跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

逸東係咪得一間曬相店

初到貴境,人生路不熟,有點不太習慣,請各位指教!好似咩都貴過人,又獨市,街市只得一間凍肉店嗎,D丸嚇死人,仲要18元一磅,真係攪到我完全不懂買送,你哋會係邊度買送多,寧願去街市定係惠康呢?最憎街市的東西樣樣都唔打價錢!唉!好憎商場7-11隔離這間曬相店個死肥佬,個樣好串,態度勁差,唔係為幫阿仔影學生相都唔會再幫襯佢,仲有邊間呢,剪髮又係咁差,商場又得兩間,去咗日本城隔離這間,真係永遠都不會再去,差到嚇死人,D人都唔知有無學過架! :-(

大宅

Re: 逸東係咪得一間曬相店

逸東街市巳經好過富東 ka la..... 我住東堤, 都間唔中去買下餸添.

凍肉店d丸好差嗎?? 我買過, 都 ok 吖. 曬相, 因為我部 dc 的問題, 我一定要去快圖美. 你有没有試過7-11, quality 都 ok ka. for hair cut, 我去一樓那間, 都 ok.

呢度係無出面咁好, 不過無計, 地方太遠, 好多都獨市. 不過我覺得呢度都有可愛的地方.

珍珠宮

somama:
請你不妨說我知,那有可愛的地方,等我開心一下!

大宅

呢度人少少, 個個上來 chat 的媽咪都好 nice, 會好熱情咁同你 chat ka, 落街時, 仲好容易撞見添 .......... kawaii na!! :mrgreen:

男爵府

up88,
hihi,我都係住逸東架,呢樹都有好多媽咪係住逸東架....慢慢您就會習慣架啦。 逸東個間咁既曬相舖....個肥佬真係好差態度,超級冇禮貌,佢覺得佢係獨市您一定要幫親佢咁,其實您除左選擇呢間、出返市區外,係東薈城taste隔離都有間曬相舖,不妨可以試下,但我就冇試過唔知佢d質素去到邊....
或者可以上呢個網"網上曬相店"好似over40張4R,平均[email protected],可以加$10平郵or唔使加任何費用係OK取(富東商場有間OK),我就岩岩Send左去曬,但就未有相拎,所以曬成點都真係未知,但我覺得價錢方面ok囉。
剪髮-您係咪想講1/F那間??日本城係2/F,2/F都有一間Salon,但就係酒樓隔離,前者我同老公都幫襯過數次,sevices就一般ok,電髮、剪髮都嘗可接受,but染髮就差d啦,之前我老公係呢樹染high light,幾個月後返去之前幫襯開既salon剪髮(係觀塘),個髮型師都話染得好差high到一大"pat"。
買餸- 我兩者都會幫襯(街市& welcome),凍肉店既野我都覺得貴左d,但冇計啦....咪買少d呢味野食囉

您住邊座架~您係full time媽咪嗎

別墅

up88:

hi

我正係知到個間逸東曬相鋪好貴,因n年前曬過呀(係我未般入黎果時).

係呀,我都覺得街市d野好貴呀,惟有我晏d仙落街市啦,(街市收7-7:30到啦).

講剪髮:我就冇去逸東商場同富東啦,因我聽過好多街坊都話0麻0麻哋同埋貴,所以我都會係屋邨剪,"介"錢平.(小童20完).

最後歡迎你呀(因唔記我講).

你小朋友幾大呀,讀緊書未呀.

我個小朋友讀緊k1啦.

複式洋房

up88:

hi 我係逸東全職媽媽嚟架!
商場晒相真係唔得架!!東薈城就ok!!至於街市就麻麻,我初初都有去街市買架,但後來發覺成日比人呃,所以而家去惠康咋!!
希望你可以好快適應啦 :mrgreen:
Suki

大宅

街市真係貴 d, 我 mami 話連 d 咸菜雜貨, 都貴過佢個街市 1個幾毫. (佢樓下個街市都係貴 ka la!!)

呃秤, 我都有試過, 所以我都係只同幾 檔買.

所以有時出開去, 我都上倉咁的. 一買完, 我屋企就變咗亞洲糧倉

珍珠宮

jennyliu :
這個死肥佬就係咁,以為自己獨市,你一定要幫襯佢咁死樣,咪好串咁態度對人,好討厭呢D人呀!因為剛幫阿仔搵咗幼稚園,要學生相,我又找不到有第二間,只好比錢佢受佢氣呀,真係唔甘心架, :-(
街市的蝦都算平,但天天都不同,上午和下午又不同價,真奇,因有天上午去望下,要18元近,等下午接仔仔放學去買,已變成20元,第二天又變16元,哈哈,真奇怪,連菜都一樣!因我以前買送,樣樣東西都會有價錢,我把口同啞無分別,哈哈,因我最怕開口問人野,問完價錢不合我心意唔買就感到唔好意思,所以我見無價錢的東西,我從來都不會買!街市很多東西都係無價錢,唉,難道要樣樣開口問咁煩咩,只好算吧,不看不買了,唯有去惠康,以後惠康就是我的主要食糧了! :-(
我都未分到剪髮這間係邊一層,只知有兩間,唔係酒樓隔離這間,係另一間,這天幫阿仔剪,仲差過我呀,真係好心痛,攪到仔仔咁,以前一直是我弟弟剪,因他都是理髮師,但諗住要影學生照片便找人快快剪,怎唔剪好過剪啦,我諗他都不知有否學過架,後來我家人入我新屋,看了兒子的頭都說,真是好有問題,怎可以當理髮師,我今生都不會再去啦! :-(
希望慢慢可以適應啦,暫時真是天天在夢遊一樣,不知方向,也不知自己在做甚麼,像遊魂一樣,很不習慣!

