嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

懷疑女兒誤吞"郎郎", 需要照x-ray

你地好, 我的女兒(一歲四個月)在三星期前脚鍊上的"郎郎"特然不見了, 而發現唔見的那一天我們沒有出街, 加上上午還見到的, 到了她瞓醒午覺時就見了(她喜歡起了床不會喊的, 自己在床上玩耍), 而這三個星期見到女兒精神及身體上都沒有異樣, 今天剛好帶大女到診所睇醫生, 順便問下醫生, 點知醫生話呢三個星期無異樣唔代表正常, 他說如真係吞了, 有響能卡住響條腸到, 而不能隨大便排出, 最好做法都係照x-ray, 但我又不肯定女兒有否吞了, 還是貪玩掉了出街, 我找了全間屋都找不到, 如你們是我, 你會不會幫女兒照x-ray.
~只要有夢想,凡事可成真~

男爵府

Re: 懷疑女兒誤吞"郎郎", 需要照x-ray

當然會啦~

複式洋房

Hello alkyng:
你有無搵過有可能嘅細微地方.如果你個女真系吞左個"郎郎"落肚而無野卡住十二指腸嘅話應該4日內可以係你囡囡啲臭臭到搵到出哩.其實你全間屋同囡囡啲臭臭道都搵唔到,事發第4日你應該同囡囡去照下x-ray.可以得個知字呀嗎.如果小朋友張個"郎郎"連扣一齊吞埋.有可能會比個"郎郎"凸起D位同扣卡住十二指腸入口而出唔番哩.就要做手術先可以攞番出哩O架啦.你唔好再等啦,快D帶個囡囡去照X-RAY啦.照左無野都安心D呀嗎.

大宅

funnylam627 :

我今日會帶個女去照x-ray, 希望無事啦, 其實我一知道唔見左個"郎郎"即是搵晒全間屋, 用埋吸塵機吸d睇唔見地方但都搵唔到, 加上d大便又發現唔到, 我自己就以為咁樣可能無事, 有機會比佢自己掉左落街, 點知聽完個醫生咁講我又驚番, 所以決定今日去照, 希望到時比個好消息你丫. thanks

複式洋房

HELLO ALKYNG:
希望你囡囡無事啦.我等你好消息O架啦.

大宅

funnylam627:

多謝你呀, 好開心..... 我個女照左x-ray話無事, 不過就嚇親個女, 因個房黑蚊蚊加上又要佢換件深藍色衫, 所以個女好驚不停響到喊, 仲成日拍住個房門口講byebye, 個意思叫我帶佢走, 而我就不停同佢講對唔住真媽咪曳曳 , 真係見過鬼都怕黑, 依家再無比佢帶條鍊, 仲叫晒全屋人小心d細件野, 因我呢個女太鍾意放野入口

複式洋房

唔洗客氣.而家知道你個女無事我都登你開心. 小朋友好多時都會乜都齊落口o架.哩D系小朋友嘅慣性,佢地都唔知乜野食得乜野唔食得.所以真系要小心D呀.唔單只物件水果核都要小心呀.嗰時我個大女咪又系好似你個女咁囉.一訓醒覺頸鏈個玉咀連扣就唔見左啦,周圍都搵唔到.跟住我即刻帶個女去急証室照X-RAY,原來個玉咀真系比個女吞左落肚好在個扣就照唔到有.醫生同我講如果第4日都搵唔到個玉咀就要即刻返醫院再照X-RAY睇下去到邊,如果仲係原位就要做手術攞返出哩,攪到我連續3日系咁系D臭臭道搵個玉咀,好彩第三日終於搵到先放心渣.所以做媽咪真系要小心D呀. 有時間大家交流下湊女心得呀.

大宅

funnylam627:

Hello, 你話第三日搵到個玉咀個意思係響d臭臭入面搵到呀?

複式洋房

系呀,系D臭臭到搵返嗰粒玉咀o架.我而家乜都唔比大細女帶o架.真系失敗.

大宅

funnylam:

我以前只係睇電視劇聽過, 現實生活中就只有聽到你講, 但我都覺得好恐怖, 所以我依家已經收起左條練無比細女帶, 有時好擔心大女玩自己d玩具時唔小心掉左d細件野出黎比阿妹拾來食, 所以每次大女要玩d有細件野的玩具我都唔比佢玩, 佢好嬲話我成日唔比佢玩個d玩具, 其實可以比佢自己響房玩, 但都怕掉左一粒半粒大家唔知時, 又咁岩比阿妹拾到就幣, 所以都覺得好煩.

複式洋房

hello alkyng:
你又唔洗唔比家姐玩有細件野D玩具,你應該平心靜氣同家姐講有個姐姐玩有細件野D玩具唔小心掉左d細件野出嚟比妹妹吞左落肚攪到要做手術先可以攞番D野出哩.攪到妹妹好辛苦同痛痛.所以先唔比你玩姐.等家姐有個保護同愛錫妹妹嘅意識呀嗎.而你亦久唔久都要比家姐玩下有細件野D玩具,當家姐玩有細件野D玩具時候用你嘅方法去留意住囉.等家姐唔會覺得媽咪偏心為左妹妹而唔就佢同唔理佢感受.如果你唔比家姐玩嗰D玩具系無原因嘅.個家姐只會月哩月討厭妹妹.咁又可必呢.做媽咪系要辛苦D o架啦.

首頁

尾頁

跳至