跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

同99關係惡化~好唔開心,點算好!!!

我99平時不嬲都唔鍾意我同老公去夜街~
陀住阿b果時次次去親通頂佢都會鬧到仆街.
又問我地係咪去飲酒...
凸佢次次出親去都飲酒咩....凸凸凸,煩到咩咁~
連我老公都覺得佢好煩~
但我不嬲當佢耳邊風~
生左阿b之後仲衰,我次次帶親阿b出去,佢都會叫我早d返.
係講好多次...驚死我聽唔到咁~
我真係覺得好煩好煩...
我由細到大阿媽都唔會管我去邊度,我鍾意去邊就去邊.
鍾意去到幾多點就幾多點.就算去成個wk先返屋企.
佢都唔會凸我.
但我99就....超級煩呀.
大佬呀,我21歲女啦,使唔使你管呀!
我阿媽阿爸都好鍚我個女嫁麻.
咁緊係想成日見到自己個孫架啦.
我通常等我老公放假一齊返.
大約1個禮拜帶返去外家1次度啦.
次次去親佢地都好唔捨我走.
我多數都係11點左右返返屋企.
同埋次次帶親阿b返外家.我99都好似好唔鍾意咁.
好似今晚咁,我同99講話今晚我唔係度食.
返阿媽度食.
佢話"你又帶埋隻瑤瑤豬去呀?"
我話緊係啦,帶返去俾佢地見下丫麻.
唔帶返去我自己返黎做咩呀~
佢話使唔使成日都帶丫麻.你老公前日咪同你帶左囉.
我話前日我地都唔係返外家.去左行街之麻.
佢即刻好似唔信咁,然後話咁你早去早回.
我頂佢個肺,我阿爸起碼有3個禮拜都冇見過我個女.
次次返親去都撞返佢開工.
咁今晚我阿爸放假,我帶個女返去俾佢玩好正常唧.
結果我去到11點8返黎啦.
一返到黎俾佢勁鬧.佢話又唔知幾廿人跟住你尾.
仲去到咁夜~然後唔幫我個女沖涼...
因平時都係佢沖開,咁我咪話唔阻你囉,唔該你快d沖.
沖完我自己同個女沖~
谷9氣...跟住個衰女又唔爭氣,係呢個時候嘔奶.
99叫我自己抹返乾淨個地下.我咪拎阿b d濕紙巾抹囉~
然後佢同我講,你平時成日話d濕紙巾好貴架,
又唔俾我用又盛.而家自己又拎黎抹地...
我頂丫.我不嬲都係話大果盒貴咋麻(抹pat的)
細果盒不嬲我都話好平(抹手用的)
但佢就成日拎大果盒黎自己抹手,抹台...
但我廢時話返佢.
由生左阿b之後次次去夜左小小返黎都要俾佢凸.
有次同阿b去到凌晨2點幾,佢竟然連覺都唔訓等我地門...
一返到去又鬧到我同老公pk~
多數我返外家都係等埋老公放假一齊去.
因為我廢時夜左返俾佢凸.
但同老公返就會兩個一齊鬧or淨係話佢...
但老公同我講,唔好成日等佢放假先黎返.
佢想放假有私人時間.咁我都好明白冇理由佢次次放假我都要捉佢返我屋企的...
佢想我自己帶阿b返外家.但經過今次件事之後...
我真係怕鬼左佢,我唔想再同佢嘈...但真係好嬲....
唔知點算好~"~
仲有呀...而家阿b都仲未沖涼呀...我未試過同佢沖.... :-(
我真係唔知點做好...我好想凸返佢.
但問心果句,佢真係好鍚我同埋我個女....
所以我先死忍...但有時真係覺得佢好過份...
去夜小小都嘈亂巴閉...
好煩呀.......好唔開心呀........... :-( :-( :-(
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

子爵府

Re: 同99關係惡化~好唔開心,點算好!!!