珍珠宮

Candy18168:
咩晏D,會平D架!我以前好鍾意買丸食,牛丸,豬肉丸這種,都係10元磅,這間18元,仲要好似放係垃圾堆咁,見到都無謂口啦!唉!以前都無得食啦!
小童20元咁正,邊度呀,OK嗎?我真係無想過比人剪會攪到阿仔個頭咁,他的手勢原來係錯,係一個原來不懂剪髮的人,我沒學過都剪得好過佢呀!
我小朋友快5歲K3啦!希望大家交流一下邊度有平靚正的東西或食物,大家大流一下,我最鍾意四周格價,我老公時時都話我唔去做格價專員真係浪費晒,但呢度很多東西都沒價錢,想格價都唔得啦

珍珠宮

sukipun:
我同你一樣感受,日日買完一邊行回家一邊對老公說,又被人當我水魚,老公話係咁啦,唔比人搵笨點知邊度有平野好野買!初初係咁,我好唔開心,16元一盤蛋,原來細到像?春蛋,大家咁聰明應猜到,因我忘了怎打這個字!你話激唔激死我呀,後來去惠康買,15.9呀,大隻很多,我真係怕咗個街市啦!我都好希望自己會快快適應,有點透不到氣的感覺,難受! :-(

珍珠宮

somama:
我叫到這些檔,我都感到一定又被人當水魚,所以我都不敢買,還有我沒看到有豆腐檔???真係唔識買送啦,煩煩煩!

別墅

up88:

晏d...即係叫你6點至7點左右落街市賣餸會平d.

小童真係20炆就有得交易啦,好唔好,我就覺得幾好架,不過你要同佢講點剪法woo,係邊到....如果你想要地址你開聲,我到時pm你呀.

好呀,一齊交流 交流

.

複式洋房

我新年前帶亞仔去酒樓格離果間剪頭髮, 要等30分鐘唔在講啦, 我個仔果時6歲半, 坐定定比佢剪, 佢都可以剪到佢成個"亞旺"咁.
妖, 搞到我個仔返學比同學笑, 唯有一到星期六即刻帶佢出九龍搵返相熟師傅黎補鑊.
仲有呀, 剪到咁都仲要收我五十幾蚊喎, 頂.

男爵府

up88,如果您真係覺得悶可以同我地一齊去tea下...

珍珠宮

June2006 :
我仲以為你這間,即酒樓隔離會好些,因價錢價錢,聽完你咁講真係勁驚,我係另一間,好似叫好時代定係新時代,唔鬼記得啦,諗起都好嬲呀!以後都係山長水遠去番我弟公司剪好過,一次意外攪成咁鬼樣,真係嚇鬼咩!

珍珠宮

jennyliu :
我係一個勁唔怕悶的人,可以說是十分愛靜和戀家,只係剛入到來,買送方便有點難道,或許未太知價吧,總是想要咩都買不到,或找到但又沒價錢,問完又嚇死我這種,所以個心有點不太舒服,我會努力去適應,再去格價,我昨天終看到原來有豆腐檔都有丸賣,但不知多少錢,上次只看到凍肉店這間的丸好像垃圾堆咁,要18元一磅,真係見到都唔想買,豆腐這檔的丸看來乾淨好多,有無買過呀,街市都好多小食,你有咩好介紹呀,剛搬來又要執屋吃咩落肚都無味,已累透了,只好去街市買6元一盒排骨飯都OK喎!我見有檔係有馬碲糕之類的東西,係點買架,係咪我話要5元就比5元我,唉,我個人有個怪病,就係如沒價錢的東西我都不懂怎去買,真慘啦!仲要又唔知係咩來又沒寫,令我不懂著手,真係感到自己好失敗,我失落!點解會咁架! :-(

大宅

Hi! up88
馬碲糕我就唔知幾$,羅白糕就$6一大舊.
沒價錢的不懂怎去買,點得架...咩都問下幾$,
貴咪唔買囉....
唔好咁諗啦..係未適應啫!
得閒過嚟逸東嗰邊吹下水吖.....

男爵府

係呀入黎 ->呢到<-傾呀

珍珠宮

yee121382:
所以我咪話我份人好怕事,好擔小,老公都時時話我架,我從小到大都係咁,好怕開口主動問人!所以沒價錢的東西,我都不會看,可是現在全街市都沒價錢的,我怎生活呢 :-( 我要練習一下先得啦,因我臉皮好薄,好怕問完,價錢不合,我不賣,怕人哋比臉色我睇!現在你話我知是6元,其實我好鍾意食蘿白糕,只係我這天經過只見到馬蹄糕,依家知道6元有一大舊,我一陣落去買先,我仲以為係,隨自己話買多少元就比多少你! 我適應力勁慢,我諗我要數個月後才可以懂買東西熟些!現在都只係知道數檔的價錢,賣排骨飯這檔最好,因全部價錢都有說明!

首頁

尾頁

跳至