少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

點同阿仔(2.9yrs)做功課?會捉住佢隻手or比佢自己做?

阿仔剛剛k.1,可唔可以教o下我!
HI ! 我叫MATTSON 仔,

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 點同阿仔(2.9yrs)做功課?會捉住佢隻手or比佢自己做?

自己做!
做到點醜樣點核突都好一定要佢自己做,唔可以執手做,否則佢點去學用腕力,用筆•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

複式洋房

Re: 點同阿仔(2.9yrs)做功課?會捉住佢隻手or比佢自己做?

我會首先問佢識唔識 (因為可能老師已教咗佢), 如果真係唔識, 就會捉住手仔寫1-2個, 最多都係3個, 一定要比佢試吓自己寫, 如果唔係佢跟本唔會識寫. 寫得唔靚唔緊要, 最緊要係鼓勵佢自己完成功課, 如果唔係佢會好倚賴我地幫佢.

大宅

謝謝你們的分享!

男爵府

POTATOO:
K1,剛開始都是連線,初時都有d捉住佢隻手做,但後來同老師講開,都話唔靚唔緊要,因是俾佢訓練小肌肉,如果幫咗就會訓練得少d,但我會先話俾佢聽d工課點做

男爵府

我都係等佢自己做..而家都係游下顏色..連下線.
但我會叫佢當支筆係架車(我仔好鍾意車)..叫佢送貨..跟住條線行..出界就會車親人..咁佢又好有心機自己做..游顏色因為佢係學校已經日日游..返到屋企會自己做

禁止訪問

複式洋房

慘啦!我都唔可以再捉住佢手做了,佢真係依賴架!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

小朋友依賴心好重,你要訓練佢自己解決問題,所以一定要自己做,k1功課好少,就算你捉手同佢做完,都要擦左佢,等佢自己再做一次,等佢明白父母教左佢,到最後佢都要自己做一次,唔係小朋友就會次次話唔識,等你幫佢做,佢就學唔到啦。

複式洋房

同意!我會跟你方法! :-P
414928 寫道:
小朋友依賴心好重,你要訓練佢自己解決問題,所以一定要自己做,k1功課好少,就算你捉手同佢做完,都要擦左佢,等佢自己再做一次,等佢明白父母教左佢,到最後佢都要自己做一次,唔係小朋友就會次次話唔識,等你幫佢做,佢就學唔到啦。

男爵府

請問點樣可以增加囝囝(3 years)對做功課的興趣和專注力呢?

最近囝囝好無心機做功課, 成日都話眼訓唔想做.
佢e+先k1, 我好擔心呀....
試過俾獎勵佢, 做完有朱古力食,
但囝囝竟然話唔要, 唔食!
但我都一定要佢做, 佢就做好耐...
如果係普通聯線都好快做完,
如果係油顏色就好耐, 仲要亂油果隻,
好勞氣....
囝囝讀n1果時好乖, 好快做完.
唔知點解k1會變成咁.

please help me!!!!!

thanks so much!!!!........

大宅

IwanBB
我都有呢個程

首頁

尾頁

跳至
熱門主題