家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

5萬蚊私己點處理好呀~用作投資/買基金???

如題!

複式洋房

Re: 5萬蚊私己點處理好呀~用作投資/買基金???

投資決定要自己付責任!

不過想安全的話, 我可以不付責任地說:一定是買匯豐!
145*400=58000
而且現價並不太貴。年息有4%, 預期市盈率=13
然而, 如果閣下買股會睡不著, 而且很擔心股價的升跌,
則不要買了。改為買存款證吧...有如兩年定期般!

民房

tsoitsoi

咩叫存款證呢? 我覺得匯豐好高價位呀, 我唸我買咗真係瞓唔著

大宅

存款証其實都可以是定期一種, 比如說 2 年期的港元存款証
以每手 HKD50,000 計, 銀行會給你一個利率, 比如第一年 3.9 % , 第二年 4.1 %, 而銀行通常是每 3 個月會有一次利息存入你的戶口, 但是你此兩年內不可以取回你的本金 (是保本的) 但是銀行方面有權提早停止, 決定在銀行 , 但是全部本金 / 利息 都會退回給你, 其實同定期沒什麼分別, 年期比較長, 但是利率比一般定期高

大宅

要看你可以接受什麼風險了.

若是不能接受風險, 放在JF 美元貨幣基金, 現在也有5%息.

若買匯豐的話, 亦可以考慮下一些投資高息的基金. 不過, 當然要知道, 市場是每日升升跌跌的, 可以持有5年以上的話, 機本上可以試下買.

更簡單, 先買2萬, 持有3個月, 有了經驗後, 便再考慮增持or其他.

^^

Ron38
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2
該用戶已被刪除

大宅

AGREE...大笨象穩陣架..

tsoitsoi 寫道:
投資決定要自己付責任!

不過想安全的話, 我可以不付責任地說:一定是買匯豐!
145*400=58000
而且現價並不太貴。年息有4%, 預期市盈率=13
然而, 如果閣下買股會睡不著, 而且很擔心股價的升跌,
則不要買了。改為買存款證吧...有如兩年定期般!

大宅

這是我會入的股票選擇:
#3 煤氣
#5 匯豐銀行
#11 恆生銀行

大宅

存款證係咪咩銀行都有, 而且會有不同利率?

大宅

Ron 38

可否推介那一隻高息基金較好?

複式洋房

以下這隻基金都幾好! 我都買咗HK$50,000.00. 可以考慮.

#43678 匯豐環球投資基金 - 新興市場股票動力 (M1C類)
新興市場股票 股票基金 美元 10.2160 11/10/2006

:lol:

大宅

Um.. 有幾隻都幾好. First state Asian Equity Plus, 信安隻亞太高息啦... 可以自己去
http://www.hk.morningstar.com

search 下.

至於 HSBC隻新興市場, 記得是高風險投資, 不是人人適合的, 不小人高位買了, 現在還未返家鄉. 小心.

^^ Ron38

AhChuMa 寫道:
Ron 38

可否推介那一隻高息基金較好?
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

伯爵府

比我都係買股票, 仲要係買hsbc, 唔係可以買宏利, 買兩手宏利=1手hsbc, hsbc一年都有四次息, 宏利就少d, 但係增長高喎, 我買左擺係度年幾兩年都升左唔少 (唔好意思我唔得幾錢買, 但係老公話我知升左好多啦, 曾經比我買入價升左一百蚊(最高)....

公爵府

我都會買一d穩陣的股票來投資, 如388, 2628等等.

民房

香港股票接近歷史新高, 不如轉投資債券, 有高息又安全, 最少可安安樂樂睡覺, 幾好. 隔山買牛又唔認識, 點都係低潮時先買股票.

首頁

尾頁

跳至