嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB 便秘很頭痛求良方

BB 15 個月大,近一個月開始便秘,2-3 天才有一次大便,很硬帶血,試過飲開奶茶,薏米水,食大蕉,晨早飲暖水,甚至食西梅,效果都麻麻,食開森永細仔奶粉,急求解決良方,或推介更易消化奶粉,拜託晒! :-(

民房

Re: BB 便秘很頭痛求良方

食木瓜...可以make 木瓜奶.. 好有效
我bb前幾曰便秘, 柯到哭... (心痛).. 之後飲木瓜奶, 就好D

洋房

Re: BB 便秘很頭痛急求良方

唔該想問係木瓜溝鮮奶,定係木瓜溝奶粉?同份量如何呢?拜託!

民房

我就木瓜加奶粉... 1/6個木瓜仔 (攪爛) + 2spoon 奶粉 + about 2-3ozs 水... 水多少可隨意, 視乎你想 "希"D or "傑"D

hope this help~

:lol:

洋房

Thanks a lot!

洋房

請問還有其他方法可介紹嗎?

大宅

我個仔(兩歲)又係自從第一次三日先痾,係條街痾到喊之後就唔肯再痾 :-( :-( 每次一想痾就喊住話痛痛唔痾. 我已經日日比開奶茶佢飲 :-( :-( 我都好想知有咩方法

大宅

食南瓜、蕃薯、麥皮、潺菜、白菜、飲多d暖水。

奶粉既野,個個小朋友吸收都唔同,好難介紹到,或者試下雪印丫,再唔得就或者轉飲羊奶啦。

洋房

請問雪印是否比森永更易消化呢?

大宅

~ 轉載 ~

原來所有香口的和精製的食物、以及一般肉類,都不利排便,應該可免則免,相反,高纖維質的食物(特別是豆類、葉菜類、根類的),以及富含維他命 B 的食物(例如豆類、果仁、麵類、紫菜、芽菜、香蕉等),最能通腸胃、排宿便。以下幾種食譜,值得受便秘困擾者多多嘗試︰

醋大豆——將洗淨的大豆(黃豆)浸進甜醋內,約五日後即可食用,每日兩三次,每次約十粒,要細細嚼、慢慢嚥。
醋蘆薈——將厚肉的蘆薈洗淨,除去刺,切成小塊,連皮浸在黑米醋內,亦可同時加進一個連皮切成八塊的檸檬、蜜糖酌量。三日後即可食用,每日兩三次,每次一塊。
紫菜飯——將紫菜(或海帶)切絲放進糙米飯或紅米飯內,可以加點芝麻。
菠菜粥——煮好白粥,加入切碎的菠菜。
芋頭粥——將切粒的芋頭與米(最好用糙米)煮成粥。
吃橙的薄皮——橙皮

洋房

Thank you very much BBMaMe !

複式洋房

bb便秘一定一定不可以吃香蕉(成人則通便),愈食愈硬,切記!

我個朋友的女兒,便秘到要看心理醫生,由半歲開始至2歲半都受便秘困擾,一叫佢大便就狂哭,好慘架。

後來,有人叫佢試下小兒靈枝蜜。點知得左!! 所以佢介紹比我,得我可以參考下。

不過,1歲以下小童不可吃,因為是蜜糖。

你可不妨一試。

洋房

請問係セ牌子嘅小兒靈枝蜜?那裡可以買到?拜託!

大宅

可以 試下乳果糖, 可以令大便變軟然後排出, 不會做成依賴, 屈臣氏有得賣, 試一個星期, 等佢d宿便排清後, 可以停咗, 但要keep住俾佢食d蘋果蓉, 提子, 橙, 或者西梅汁等, 等佢d大便正常番, 最緊要係飲多d水

男爵府

我都係比...蘋果汁...bb飲..都屙到臭臭
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

洋房

Mankok,羨慕你用蘋果汁已OK,我 bb 就冇效,正嘗試加麥皮入粥內,希望OK 啦!繼續尋求良方,請賜教!

複式洋房

開奶茶 , 開奶奶 (妳bb幾大呀)

按摩一下bb肚仔, 會好d

大宅

最緊要係飲多d水

洋房

有呀!已經成日俾水bb飲,一早仲先飲杯暖水,至於開奶茶同薏米水都用過,但問題仍未解決,而且bb飲森永細仔,應該較易消化,所以bb便秘令我好頭痛 :-( :-( :-(

大宅

貓狗褓姆

我就試緊吳德物次, 暫時都幾好.你可以試下.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題