跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB快一歲啦, 你地俾咗bb食蛋白未呀?

唉, 我好驚佢對蛋白會敏感呀!!
我前一排先俾蛋黃佢食咋, 咁你地俾咗bb食蛋白未呀!
就快一歲, 就黎要打一歲針, 好驚佢又會敏感呀!~

咁而家俾得蛋白佢試未呢?

侯爵府

Re: BB快一歲啦, 你地俾咗bb食蛋白未呀?

kit kit 試咗成個月囉, ok, 冇嘢, 我估可以試架啦, 因為仲有個零月要打 1 yrs 針, 慢慢試, 試得嚟差唔多囉.

kit kit 而家已經可以食 1 隻細 旦 / per day ( 分 2 餐 )

侯爵府

Re: BB快一歲啦, 你地俾

我都諗住月尾果幾日連續假期先俾佢try, 因為touch wood真係有敏感, 我都可以

大宅

stephanie,
我問咗e生話11個半月試,每次4份1,
試3-5日,睇下有冇敏感。 :mrgreen:

侯爵府

要試咁多架?! 我仲諗住如果真係有敏感, 小小都會test到添.

[quote]
shuimao 寫道:
stephanie,
我問

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

stepy
我果次懶, 一次過落晒成隻旦落煲粥度.
食完一切正常喎......從此都係咁, 一星期 2 次. 哈哈.

子爵府

w_y 寫道:
stepy
我果次懶, 一次過落晒成隻旦落煲粥度.
食完一切正常喎......從此都係咁, 一星期 2 次. 哈哈.

w_y,

唔明tim, 係咪好似蛋花咁呀?

公爵府

cwol888
你全中了, 直頭係旦花咁.
呢類屬危險動作, 又係唔好亂學. 我係見佢食乜都無乜事, 咁岩果晚無乜餸, 又懶..先會咁做. 因為旦花好易唔夠熟, 有菌就大件事了. 記住要做旦花都要滾到熟一熟先好.

子爵府

Cinnamon,

我諗你都係唔好假期試, 我之前都係咁諗, 諗住星期五先同佢打針, 可能自己睇住, 點知就仲蕉啦, 佢一路發燒又唔退, 想問又問唔到, 最後燒到105度, 去左急政, 入左院2日, 又抽血....etc...點知到最後, 係出玫瑰疹, 如果唔係幾日假期, 就可以問返自己e生, 唔洗過左幾日地獄生活啦

子爵府

w_y,

我都比左兩三次細細啖佢試過, so far 都ok, 等我吓次又試吓先, thanks  a lots

公爵府

咁試過咁多次食成隻旦都無事, 一歲支針係咪會安然過渡

成半年唔使打, 一到一歲又要忙

大宅

w_y

我又係一樣將成隻蛋落晒落煲粥度, 不過落左蛋後煲約10分鍾先turn-off火, 應該熟掛 , 今日係第3日試, 試左2日都ok

大宅

w_y

我又係一樣將成隻蛋落晒落煲粥度, 不過落左蛋後煲約10分鍾先turn-off火, 應該熟掛 , 今日係第3日試, 試左2日都ok

公爵府

咁係咪即是要連續試幾日先知有冇敏感呢

最安全既方法, 係咪烚熟隻旦先, only 比旦白佢試

or 好似整蛋糕咁先分開黃/白, 就咁用 d 白加落粥度

問多少少安全 d 好

侯爵府

我都試過, 揾旦花煲水再用啲旦花水再煲粥
w_y 寫道:
cwol888
你全中了, 直頭係旦花咁.
呢類屬危險動作, 又係唔好亂學. 我係見佢食乜都無乜事, 咁岩果晚無乜餸, 又懶..先會咁做. 因為旦花好易唔夠熟, 有菌就大件事了. 記住要做旦花都要滾到熟一熟先好.

別墅

蕃茄我就試過比,冇事!
咁係咪都可以試下蛋白呢?

大宅

蛋黃而家日日都食,但蛋白仲未試,我諗住買d蛋糕試下先(因都有蛋白成份)如果冇事先再直接試蛋白. 我朋友個仔,細iiryss 1week,就係食左蛋糕,個臉仔腫到豬頭咁.我朋友話e生同佢講如果bb真係對蛋白敏感,小小蛋白就已經會腫架喇.

別墅

係呀!有個朋友試過比蛋撻裡面D蛋比BB食,
食完之後成個咀紅晒呀!
其實如果試過食咗蛋白有敏感,
除咗會有紅腫外,
重會對小朋友有咩影響架?

大宅

suhanna

如果一旦bb出見敏感,就要好小心,因為敏感速度可以好快,好似我朋友個仔咁,初時都係面仔出紅點,10分鐘唔夠就頭仔開始腫,1個hr之後,變左豬頭,佢仲係嚴重果隻,連食道都腫,所以情況非常危險.e生話再遲d先入院,就有可能出事.所以e生都同佢講,bb個頭一有紅腫,咩都唔好理即抱入院.
但每個bb敏感情度都唔同,唔可以一概而論.好似你朋友個仔咁,咀仔紅左之後都冇事.

侯爵府

pamila,

俾你咁講, 所以我覺得俾佢地try蛋白係一大挑戰都好緊張添. 其實bb對蛋白敏感普唔普遍呢?

我工人話佢前僱主2個小朋友, 1個對花生敏感, 一食就好似抖唔到氣咁, 嚇死佢, 所以一定要好小心好小心, 煮

首頁

尾頁

跳至