我飲鮮奶會唔會攪到個b肚疴?

大宅

miffywen 寫道:
我想問呢, 我飲鮮奶會唔會攪到個b肚??

下?我日日飲兩包阿B 都無事喎。

洋房

唔會啩,我早晚各一包wor,都無事啊!

大宅

今日唔知係咪因為休息唔好/食得唔夠, 唔係好谷奶...
晏晝BB係咁扭計, 於是我差唔多一個鐘就比佢埋身食一次,
但係佢都仲係係咁搵嘢食...
於是頂唔順, 沖左兩安奶粉比佢, 點知佢一陣間就飲晒,
之後仲唔扭計tim...
我有d內疚, 餓親bb...唉, 攪到有少少想放棄...
想搵人傾下~

男爵府

miffywen

BB有時只係想吸吮,你唔好咁啦,我地個個都經過呢個階段,雖然上面有個媽媽說得對,補奶粉有時會使媽媽奶量減低,但有時如果你太辛苦,咁都要補下,當然唔係叫你餐餐補,補奶粉係唔使內咎,你想想你餵人奶是想BB好,如果BB唔夠飽,你唔俾佢食,似乎也不是為BB好,當然有時BB只為得到安全感而要吸吮,係讓他吸吮,一方面可以讓他得到安慰,另一方面又可以使你增加奶量.就算要補奶粉也無必要內咎.

我地每一個人也經過你現在行的一條路,最初的兩個月是最辛苦的,爭取多點休息,盡力而為.我地會支持你的.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