洛紫

唔好咁唔開心,咁又係,你話番佢就盞較到更難收科,,
你好叻嫁喇忍到,不過你老公知道未呀?你同老公講下等佢同佢MA講下O唔OK呢?解釋俾佢知lor,,佢當個孫係寶嘛,,可能有小小私心都唔出奇~,同老公好聲好氣講,叫佢媽唔洗咁緊張lor,佢左右做人難~不過俾我都唔想有人煩~雖則佢係鍚個孫,但你咁大個人都有分寸la~佢地老一輩就乜都咁緊張~...
你學識幫個女沖涼就唔洗佢再幫la下次,唔洗驚嫁,沖左1次以後沖都唔驚嫁喇,你同個女感情仲會好d tim,佢會認得係你幫佢沖嫁其實~仲有唔洗靠人講野都可以大聲d呀!!!!唔好唔開心,忍一步風平浪靜,退多步就..海闊天空.....(我都知你好谷氣)頂住呀,,,可能佢都係1時之氣o者!!!
兩個都係我心肝定>3<

大宅

今次到你呀洛紫=.=""你唔好咁唔開心啦
不過講真果句,你都係時候學下幫個女沖涼,姑娘都話叫我老公幫手,咁樣bb會有多d親子感覺,佢會開心d架~其實最好都係自己黎,始終係自己個女嘛~就算萬一有d咩,自己都唔會"拿"手唔成世....
你呻下就算la~既然你99都係好錫你同你個女....當然,我都覺得佢有錯,老實講,如果你係同你mami佢地住,佢都一定會成日叫你帶番去比佢見下你個女,就等於我老公個老母咁,都成日叫我老公帶個仔比佢地見,我mami都係咁,我就梗係寧願比我mami見多d啦,果個係生我架嘛~所以我都好明白你....
其實,如果係,你可以早少少番去你mami度,早少少番屋企囉,同老人家住就係咁煩架喇.............學你話齋,咪當佢耳邊風囉~你始終都係同佢住,點都要忍下架喇.唔好唔開心啦~

民房

fiti ,beebee :

好多謝你地既關心,有時婆媳之間既糾紛真係講九日都講唔完,有時出完夜街我呀媽又煩左d既,不過都係關心唧,所以我同老婆講咪當聽唔到囉,同埋我老婆又垃圾左d既,樣樣野都要求人,到依家都仲未幫過個囡沖涼(未滿月我已經幫個囡沖了) ,但係今次都係好小事唧,聽日訓醒應該咩事都冇架喇~

子爵府

yanny爸

tobey係bebee唔係beebee呀!!!兩個人黎嫁!
咁你要幫下你老婆喇~~99煩真係好惡頂嫁,,,佢唔駁咀其中1個原因都會係因為唔想個老公難做嫁咋!
kenhurricane 寫道:

好多謝你地既關心,有時婆媳之間既糾紛真係講九日都講唔完,有時出完夜街我呀媽又煩左d既,不過都係關心唧,所以我同老婆講咪當聽唔到囉,同埋我老婆又垃圾左d既,樣樣野都要求人,到依家都仲未幫過個囡沖涼(未滿月我已經幫個囡沖了) ,但係今次都係好小事唧,聽日訓醒應該咩事都冇架喇~
兩個都係我心肝定>3<

民房

=.=唔小心打多左個e,
佢地其實想早d煩死我搵山拜唧!~

fiti 寫道:
yanny爸

tobey係bebee唔係beebee呀!!!兩個人黎嫁!
咁你要幫下你老婆喇~~99煩真係好惡頂嫁,,,佢唔駁咀其中1個原因都會係因為唔想個老公難做嫁咋![quote]

[/quote]

男爵府

畀面勳章

fiti:
我唔敢即刻打比老公講呀...
廢時唔覺意大聲得滯比佢偷聽到啦~
淨係sms左佢.
如果真係夜返呢樣野而比99鬧,我老公實幫我的=.=v
但佢同99講都冇用,佢好文塞!
總之個天黑左佢都話夜架啦~
佢心諗唔出街就最好,係出就同佢出...
仲要獲獲都係出沙田.悶都悶死...
其實我都唔係話唔識同個女沖涼...
但係唔係幾敢咁.
仲有個原因架.有幾次我老公想同個女沖涼.
跟住佢就沖啦,點知99又走左入廁所度睇住.
我老公一路沖,佢就一路講.
話睇住佢隻耳仔,唔好入到水...
然後我老公將阿b個頭整低小小..佢又即刻緊緊張張咁.
如果我同阿b沖涼果時我99實走入黎睇住我架.
好大壓力嫁麻...
頭先結果都係我老公同佢沖涼.
我99一聽到聲,訓左都即刻彈起身.
然後摸下d水...話凍得滯.
其實已經好熱架啦...佢有問題,死都要再加d熱水.
怕凍到個女~
就算我識唔識得幫個女沖涼我都可以講野講得好大聲架...
反正我老公返黎都實會幫我.
我就係唔想攪成咁,早幾日唔記得因為咩野小事.
同99頂撞左幾句.
我老公即刻唔係幾開心咁say:你地嘈完未呀...
跟住我即刻收聲,99亦都冇再出聲.
我都唔想老公難做...夾住係中間佢會仲辛苦過我~

