論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

係咪每個月出糧都要簽收?

係咪每個月出糧都要工人簽收?及簽期假己全放?如果我一直都沒有這習慣,要不要一次過叫佢補簽哂?佢做咗3年啦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 係咪每個月出糧都要簽收?

要呀,一定要簽,諗下計仔叫佢簽番啦,唔係有起事上黎去到勞資比個官鬧C呀. (試下吹水話銀行/會計師有野要您証明您有請工人,所以要提供糧單之類)

大宅

Thank you ar..
aiya, 咁點算呀,要快啲同老公相量下先

侯爵府

一定要簽架!我連她幾時放假都要她簽!!

子爵府

好媽媽勳章

Me too!!
When I employ my maid, my agent give me a form for her to acknowledge her salary and day off of each month.
朗仔 寫道:
Hello everybody~~!

子爵府

2018復活節勳章

朗仔,
我新工人過兩日黎, 我想問下假期簽收紙格式係點架?可以可以send個copy比我用ah (我果個係印印,最好有埋印尼文,怕佢英文唔好)?? Thanks.

朗仔 寫道:

公爵府

係置頂天書有架啦>>>CLICK HERE

咩文都有,睇睇!!

水晶宮

多謝呀,但好似有啲line去唔到喎. maybe system busy la...will try later. Many thanks

洋房

請問,如果開cheaque出糧,有副本,入工人戶口,有收據,咁仲洗唔洗簽收呀?先唔該各位。

大宅

我地用網上轉賬,工人要係both print copy n salary receipt到簽名作實,safe的嗎!
米雪兒 寫道:
請問,如果開cheaque出糧,有副本,入工人戶口,有收據,咁仲洗唔洗簽收呀?先唔該各位。

大宅

多謝大家意見呀,啱啱叫咗個工人一口氣簽哂3年幾的record.
舒服哂, 我都有問勞資署,佢哋都話要keep record ar...多謝你哋呀同多謝FA8866

公爵府

請問邊條link入唔到呀??您可否話比我聽,等我check下?tks!!
因我入去天書度睇唔到邊度唔得呀.

水晶宮

FA8866,
我唸係我公司的問題, 每次我只可以去到頭幾條link,之後就去唔到其他.但當我返到屋企又ok番.
sorry,增添咗你的checking. 唔該哂!

子爵府

醒目開學勳章

加油站,

強烈要求你同家人一齊來聽下座談會,你對僱主的權益智識薄弱啞,【保障自己、免受屈告】係左右銘!

公爵府

AhiruNoPekk 寫道:
FA8866,
我唸係我公司的問題, 每次我只可以去到頭幾條link,之後就去唔到其他.但當我返到屋企又ok番.
sorry,增添咗你的checking. 唔該哂!

唔好客氣,因地球村有時真係會SHOT SHOT地架,所以我都怕您地開唔到.之前我十下十下走去COPY左勞工處條LINK上去天書,直頭比YAHOO CUT左我個網呀.
所以如您地發覺有問題,要記得CALL我,如果唔係,我都唔知開唔到就大件事啦.

首頁

尾頁

跳至