少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

bb13個月大仲要飲夜奶?

有無bb都係咁,成歲了都仲要飲夜奶? :-( 好辛苦...
bb兩三個月大時戒左,但唔知點解到左七八個月大時又突然飲返,直到而家...唔喂佢佢成晚醒..唔知點好,唔知仲要喂到幾大先唔飲夜奶呢?

男爵府

Re: bb13個月大仲要飲夜奶?

想請問你bb飲食及作息時間穩唔穩定? 如果唔定, 你試吓定個時間表比佢, 一兩星期佢應該可以習慣, 飲夜奶既情況應該可以改善, 希望可以幫到你啦 :lol:

複式洋房

我個be而家15個月大仲飲緊夜奶, 你唔俾佢飲, 佢就喊到好似我虐兒0甘, 佢已經定0左9:30pm訓加1支奶, 但到2:30am一定要再飲多支奶, 唔係我兩公婆就冇得訓.......
我都好想佢戒夜奶, 無奈佢d消化能力太好......

複式洋房

真係超辛苦. 你試下一收工就番去99度湊囝囝返屋企, 自己煮飯比佢食. 可以簡單D, 好似蒸肉餅, 加D"SHARP"菜心, 無99係度即係無人撐佢, 應該會食得好D; 又或者整D意粉, 通粉咁, 固體食物飽肚D. 再唔係同佢去大X樂或MXCDONXLD, 食一個飽, 少少CHICKEN WING .. 慢慢引佢晚餐食多D .. 希望可以好快唔駛食放奶啦.

複式洋房

HUH.... 咁猫亞四同我個處境差唔多(有時夜晚飲兩支奶), 不過唯一肯定0既係,我個仔真係好為食, 6:00pm0岩0岩食完碗大粥(or 湯撈飯). 轉頭飲支200ml水, 一陣就食埋生果. 到9:30pm仲要補支奶...... 個口唔會停, 連訓著0左, 個咀仲
0答0答下!

大宅

小朋友 9:30pm訓加1支奶, 大人訓加多1支奶, 可戒夜奶, 第朝7:00起身

大宅

我估小朋友要飲夜奶係因為佢唔飽, 奶始終係流質食物, 疴多兩次尿都冇咗啦, 小朋友細個時活動唔多就夠飽, 大小小週圍跑消耗多就唔得啦. 所以夜晚一定要比佢食飯或粥, 臨瞓時比支奶佢, 多數都可以頂到天光, 再唔係將支奶推遲 d 先比佢飲, 小朋友 ge 生理時鐘係要慢慢校嫁.

大宅

My B is 22 months old and he still need to drink milk in the midnite.
Actually he is eating a lots (two bowls of congee per meal, + biscuits + fruits + vitasoy, etc)
And he drinks 14 oz milk before he still (around 9:30 pm), but he still need to drink 9 oz at 4 or 5 am.
I think if he wish to drink, just let him la.. eat more before he go to kinder, and gain weight. As most people said BB will become thin after they go to kinder.
Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

首頁

尾頁

跳至