fiti 寫道:
洛紫

唔好咁唔開心,咁又係,你話番佢就盞較到更難收科,,
你好叻嫁喇忍到,不過你老公知道未呀?你同老公講下等佢同佢MA講下O唔OK呢?解釋俾佢知lor,,佢當個孫係寶嘛,,可能有小小私心都唔出奇~,同老公好聲好氣講,叫佢媽唔洗咁緊張lor,佢左右做人難~不過俾我都唔想有人煩~雖則佢係鍚個孫,但你咁大個人都有分寸la~佢地老一輩就乜都咁緊張~...
你學識幫個女沖涼就唔洗佢再幫la下次,唔洗驚嫁,沖左1次以後沖都唔驚嫁喇,你同個女感情仲會好d tim,佢會認得係你幫佢沖嫁其實~仲有唔洗靠人講野都可以大聲d呀!!!!唔好唔開心,忍一步風平浪靜,退多步就..海闊天空.....(我都知你好谷氣)頂住呀,,,可能佢都係1時之氣o者!!!
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

男爵府

畀面勳章

bebee:
婆媳關係真係幾惡攪~"~
個個都好似有問題咁既~
我好想學架,我根本一直都冇要求過99幫阿b係沖涼.
係佢自己要同佢沖,我冇理由同佢爭,
同埋我好怕佢會睇住我沖涼,詳情見我回fiti個post~
我爸爸媽媽都好夜食飯架,加上我細佬呢排又收夜.
所以想早d都唔得~
同埋係時間呢方面我真係唔係太想就佢...
學你話齋,個女係我的,個孫我阿爸阿媽都有份.
點解我要趕住早去早回...
bebee0526 寫道:
今次到你呀洛紫=.=""你唔好咁唔開心啦
不過講真果句,你都係時候學下幫個女沖涼,姑娘都話叫我老公幫手,咁樣bb會有多d親子感覺,佢會開心d架~其實最好都係自己黎,始終係自己個女嘛~就算萬一有d咩,自己都唔會"拿"手唔成世....
你呻下就算la~既然你99都係好錫你同你個女....當然,我都覺得佢有錯,老實講,如果你係同你mami佢地住,佢都一定會成日叫你帶番去比佢見下你個女,就等於我老公個老母咁,都成日叫我老公帶個仔比佢地見,我mami都係咁,我就梗係寧願比我mami見多d啦,果個係生我架嘛~所以我都好明白你....
其實,如果係,你可以早少少番去你mami度,早少少番屋企囉,同老人家住就係咁煩架喇.............學你話齋,咪當佢耳邊風囉~你始終都係同佢住,點都要忍下架喇.唔好唔開心啦~

男爵府

畀面勳章

老公:
多謝你明白我>33<鍚哂你
你幫我的話我而家都開心返啦~
好彩你冇幫手踩多腳咋...如果唔係打死你!!

