嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

請問肉碎粥D肉碎煲完,不要定係比BB食埋?

BB七個月,肉碎粥D肉碎煲完,不要定係比BB食埋?而家可否食菠菜?菠菜粥可否再加其他材料,我嫌太單調,無味。
另一開始可否食蕃茄肉碎粥?THANK!

複式洋房

Re: 請問肉碎粥D肉碎煲完,不要定係比BB食埋?

7個月,都可以比半茶匙肉碎給BB食,
睇BB識唔識食..
菠菜粥加..魚..肉碎 煲粥
3∼4天可開始轉其他粥給BB食..
唔好太心急..慢慢來..

男爵府

蕃茄同牛肉都係致敏架, 或者大d (around 10個月)先比佢試都未遲. 我個仔就真係對蕃茄敏感, 食完塊面同咀邊會紅左一撻撻, 唔係太嚴重, 不過試過幾次係咁, 最後我都係等佢過左1歲再比佢食, 又ok喎.

波菜依家可以食啦. 我o個時就波菜加蛋黃, 妳亞b得7個月, 如果加都係加小小好啦, 約1/4個. 千祈唔好食蛋白住. 至於肉碎, 我記得健康院姑娘好似話8 (定10)個月先好比bb食. 我自己就10個月左右先比亞仔食.
royroymami 寫道:
BB七個月,肉碎粥D肉碎煲完,不要定係比BB食埋?而家可否食菠菜?菠菜粥可否再加其他材料,我嫌太單調,無味。
另一開始可否食蕃茄肉碎粥?THANK!

民房

謝謝媽媽答覆!

民房

謝謝媽媽答覆!

首頁

尾頁

跳至