跳至

首頁

尾頁

大宅

To :stephenietam

有問題想向你請教 :-P 你話你個女痴身長逹3年半(暫時),我個女現在歲半,近來勁痴身,只跟工人同我,一離佢視綫範圍佢就勁 :-( ,婆婆同奶奶天天見佢都唔跟,之前都唔係咁?我好担心我個女會否有心理問題呀?怎樣辦?

侯爵府

Re: To :stephenietam

cikao
唔洗咁擔心, 你囡囡絶對冇精神問題, 好多小朋友都係咁架.. 佢地只係小左d安全感, 我之前都試過好擔心, 仲開始懷疑自己照顧囡囡方法係咪有問題, 點解我明明咁錫佢, 一有時間就陪住佢, (除左番工)冇掉低過佢, 佢都會咁冇安全感...

你要慢慢黎, 同佢講多d, 每次行開都話佢知你會好快番(雖然開頭都係會喊), 但係佢慢慢見到你每次都唔會呃佢, 話好快番就好快番, 佢就會好d架啦~~ (唔好意思, 想問下你有冇試過呃囡囡話出一出去(例如去洗手間)但係去左街咁呢? 小朋友唔呃得架, 呃過一次就好難再信你, 好多人話小朋友冇記性, 呃左佢一陣就唔記得, 唔係架~~其實佢地記得架, 呃得多就愈來愈唔信任你, 你囡囡仲細, 大d唔好亂呃佢話帶佢去邊又唔算數呀~~ 佢會記住你架~~

侯爵府

仲有, 雖然我囡囡而家都係算痴身, 但係好左好多啦, 以前真係行開一步都唔得, 番托兒所喊左成個月, 每朝我出門口番工(如佢醒左)都會喊.... =_="

但係慢慢.... 而家番學已經可以唔喊, 仲bye bye我啦~~ 因為佢知道我如果唔係必要(番工), 我係唔會掉低佢, 佢亦知我一放工就會接佢~~ 所以佢開始信我真係唔會掉低佢, 所以開始接受到分開個一刻, 但係有時佢仲係會問我:"你係咪好快黎接我架啦??"

大宅

昨晚同今朝bb又係咁勁 :-( ,都不知點算好?會否bb見得太少人呢?來來去去都係幾個親人,但帶佢出街見到陌生人bb又會同人打招呼, ,一返到屋企就係痴住個工人,工人一離佢視線範就勁喊,仲要拖住工人隻人,都不知點算好?我想同佢返托兒所,會否好d呢?

侯爵府

cikao
番托兒所一定有幫助, 但係開頭你一定要好忍心, 因為佢會喊到拆天, 開頭仲可能會唔食野tim.... 但係一習慣左就會好好多~~ 同埋小朋友好醒架, 係托兒所(冇左你地), 佢會識得搵個人(阿姨or姐姐)椅靠架啦~~

仲有, 佢只係係屋企先會喊? 咁試下搵佢係街肯一齊玩o既人, 係街玩一陣, 跟住一齊上你屋企玩~~ 睇下會唔會好d~~

大宅

好!等我試我先 :-P 唔該哂

大宅

其實你個女細個時係唔係好似我個女咁嚴重情況呀?我諗起我個女勁 :-( 我頭都痛埋

侯爵府

我個囡都係架, 勁痴身, 我唔係樹就痴左我阿媽, 人地望一眼 都唔得, 會喊架... 我阿媽個時要全程(我番工個時)揹住佢, 放低都喊呀... 陰公....

大宅

咁最後幾時先唔怕咁痴身呀?

侯爵府

冇野係一子架~~ 係慢慢慢慢好D好D咁....

首頁

尾頁

跳至