自由報料

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

食月餅食滯左,可以飲咩茶呢?

:-(
活在當下

大宅

Re: 食月餅食滯左,可以飲咩茶呢?

唔係茶類可以嗎?如ok你試下煲陳皮水飲啦,舒服好多架

陳皮
(Citri Reticulatae Pericarpium)

[別名]
廣陳皮,廣柑皮,橘,橘皮,新會皮。
[來源]
芸香科 (Rutaceae)。柑結 Citrus reticulata Blanco 的果皮。
[性味]
味辛、苦,性溫。
[功能]
健胃,止嘔,止呃,驅風,祛痰。
[主治]
消化不良,腹脹脘悶,食慾不振,惡心嘔吐,腹痛,脾胃氣滯,咳嗽痰多,支氣管炎,上呼吸道炎。
[用法用量]
10∼20公克�日;科學中藥:0.5∼2.0公克�日。可依病症與體質酌量增減使用量。

大宅

嘩~
你一次食好多? :mrgreen:
冇益架...
飲花茶吖~
你家有冇?

侯爵府

[quote]
b肉兜兜 寫道:
嘩~
你一次食好多? :mrgreen:
冇益架...
飲花茶

活在當下

侯爵府

唔該可兒
活在當下

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

茶藝専家話: 一定係普洱!

大宅

飲果子鹽都得架,可惜e+咁夜了...
咁有冇茶葉,飲少少熱茶吖.

侯爵府

Charlotte_mom 寫道:

屋企有呀,thanks
活在當下

侯爵府

[quote]
b肉兜兜 寫道:
飲果子鹽都得架,可惜e+咁夜了...
咁有冇茶葉,飲少少熱茶
活在當下

大宅

叮妹 寫道:
[quote]
Charlotte_mom 寫道:

屋企有呀,thanks [/quote]
飲少少好喇,有咖啡因的,會訓唔著的.

洋房

green tea

侯爵府

ok
活在當下

別墅

GREEN TEA LA !
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

男爵府

叮妹,

hi, 中秋節開心到......食滯咗呀, 你咁攪笑架, 普洱唔好沖咁濃呀

大宅

食月餅食滯左,可以飲咩茶呢?

hi, 叮妹:

我飲開元氣消腩茶呀!!!
<< 主 信 實 無 變 >>
慈愛主信實無變, 在每天清晨, 主愛巳彰顯.
慈愛主信實無變, 沒有分陰晴, 主愛勵勉.
慈愛主信實無變, 日影西斜, 主愛更溫暖.
慈愛主信實無變, 沒有分冬暖, 主愛復眷.

副歌: 愛慕到達主跟前, 渴慕救主引牽. 困苦, 壓逼,
      憂心, 掛念, 神愛眷必不停斷, 神愛眷終不改變.

首頁

尾頁

跳至