跳至

首頁

尾頁

洋房

Bun Bun 病假點計?

Bun Bun 放完假今朝唔見人, 佢話佢病喎, 死啦, 如果佢真係病, 咁點湊亞b? 如果佢唔係病, 作死嘍.. 咁我第日放完產假, 唔通帶埋阿b 返工? 要唔要佢出示醫生紙證明? 係咪可以扣人工? 扣假期? 定係一年有幾多日病假咁呀? :-(

伯爵府

Re: Bun Bun 病假點計?

佢做左幾耐??有無同佢買保險?叫佢比e生字您,問佢吾返屋企點解吾打比佢,出warning letter

大宅

bun bun係冇話有病假呢樣野架喎, 只係僱主有責任, 如果佢病, 要帶佢去睇醫生或者俾藥佢食. 不過晌勞工法里面, BUN BUN 係冇病假O既, 亦冇話一年有幾多日病假.
仲有呀, 如果佢咁樣, 你一定要話下佢, 唔好俾佢整慣晒, 否則日後好難教!
我前日先炒左我個BUN咋!
8個月囉!

伯爵府

kitty~~您炒左個工人呀??y??咁而家點呀?您搵到未呀?就返工la wo您

大宅

BABALALA 寫道:
kitty~~您炒左個工人呀??y??咁而家點呀?您搵到未呀?就返工la wo您

其實呢個咁o既工人, 真係嘆過鬼呀, 日日早8晚9, 夜晚又唔幫我湊bb, 淨係日頭先湊, 屋企又唔係大, 正常應該日日掃地拖地架嘛, 佢竟然可以抱住我個女當唔駛做其他野咁.
前日朝早先最離譜, 夜晚唔湊都算啦, 佢聽到BB喊就應該起身啦, 佢唔起, 我都可以當佢聽唔到BB喊. 結果佢聽到, 但唔係入黎我房度湊BB, 係走左去沖涼洗頭!我頂佢個肺呀! 到佢出黎哥時, 我都搞掂晒啦, bb都唔喊囉!佢晌房門口望左一望, 見到b冇喊, 就走左去洗奶樽, 喂大佬呀, 我夜晚已經要湊女, 日頭佢又唔接bb出去, 咁我仲駛訓o既?!
咁我嬲得制咪打俾我老公話佢知囉!佢話炒左個工人喎, 仲即刻打埋俾個agent問佢駛唔駛機票呀, 倍錢呀咁, 個agent話唔駛, 咁我咪同個工人講, 話我唔請佢啦, 不過就冇話佢知佢衰咩, 淨係話我老豆依家肯幫我湊bb咁囉~
我同佢計返晒d糧, 佢仲好意思同我計零頭數喎!算!我俾, 俾多廿蚊你搭的士囉!由頭到尾我都冇鬧過佢, 好nice咁叫佢即刻執野走!
8個月囉!

大宅

我9號唔返工住啦, 冇人湊b呀, 過兩日會有個越南女人黎試工, 睇下佢掂唔掂先啦!
8個月囉!

伯爵府

唉~~d工人係咁ga la,所以真係吾好對佢地咁仁慈,咁好,佢地吾會感恩,只會覺得係應份,所以遲d工人返離,我會比曬d rules佢睇,先小人后君子,有咩吾妥我會即插佢,吾會比面,再敢偷食我d零食,我吾會放過佢,同老公講好左,連廚房都要裝cam

大宅

你真係裝cam呀?!係咪好貴架....不過你老公自己整, 應該會好好多
如果要裝cam, 要幾多錢架?
8個月囉!

伯爵府

講真,吾裝我真係吾放心,吾好話佢打吾打bb,就算佢只係掛住做自己野,bb喊都吾理都死la,當係嚇佢又好,買個放心都好,我都會裝,如果吾係吾洗要工人la,我係咪日日都係屋企 無得出街,其實一早都話裝ga la,不過佢一路拖到而家ja ma,我唸1支2xxx~3xxx到la,係咁上下呱

大宅

嘩!~~~~~~~~~~~~咁貴架?!?!?! 咁我肯定afford唔起啦!唉~睇下今次遇著呢個工人好唔好啦!
8個月囉!

伯爵府

其實澳門都吾係好興裝cam,hk歌d ip cam好似仟零蚊,可惜係澳門吾太岩用,您知ctm ga la

伯爵府

唉,但係您要返工,又吾知幾時先請到個岩心水ge工人,真係煩la :cry: 您可以請幾耐假呀?希望您個越南工人生生性性la

大宅

我諗最多最多都係可以請埋呢個月架咋, 如果唔係我唔做, 公司都會炒我架啦!
8個月囉!

伯爵府

shakiebinokay 寫道:
我諗最多最多都係可以請埋呢個月架咋, 如果唔係我唔做, 公司都會炒我架啦!

大宅

不過我諗, 個越南工人可能會好少少, 起碼我老公可以易d同佢溝通到, 因佢識講國語架!有咩唔妥, 都可以鏟到佢飛起, 唔似得之前咁, 我老公唔係咁識講英文, 有咩都要我同工人講, 麻煩到死!
8個月囉!

伯爵府

咁易d溝通都會好d ge,有咩事您老公做惡歌個

大宅

哈哈~
冇錯, 不過次次都係老公推我出去死先架啦!有咩咪又係等我黎同工人講~
但係我覺得, 用中文或者普通話鬧人, 爽過用英文鬧喎.....
d字眼可以近d!
8個月囉!

伯爵府

我通常自己鬧一次,返離又叫老公鬧佢一次

伯爵府

國語其實以為好易,但到講起上離.......... 平時同朋友傾計就ok,但好多家居ge野好多都吾係好識

大宅

我老公冇幾可鬧人架, 除左搾車呀, 或者有人撞親我呀咁囉
不過一鬧就會好近架啦!
8個月囉!

首頁

尾頁

跳至