跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無全職媽媽

我而家係一個全職媽媽,平時係自己照顧囡囡,每星期會揾鐘點做兩日家務.老公份工要經常出trip,今日係囡囡出世後第一次出trip,重要去成11日.只不過係幾個鐘,我都好似唔捨得,d時間好似好難過,而家唸緊返唔返工好呢?其實我同老闆講左1月先返工.如果係你,你地會唔會選擇返工呢?但係如果返工,囡囡就無人照顧,你地比d意見我啦.

大宅

Re: 有無全職媽媽

到!我係全職媽媽呀!

更係自己湊好啦!我連鐘點都無,已經過左最辛苦時期,都幾享受成日望住BB,睇住佢長大,佢對住我笑,乜都抵返晒!我老公都幾長時間返公,我咪餵奶,換片,整下野食,打掃下,日日過得好快。仲有不少得上網傾下計啦!

我好開心自己湊,因為會用我既方法帶佢,而家個女好乖,好HAPPY,最有心機湊一定係我自己,所以除非唔做工唔得,慳慳地,留係屋企幾好呀,我又鍾意煮飯!

大宅

markho,

睇下您點睇
坦白講, 如果經濟OK既, 更係全兩年唔做野湊BB啦
因為BB頭兩年好緊要, 所有野都係呢兩年去SHAPE UP
直到佢返NURSERY就可以返工啦

如果要供樓, 又或者本身都係鐘意返工見下人既
咪返工囉
因為真係每個人唔同
您叫我日日係屋企湊女同煮飯
我估我顛都似
同埋我老公都鼓勵我返工, 因為見多0的人先至唔脫節

所以真係好睇您自己既情況

男爵府

畀面勳章

me2,全職媽咪~

06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

大宅

我囉! 由有左阿b開始到而家都係全職阿媽! 而家有時好enjoy, 有時又好想做返野! 我都好難取捨, 事事有兩面ma... 而家我暫時都仲係自己湊下先, 唔捨得比人湊呀! 所以仲未去搵工!!

大宅

我都係呀,所有野都係我一個做晒都慣左lu...
不過等仔仔大個少少我諗我會搵野做呀

別墅

我都係全職媽咪,等bb大

複式洋房

buibui,

你會唔會覺得悶呀?你係咪一個人帶住bb落街買餸呢?

其實我都好想知其他全職媽媽既生活係點過,你地覺得悶唔悶呢,其實我覺得都好忙,每日都好似唔係做到好多野.可能係因為老公出trip,所以唔憤啦.不過,佢要負責揾錢,佢成日都有打電話比我既.  所以我唸我都係要勤力d照顧bb&做家務打發時間.

尋晚bb由1點幾開始喊,又唔係要食奶又唔係要換片.到3點幾重要我同佢講野,佢又係感叫阿"Blu"叫叫下就喊,阿"blu"係佢平時叫爸爸,我唸佢梗係想揾爸爸啦.到今朝5點幾我就交左比我阿媽抱,佢瞓左一陣又醒,頭先問佢係咪掛住爸爸,佢又喊啦.

大宅

2019勳章

原本下個月就會加入全職媽媽呢個行列...但係好多因素底下,要明年新年左右先可以實行...其實都有d唔開心,好似呃左大小B咁...而家每朝放小B係99度時真係好唔捨得,但係冇計,年尾又要搬屋又要準備過年,樣樣都係錢...都係搵多三兩個月錢先...
:cry:

複式洋房

我都係全職媽媽呀!
[img align=left]http://www.bbjune.com/sign03.jpg[/img]

洋房

me too

大宅

markho

當然做野有做野好,唔做野有唔做好啦!全職媽媽係要學安排時間,亦要學有群體生活。我好開心日日都對住阿B 坐月後,我帶住BB去超級市場幾次,可能我餵人奶比較倦,BB又未穩定食奶訓覺時間,之後我就叫我老公放工買餸,星期日買多D,so far so good! 我打算過埋呢個月,唔使老公買餸,BB而家都穩定,最緊要天氣無咁熱,BB無咁辛苦!

一D都唔悶!好忙架,又要上網,哈哈!煮飯,洗衫,餵奶,換片,沖涼,洗碗,拖地,食野,煲湯,同BB講下野,又一日啦!

我BB之前都成日黃昏時喊,我都覺佢想搵爸爸,你要同佢講爸爸未返,BB要自己乖乖,爸爸要返工賺錢,我係咁同佢講架!而家無再搵爸爸啦,開始食毛巾,睇電視娛樂自己。。。

你住邊頭架?

大宅

barbie襯家(哈哈!)

你無讀書呀?你湊得唔錯喎,個仔家下咁HAPPY!我抱住BB時,甜到入心啦,點想俾人湊呀!佢又成日同我笑,攪到我好重要咁

大宅

hi, 我都係全職媽媽, 比我選我都係覺得做全職媽媽好, 之前因經濟問題我大仔比姨婆湊, 星期五湊返屋企, 星期日湊返去, 每次我未走出門口個仔就喊, 結果大家都喊, 好似對佢唔住, 直至2歲我先湊返佢, 依家大仔9歲la, 細女啱啱3個月, 係全人奶b, 自己湊雖然辛苦同累, 但係見到佢一日一日長大, 好開心, 瞓少d都直得, 不過我已經好過好多媽媽, 我同6299住, 佢哋好好, 唔洗我做家務, 又唔洗我煮飯, 我淨係湊女同餵奶

複式洋房

我都係全職mami..不過係一個好得閒既全職mami^^""
皆因..我本身唔識煮飯買送..所以由我99做..
原本我都要洗埋奶樽同洗衫果d架..
不過99話要俾佢做..so而家都俾埋99做lu~
我淨係餵奶.換片.幫阿b沖涼...
得閒就帶埋阿b出去行下街~
仔仔係㋆㏸廣華出世~重2750g..*

子爵府

我都係全職mama&全職c9 :cry:
兩個都係我心肝定>3<

複式洋房

buibui,

我住係天水圍,你呢?

其實而家我老公出trip都過左5日,我都開始習慣,不過始終有時都會覺得有d悶.我都知係自己湊bb最好,所以我都會比心機湊,有陣時都好想知其他媽媽係點,會唔會同我一樣定係有更好的方法. 我唸做全職媽媽點都好過返工既,起碼有時可以懶下.

你會唔會自己帶bb去街呀?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

歡迎我ma

複式洋房

loveycat_0724 寫道:
歡迎我ma

Hello loveycat_0724:

我唔係全職mama但係我見到妳亞囡個名又係瑤瑤, 所以同妳講聲Hi, 我個囡叫做浠瑤。之前也諗過泳瑤, 因為D人話夏天出世改個名有水部首會好D, 後來決定用左浠瑤。妳亞囡姓咩呀? 我個囡姓鄭。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sinirene,

哈哈,你個女係我同我個女既混合體~
因為我個名有個浠字,我個女個名有個瑤字~
我女女姓陳嫁~

首頁

尾頁

跳至