母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

初生bb點樣搞

我係9/28 在pwh emergency開刀生b女, 都立即要求埋身餵, 頭兩日, 雖然我冇野食落肚, 但係都夠佢食, 到第三日, 姑娘話b女磅數輕得多左, 叫我補奶粉, 咁之後我一路徘徊係兩邊, 都唔知點做, 健康院姑娘同pwh助產士都話b女食得叻, 但係問題唔知出係邊到, 每次餵佢都要成個鐘, 最高記錄係3個鐘, 仲要再補奶粉, 先止到佢喊, 其實我唔介意每次比佢食成個鐘, 因為我都相信刺激得多, 會增奶, 但係over一個鐘, 實在是大累, 亦令我不知所措, 好似搞到b女都好混亂咁

我有試過飲魚湯, 多奶茶, 鮮奶, 好像都冇咩效, 個胸並唔谷, 係間唔中有d部位會硬左一舊, 健康院姑娘話可能drainage問題, 助產士就話我夠奶, 唔好成日諗補奶粉

既然個個都話b女可以, 我唔想咁就放棄呀....
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

Re: 初生bb點樣搞

助產士只係一本通書睇都到老, 佢個個都係咁講, 有時係要自己隨機應變的, 正如我在另一個thread到講, 補一兩餐是無問題的, 最緊要自己食得飽, 有得瞓, keep住埋身餵 (食, 瞓, 啜), 自己部機器都唔入油, 又何來會run得順喎, 呢段時間你只要負責餵人奶, 其餘工作交比家人同工人, 過多兩三個星期, 自然會ok, 到時你就可以全人奶啦!!

公爵府

畀面勳章

miutang, 就係冇人幫到手, 其實家務或者bb野workload都唔算太大, 我之前有一兩日諗住放棄時, 每日只餵兩餐人奶, 簡直得閒到死, 所以更加覺得點解唔堅持落去, 咁我想問, 補一兩餐既意思係, 個餐全奶粉定係都係照人奶前, 奶粉後呢
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

winwin815

你睇下邊一方式會令你多d時間休息同做家務, 我自己係個餐係全奶粉.

你咁辛苦都要堅持, 真係

winwin815 寫道:
miutang, 就係冇人幫到手, 其實家務或者bb野workload都唔算太大, 我之前有一兩日諗住放棄時, 每日只餵兩餐人奶, 簡直得閒到死, 所以更加覺得點解唔堅持落去, 咁我想問, 補一兩餐既意思係, 個餐全奶粉定係都係照人奶前, 奶粉後呢

大宅

winwin815
萬事起頭難呀!首先要顧掂自己,餵奶其實都需要好大毅力及體力,調理好自己身體,食多dee營養豐富的食物,補充好體力先至有高質素的奶奶俾囝囝飲!我諗有好多媽媽初頭都有補過奶粉,呢個係過度階段,我初頭都唔夠奶,即使到現在囝囝快8個月,食兩餐粥仔,我都係剛剛好而已,總之你要相信,bb食多餐人奶,就有多一點好處,努力呀

複式洋房

每個人初時喂bb都辛苦,我現在也很辛苦,因為長期睡不足。喂奶、揼奶、令bb睡、換片,現在還要返工,但每次見到女女吃得很滿足的樣子,就很開心。
我個女還有幾天就三個月,初出世時,我因為不懂照顧bb,弄到自己成個瘋婦咁,成日忙到一天只吃兩餐。仲因為太辛苦試過暈,每天為奶量不足而自責。因為先天的不足(我是乳頭短少媽咪),女兒初生時成日都食唔飽(她好用力吸,吸很長時間,但卻吸不到),不停地喊,故她每個月增重只僅合格。那時只堅持要她吸,以增加奶量,其實她也很辛苦。我想再一次的話,我會嘗試以下方法:
1. 給女兒吸,有須要我會補奶粉。(尤其真的須要休息,所以不要吸完你才給奶粉,我覺得這樣我更忙亂。而是某一餐給她吃奶粉)
2. 每次吃完必定泵清。因為只有泵清才會上奶。
3. 定時定候泵。
你知嗎?睡眠充足是製奶的重要因素之一。還有心情緊張影響也很大,不要再計自己出多少奶。因為神創造人類的奇妙。隨不同階段,你的奶量真的會自自然然增加。我想除非先天優異,否則是沒有得急的。(你女兒出世才個多星期)
現在我的奶量每天只僅足夠女兒需要(我女兒是小食之人,現在最多三小時最多才吃四安)。
不要傷心,這裡有很多同行人!加油

公爵府

畀面勳章

多謝大家既支持, 其實我諗係我心急, 我既情況又不算是太worse, 只是每一餐都不知b女要吃幾耐, 呢個比較令自己frustrate

我會聽取大家意見, 揀選今日既兩餐餵奶粉, 我都覺得唔可能先人奶, 後補奶粉, 太忙, 又要令b女中途停低喎

我想問問大家意見, 點先知b女食到奶呢, 其實我諗, 如果佢餓既, 又啜唔到, 自不然會喊, 我b女又冇喎, 係咪即係啜到呢?

原來要清晒d奶先再上奶架, 不過我未係好識用我個奶泵添, 10號去健康院要問下姑娘先得
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

尋晚發生左件事, 事緣b女唔肯飲臨訓個餐奶, 呢餐應該係奶粉, (我最初以為學似我另一個bk網友講, 佢b女飲慣左人奶後, 唔like奶樽), 佢唔多肯飲, 咁冇計啦, 放佢落床又唔訓, 咪餵人奶囉, 點知搞到2點幾都未肯訓, 後來我發現佢抖氣有我地大人鼻塞既聲, 其實我早兩日發覺佢有舊好大舊既鼻屎係好入既位置架啦, 我當堂嚇親, 因為我覺得佢抖氣要好用力, 好大聲, 打比我麻麻, 佢居然未訓喎, 諗住過去求救啦, 唔係b女扭足一晚都唔知點算, 但係我老公勁反對, 話bb可以用口抖氣, 去麻麻到, 不如去睇醫生, 最好就聽日先搞添, 我唔知佢係唔相信我, even我湊左b女幾日, 都唔知佢咩野反應係辛苦, 定係佢根本唔緊張, 我就覺得b女好辛苦啦, 咁佢黑面咁讓步, 去到麻麻到, 因為太入, 我地都係選擇去睇醫生, 我朋友話太大陣象, 話bb喊會流返落黎, 但係舊鼻屎真係由我發現咁耐, 都係係個個位喎, 唉....湊bb真係好難架

今朝天光個餐補奶, b女都係唔多肯飲, 要我用nipple比佢飲左少少人奶先, 再用奶樽, 希望係因為之前鼻塞影响啦, 因為依家餵人奶都未係好smooth, 補奶粉係我休息既機會, 如果佢唔肯用樽, 我就慘啦....

我另一個朋友就叫我比多少少時間, 可能之前b女塞住鼻黎用奶樽, 好辛苦, 所以怕左

你地d bb會唔會咁
歡迎參觀『文。穎之家』

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