興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

canon powershot新系列, 唔該俾d意見

見到canon powershot新系列出廣告, 唔知呢幾款機arm唔arm用黎同小朋友/bb影相, 可否俾d意見?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: canon powershot新系列, 唔該俾d意見

powershot 系列有好多機種, 你指邊款???

男爵府

Re: canon powershot新系列, 唔該俾d意見

我剛買了 CANON S3 IS, 但都好似未係太識用. 有冇人可以指點下呢?

1. 如要在CONCERT 影靚相, 應點用或部機要 SET D 乜效果先會好呢? 和是否要加其它配件1起用?

2. 如要在晚間拍短片, 又要部機要 SET D 乜效果先會好呢?

版主

想在concert 影相好d, 可以 :
1. set iso 去 800
2. 用光圈先決mode, set 最大光圈值
3. 用長焦距, 不過要留意手震
4. 用單腳 / 三腳架去增加穩定性
5. 買最貴最前的門票

男爵府

THANK YOU VERY MUCH
我是新手. 從未用過CANON 機的, 不太明白2 應怎樣做, 在那個FUNCTION 內SET 最大光圈值 呢? 有冇英文名架? 而3, 咩叫 心震呀? 點去控制心震呢? 另外4, 買腳架應買款或牌子呢? 在銅鑼灣有冇得買呢?
而5, 我相信我將來的門票同以往一樣不會坐上山頂的. 哈哈!!!

大宅

思樂媽媽

我都買了CANON S3 IS呀, 又係未識用, 玩左d 轉色function咋

你會唔會去上堂呀?

子爵府

思樂媽媽 寫道:
THANK YOU VERY MUCH
我是新手. 從未用過CANON 機的, 不太明白2 應怎樣做, 在那個FUNCTION 內SET 最大光圈值 呢? 有冇英文名架? 而3, 咩叫 心震呀? 點去控制心震呢? 另外4, 買腳架應買款或牌子呢? 在銅鑼灣有冇得買呢?
而5, 我相信我將來的門票同以往一樣不會坐上山頂的. 哈哈!!!

Sorry, 我唔識點用 powershot, 不過我有一個提議或可幫你解決部份器材上的問題, 就是...

就是買多兩張最前排的門票, 我幫你影, 我太太做助手.

版主

sorry, 係手震才對
光圈先決, 英文係 aperture priority, canon 機上 Av mode (機頂上DIAL 有)

買腳架, 用在 canon s3 is, 在銅鑼灣可以去皇室堡 DCFEVER 買 MANFROTTO 牌子

伯爵府

armarm放完產假, 星期一正式開工, 所以幾日冇上黎∼

我見廣告出左既model係:
1. a630
2. a640
3. a710IS

chloepapa 寫道:
powershot 系列有好多機種, 你指邊款???

男爵府

我都想去上堂呀... 但冇人陪所以未

男爵府

多謝你的攪鬼提意
最前排的門票 你自已問佢

男爵府

1. 請問 DCFEVER 在那層的呢?

2. 請問 MANFROTTO 大約幾 $$$ 呢?

3. CANON S3 IS 是否可用 Apacer SD 150X記憶卡 4GB CLICK HERE 的呢?
在那裡買會平些呢?

THANKS FOR ALL YOUR INFORMATION..

sorry, 係手震才對
光圈先決, 英文係 aperture priority, canon 機上 Av mode (機頂上DIAL 有)

買腳架, 用在 canon s3 is, 在銅鑼灣可以去皇室堡 DCFEVER 買 MANFROTTO 牌子

版主

1. 請問 DCFEVER 在那層的呢? room 1013, 10/F
2 manfrotto 728b 約八百幾
3. 應該得, 不過最好帶埋部機去試好d
買sd card, 去電腦商場d shop 買會平d

男爵府

電腦商場d shop 比吾比試 card 架? 會吾會買到d 水貨或假貨的呢?

sorry ... 我問咁多問題tim! hope you don't mind!

1. 請問 DCFEVER 在那層的呢? room 1013, 10/F
2 manfrotto 728b 約八百幾
3. 應該得, 不過最好帶埋部機去試好d
買sd card, 去電腦商場d shop 買會平d

版主

電腦商場d shop 比吾比試 card 架? 會吾會買到d 水貨或假貨的呢?

買之前同佢講話會即場試下, 真係用唔到換另一牌子
會有機會買到水貨
睇你買咩牌子, sandisk 行貨代理係 supply consultant, 盒面上有鐳射 label 同 supply consultant 保用貼紙, 其它牌子要睇有無代理的label

去大間d 的shop 會好d
e.g. 旺角電腦中心的 jumbo, 深水圽黃金的 A-grade 都ok

價錢可以去以下link 參考,
card price CLICK here

男爵府

thank you very much for all your information.
[quote]

買之前同佢講話會即場試下, 真係用唔到換另一牌子
會有機會買到水貨
睇你買咩牌子, sandisk 行貨代理係 supply consultant, 盒面上有鐳射 label 同 supply consultant 保用貼紙, 其它牌子要睇有無代理的label

去大間d 的shop 會好d
e.g. 旺角電腦中心的 jumbo, 深水

首頁

尾頁

跳至