母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

一邊泵, 一邊餵, 你地可以泵幾多?

每次得2oz 咋!! :-( (因要開始做冰奶)
唔知BB一次可以食幾多? 好擔心唔夠奶

男爵府

Re: 一邊泵, 一邊餵, 你地可以泵幾多?

Hi kwankwanho,

If BB is new born, 2oz is quite good la!

Don't worry, milk amount gradually will be increased along the growth of BB.
Please try to keep direct breastfeeding + regular pumping even after maternity leave.

Add Oil !
Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

男爵府

kwankwanho 寫道:
每次得2oz 咋!! :-( (因要開始做冰奶)
唔知BB一次可以食幾多? 好擔心唔夠奶

你能太緊張,你可以先泵下,泵到差不多沒奶出,再埋身餵,咁可能把更多後奶泵出,又可以多一次噴奶反射.

大宅

我初初泵都係得兩安,不過會越泵越多,不用擔心,因為你的乳房未適應,慢慢會多d。你BB 現在幾大呢?當初我學儲奶時是這樣的,當BB 六個星期大我就比佢學食奶樽,第一次餵比兩安,食完埋身餵。第二次就比四安,之後再埋身餵睇佢食唔食,點知佢又再食,咁下次我比夠五安,BB 食用完之後唔使埋身餵,咁我就知阿B 一餐要食五安奶。

大宅

我都係得兩安,泵完之後,bb食完一邊唔夠喉,結果連泵出黎o個兩安都要俾埋佢。試過幾次都係咁,攪到我都無心機泵,到宜家一安都未儲到。

加上我奶奶有小小抗拒我d人奶,因為有一次我出咗街,佢幫我用奶樽餵人奶,返黎佢話bb都唔想食我d人奶,但明明夠鐘食奶,跟住我問佢係唔係凍得滯佢唔肯食,食之前有冇試吓溫度,佢都唔敢答我,叫我點放心俾佢湊...

你地係點解凍的凍奶,俾bb食之前會唔會試吓溫度???

我覺得佢怕,覺得人奶好核突,仲要係人地既。我老公以前係食奶粉大,身體自細就體弱多病,所以我好想我個仔健康d,無論幾辛苦都要餵佢人奶,但到宜家兩個月仲未可以全人奶,所以都幾心灰,不過我一定會堅持...

我宜家用緊nuk既electric pump,係唔係好差?
我係BK都未見人讚過,提都未提過...
我覺得痛之餘,又泵得少,有時真係得幾滴,簡直少得可憐!!! :-(

洋房

你?唔好成日話2oz少啦!沒有用的我只有10ml !
救救我吧!

大宅

Re: 解凍的凍奶

用六十度的熱水坐熱支奶約十分鐘,試下溫度係暖暖地就得。

Re:邊餵邊泵唔夠飽

你係咪只係餵一邊比BB 食呀?可以試下餵完之後兩邊對調,因為很多時會有第二次噴奶架。

大宅

六十度的水太熱了...醫院及多數母乳書籍都提意用不超過40度的水坐熱d奶...因40度同人體溫度差唔多...過熱會破壞母乳的營養呀~

nikitac 寫道:

Re:邊餵邊泵唔夠飽

你係咪只係餵一邊比BB 食呀?可以試下餵完之後兩邊對調,因為很多時會有第二次噴奶架。

大宅

nikitac 寫道:

咁洗唔洗換水???
因為水好快涷,但支奶都仲係涷冰冰!!!

大宅

我呢排都小左奶呀

剛滿月時餵邊pump, pump果邊會有8oz

e+ bb 6個月大, 邊餵邊pump只得返6oz

男爵府

都幾好啦..
我BB女, 9-day-old, 每餐差唔多要食4OZ, 之前未出院果陣,我飲好多湯水,人奶仲夠用,呢幾日返到屋企,邊食又邊PUMP, 都PUMP唔到1OZ啊.我真的好緊張,E家飲湯水,就好似食藥,逼自己飲多點.
而且, 餵佢都唔知佢究竟食咗幾多,你地點估佢食飽沒啊?E家我只得人奶+奶粉咁.. 好辛苦..
親子王國以外之連結已被刪除

洋房

Dear 小仙女Mummy ,

Don't 心急, your BB is just 9-day-old, just direct feed now if BB has 5-6 wholly wet diapers, it means she getting enought.

Also, pump is not efficient as BB sucking, pump 1oz, but BB may suck 3-5oz. Therefore when you could not pump any milk, BB may have, but they just need to work harder.

Don't push yourself too hard, enjoy be a breastfeeding mami.

男爵府

thanks for your encourage, Colemama..
I'll keeping breastfeed my baby girl. for her healthy..
親子王國以外之連結已被刪除

大宅

這兩天有d血(bb出世已經一個半月), 唔知係唔係m, 但係量唔多,d人話餵人奶冇m, 點解會咁?
m到奶量好似少好多, 連bb都不夠食喎!

洋房

最多那次有6oz, 不過多數得4oz, 我多數埋身餵, 有時泵出來放在雪櫃, 可交給老公或媽咪代餵, 遲dBB要吃多D奶, 希望我的生產力會越來越多啦!
:-P :-o

男爵府

kwankwanho 寫道:
這兩天有d血(bb出世已經一個半月), 唔知係唔係m, 但係量唔多,d人話餵人奶冇m, 點解會咁?
m到奶量好似少好多, 連bb都不夠食喎!

個個都唔同,有d全母乳媽媽會生完6周後來m.
m的前後奶量會少,但走左又會正常,多點埋身餵,多泵奶,多儲奶,咁bb就會夠食.努力!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

請問一邊泵, 一邊餵,應該用咩姿勢?
點先可以唔頂住個泵呢???

我今日試過一邊泵,一邊餵,BB食右邊時我就將佢成個身夾o係我右邊腋下,咁o岩唔o岩呢?

我用手泵,攪到隻手好
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

[quote]
patpat234 寫道:
請問一邊泵, 一邊餵,應該用咩姿勢?
點先可以唔頂住個泵呢???

我今日試過一邊泵,一邊餵,BB食右邊時我就將佢成個身夾o係我右邊腋下,咁o岩唔o岩呢?

我用手泵,攪到隻手好

大宅

同病相連呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-( :-( :-( :-(
最最最最多得20ml!-_-~~救命.... :-( :-(
jojo媽咪 寫道:
你?唔好成日話2oz少啦!沒有用的我只有10ml !
救救我吧!
可惡呀!!憎死bk!!!!

大宅

初初泵係得兩三安架咋, 慢慢就會多d 奶. 通常我係BB 食幾耐就泵幾耐, 一邊大約十幾分鐘左右.

都無話邊個姿態係正確o既, 只要你舒服就ok. 我自己就坐住餵, BB 坐在我大脾上, 一隻手抱住佢, 另一隻手"渣"奶泵, 如果有腰痛, 即係條腰support 唔夠, 可以攝cushion 或pillow 在背部做support.

泵時不用一下按到底, 輕輕的按到一半收手再按另一下, 咁會舒服d, 初初我唔識以為出晒力按會多d 奶, 點知原來唔係. 當有噴奶時可按長一點時間再泵都得.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