民房

幫你既原因其實好簡單,因為真理永遠企係岩果邊的~
我<===真理
洛紫 寫道:
老公:
好彩你冇幫手踩多腳咋...如果唔係打死你!![quote]

[/quote]

男爵府

畀面勳章

我<===真理
[quote]
洛紫 寫道:
老公:
好彩你冇幫手踩多腳咋...如果唔係打死你!![quote]

[/quote][/quote]

子爵府

洛紫

咁又係呀,,睇住又真係幾大壓力~以前我同99住,整野俾老公食佢又成q日望住我煮........講真佢煮得唔係唔好,又唔可以話好lor,,,整整下佢又話你咁整咁整....之後俾我老公(o個時係男友)話佢先走開.....成日我老公唔o係度就會咁....老公話得佢多先小左咋....真係煩q死~又多野問......乜都想講曬佢知咁....好煩.好彩e+唔係1齊住唔洗理佢.~~
或者你下次試下幫yanny沖涼叫老公睇住,同埋yanny爸可唔可以同麻麻講下唔洗佢睇住,,講明俾佢聽有daddy睇住就ok同埋有壓力~水溫問題咪自己用水溫計同手試過先囉,,,佢再話唔夠熱就話番佢知用左水溫計同手試,佢再話就話佢知唔可以用太熱o既水~因為會令皮膚更乾燥同埋bb皮膚會"恆"嫁~(真嫁),,,睇下佢仲會點.俾佢知道你都識幫個女沖涼~唔係爭住沖,只係想學識照顧自己個女~大家都鍚yanny,,佢再有說話o既話先再解決~1步1步黎la!!!!有老公體諒的確唔同d,,,開心番就好喇~~~
兩個都係我心肝定&gt;3&lt;

子爵府

洛紫 寫道:
[quote]
我<===真理
[quote]
洛紫 寫道:
老公:
.......洛紫..........你老公當左自己係耶穌牙~~

男爵府

畀面勳章

fiti:
我老公都怕鬼左佢啦...
如果佢話得佢聽就唔使望住佢同瑤瑤沖涼~"~
我有買左水溫計...但佢老母話旨意個水溫計就凍死個女.
水溫計都話唔準...佢對手就最準~
唉...我搵日等佢唔係度就試下啦.
我都想自己同佢沖架其實...
fiti 寫道:
洛紫

咁又係呀,,睇住又真係幾大壓力~以前我同99住,整野俾老公食佢又成q日望住我煮........講真佢煮得唔係唔好,又唔可以話好lor,,,整整下佢又話你咁整咁整....之後俾我老公(o個時係男友)話佢先走開.....成日我老公唔o係度就會咁....老公話得佢多先小左咋....真係煩q死~又多野問......乜都想講曬佢知咁....好煩.好彩e+唔係1齊住唔洗理佢.~~
或者你下次試下幫yanny沖涼叫老公睇住,同埋yanny爸可唔可以同麻麻講下唔洗佢睇住,,講明俾佢聽有daddy睇住就ok同埋有壓力~水溫問題咪自己用水溫計同手試過先囉,,,佢再話唔夠熱就話番佢知用左水溫計同手試,佢再話就話佢知唔可以用太熱o既水~因為會令皮膚更乾燥同埋bb皮膚會"恆"嫁~(真嫁),,,睇下佢仲會點.俾佢知道你都識幫個女沖涼~唔係爭住沖,只係想學識照顧自己個女~大家都鍚yanny,,佢再有說話o既話先再解決~1步1步黎la!!!!有老公體諒的確唔同d,,,開心番就好喇~~~

男爵府

畀面勳章

佢直情當佢自己係神添
fiti 寫道:
[quote]
洛紫 寫道:
[quote]
我<===真理
[quote]
洛紫 寫道:
老公:
.......洛紫..........你老公當左自己係耶穌牙~~ [/quote]

子爵府

ngng~咁你到時試下la,,,以和為貴~唔好唔開心喇~

別墅

洛紫:
唔好唔開心啦!睇開d !每個老人家都係咁,因為佢地好緊張個孫,好似我老爺咁,我個仔一想喊佢就即刻抱佢,我老公都成日話佢,點知佢次次都話唔通唔理佢咩,bb唔可以成日喊,之後就一手抱起我個仔,仲有bb流左小小口水落條紗巾,佢就要我即刻換,佢又唔知我放工返屋企有幾多野做喎(洗衫仔,奶樽),因為唔係佢洗,試過一餐奶同bb換左6條紗巾,幾嚇人呀 :-( ,我最唔like佢成日同人講我個仔好扭計,我一d都唔覺得,只係佢唔知我個仔d性格,佢喊多數係話比我地知佢眼訓或肚餓,好彩我老公都好體諒我,成日聽我話我老爺佢都唔出聲,不過我都明個個老人家都會係咁,只好"忍"

