嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章

bb幾大開始要啜奶咀

你地bb幾大開始要啜奶咀?
我個b20日大, 好似已經想要奶咀, 飲完奶一個鐘就喊, 口mark mark咁.

大宅

Re: bb幾大開始要啜奶咀

點解你會認為bb啜奶咀是必需?

你看這裡有很多媽媽在問如何替bb戒奶咀,可見啜奶咀是壞習慣,你想替bb培養壞習慣?之後又要煩啜奶咀?

bb喊可以有很多原因,啜奶咀可以給他安慰,很多父母不知怎樣安撫他就會給他奶嘴,所以奶咀英文叫pacifier。

口mark mark可以是因為肚餓,另外bb在口腔期會常有吸啜的需要,你不給他奶嘴,他也會啜衫、被、手或任何可以放入口的東西,有些人認為用奶嘴較清潔。

用不用奶嘴就見仁見智,但要小心濫用,將來難戒。

男爵府

2019勳章

我都唔想比佢食奶咀.
但係我同奶奶一齊住. 佢一見到bb喊又口mark mark, 就話bb唔夠飽, 有時只係剛剛飲完一個鐘. 要我比奶佢飲.
一係就話要比奶咀佢, 唔好等佢喊. 好煩.

大宅

我仔4個月有多啦,在個多兩個月時有一段時間好想食奶咀,睡唔到,要抱成個鐘先瞓,見他好慘,我都忍唔住差不多俾奶咀,但最後都無。個段時間終於挨過,他宜傢眼瞓自己望下 望下就瞓到啦 你不如忍下,過咗就得傢啦!!

大宅

Lovelymame 寫道:
比奶咀佢, 唔好等佢喊. 好煩.

這就是多數人比bb啜奶咀的原因。

但是相信將來你奶奶又會話你做乜bb咁大個都唔同佢戒奶咀。

多口一提,阿媽嗰輩喜歡用'順其自然'湊仔,肚餓就比佢食,瞓覺又由得佢鍾意幾瞓同瞓幾耐,將bb的生理時鐘搞亂晒,成日話bb嘅胃口時好時壞,又話bb曳夜晚扭計唔肯瞓嘈住晒,唔知道係因為自己無安排bb的固定進食和休息時間。

不過老人家又點識咁多育嬰知識,要同佢地慢慢溝通,有時都要妥協。

複式洋房

我的BB差不多2個月的時侯,我就俾妳咀佢啜啦!佢是睡覺先啜!

大宅

2019新春慶豚圓

我bb由出身到現在都未用過奶咀~
唔用奶咀tum訓覺係會辛苦一些, 旦這些都是過度期~

聽我的朋友說, 他bb由細用奶咀用到大個, 很難介, 上到幼稚園都用住奶咀, 晚上睡覺冇左奶咀係訓唔著~
其實不必要用奶咀的, 很多都是大人的懶惰先比bb用奶咀, 為著安慰bb唔好喊, 用奶咀會令都牙齒長得不美觀~

複式洋房

我的大囡細時都沒有給她奶咀, 但到她八九個月左右, 她在睡覺時便開始食手指, 這時再給她奶咀已經不要. 她只會在睡覺時才啜, 尤其是半夜, 你跟本不能阻止. 姑娘說這是嬰兒心靈上的需要. 當然是啜到手指爛, 直到約兩歲用長袖衫包住她的手睡覺使她不能啜才戒掉.

所以現在細囡由7個月開始, 在晚上睡不著的時候, 我都會給她奶咀, 免得跟她姐姐一樣啜手指. 但亦會盡量少比, 心癮小日後比較易戒.

戒手指絶對易過戒啜手指, 且衛生好多!

民房

LAPLAPMUM 你講得

男爵府

2019勳章

cherry-hung,
我奶奶都係咁. bb一喊就話佢肚餓. 要比奶佢飲.

如果唔比奶咀, 抱住佢瞓, 只係一段時間都冇所謂. 但就係怕佢習慣左要成日抱.
真係煩惱, 好多時bb喊都唔知抱唔抱佢好.

其實如果唔食奶咀, 佢都會食手指, 咁係咪比奶咀佢會好d呢?

大宅

BB個幾月己經有食過奶咀, 暫時食過三四次啫.我都好唔想比佢食,但因為佢會食手,所以先比.
有時喊我會比水佢飲先,真係攪唔掂先比奶咀.

別墅

可以唔食就唔好食.
我牛精仔5個月大開始吽牙我見佢成隻拳頭塞晒落口就買個奶咀佢食. 但佢食左幾秒就吐蹯出黎, 再比佢直情大喊, 所以最終我都由佢食左一陣手指. 佢出左第一隻牙之後就好少食手啦. 依家17個月, 出緊後面d牙所以間中會見佢伸手入去撩. 但依家大左可以話得聽.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題