男爵府

洛紫,
ur bb is so cute!!don't be sad!
我99 also好鍚bb ga!
次次我帶親阿b出去佢都會話-"又出去?bb細,唔好成日都帶出去la..."
but 我好多friend想見bb.... so成日都帶bb見 d friend,shopping,返 my office!
99係想成日見到自己個孫,so咁緊張... 成日叫我俾bb佢揍住先lor...我都覺得煩ga...但諗心一層,如果6299唔鍚bb 咪仲屎!忍忍忍la........

if 同佢嘈盞c6難做....好彩你老公冇幫手踩多腳咋...我老公好鍚我99ga...
:cry: 成日叫我一齊去99 home....

大宅

我奶奶咪仲惡頂, 我都好唔開心想返我阿媽屋企住(帶BB一齊) 。
1. 阿B不太喜歡sleep 右邊, 說他有病要看醫生。
2. 阿B食奶不可以開風扇, 食到成頭大汗, 頸尾出了很多紅點(汗疹), 有時熱到不想食(2安半), 我只是叫她開風扇(向上吹, 不是向阿B, 讓空氣流通), 不可以。看見阿B食這麼少奶, 很心痛。他已2個半月。
3. 現在天氣差不多30度, 叫她不要給阿B穿這麼多(短和尚袍(厚身)+長甲la衣(包腳)只是看到阿B個頭, 條頸已出濕疹, 叫她給阿B穿甲la衣(不包腳, 給他散熱)不理會, 怕他凍。說他的堂阿哥(住在菲律賓)都是這樣穿, 但堂阿哥沒出濕疹。解釋給她聽每個人身體體質不同, 有些人怕熱有些人不怕熱, 我阿B怕熱, 是否作出改變。如果現在已穿這麼多衣服, 到冬天怎麼辦, 這樣會令我阿B在冬天會怕凍。
4. 阿B有汗疹及濕疹, 要擦藥膏(有類固醇), 都是我奶奶做成。這樣長期會令阿B失去某程度上免疫力。
5. 阿B一日有2次大便, 及大便時放屁不正常。要看醫生。
6. 因阿B有肚風不想食, 醫生給他化胃氣、消化及開胃藥, 吃2-3次會好。真的吃3次後就好, 就不用食, 對嗎? 她竟然自己給阿B食藥, 不告訴我及我老公聽, 食完先說, 說食消化好。但不能這樣依賴藥物, 會令阿B失去某程度上免疫力,真的不能容忍。難道要我阿B做藥煲。
7. 阿B不能用手擦面, 說要好好保護, 因此sleeping 的時候用毛巾包紮他(身連手, 之前竟然用繩), 我說不可以, BB是要活動的, 不聽。結果, 有幾次條毛巾給往阿B個口(BB始終是會活動的), 很忿怒地問好條命重要還是面重要, 她竟然說毛巾不怕, 被才不能。後來她說用扣針扣實毛巾就得。
8. 我阿媽探阿B, 抱他, 我奶奶立即上前說及伸出雙手”等我抱”, 這些行為很差。即使我想同阿B沖涼, 她也不給我。很慘。
:-( :-( :-( :-(

大宅

洛紫

婆媳糾紛個個屋企都有(除左6299 c鬼左啫),如果99只係出於好意係為yanny好,咪當佢發"up"瘋lor!
至於你返自己屋企食飯,下次咪帶埋你99去,睇下佢有咩說話講都好呀? 至多咪大家一齊夜番屋企。
你同yanny沖涼鎖埋門唔得咩~ 你要自己幫番yanny沖涼,你99可能因為你少同佢沖涼先至咁緊張啫!

其實你未生都話你99幾好ga! 佢所做ga事都係為個孫好,你應該知的,仲有其實你可以自己一個人湊個女返去亞媽到,唔使叫埋老公la!
我已前都係自己一個人帶大b出去同d fd食飯去玩,就算番我99到我都係自己一個人攪掂,依家唔使講都係自己一個人湊大細b返我99到,因為我老公好少放假,o個2隻(我6299)打c都唔肯出黎hk
[url=http://lilypie.com][/url

首頁

尾頁

跳至