自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問多唔多在職媽媽一早要帶BB返幼兒園呢?

我BB下年1月中就兩歲了,而一路以來BB出世都係由印印照顧的....不過印印會在今年年底到期,由於經濟問題亦不會再聘用她...所以會同BB返幼兒園的 !!!

我想請問有冇在職媽咪,都係一早帶BB返學,而放工就接BB回家呢 ??? 是否返了幼兒園後,BB會不會學講話及各方面會叻D呢,因為我去母嬰健康院,姑娘話我BB而家都未識講好多字,話我BB發展慢 :-( ..... 有冇媽咪可以分享一下??

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Re: 請問多唔多在職媽媽一早要帶BB返幼兒園呢?

如果你番工放工準時的話,可以考慮.學校有延展,可以留到8點半.以我個case就吾得啦,因為幼兒園8點先有人,所以我帶吾到佢番學,有d7點半就開啦,但吾多lor.夜晚有時放5點,即刻收工趕車去接放學.有時老細放工前先俾野你做,咁就會好夜先走得..仲有係打風落雨時,學校叫你去接放學,要即刻請假去接..你要有一個親人可以係特別既時侯幫到你先得..最後係你吾可以病lor..否則佢就番吾到學lor...

別墅

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我都是朝早老公湊呀囡返學, 放學就我湊, 如ydoris所言, 你要有一個親人可以係特別既時侯幫到你先得!

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

真係唔該晒ydoris,youngmum及monkey妹 媽咪的解答!!!

其實我發表呢個主題是:因為一方面其實我都好擔心BB的發展情況,而另一方面BB下年年頭返幼兒園又想有個心理準備比自己.....其實我爸爸媽媽都可以接BB放學,不過始終佢地都年紀大,怕他們會辛苦..... 所以...我便想問下各位媽咪既心得,謝謝你們 !!!

子爵府

maymaygut,
我阿囡由兩個幾月大開始入嬰兒院, 今年8月剛升n1。呢兩年來, 我都係一早湊佢返學, 放工去接佢。
阿囡學校朝早開8am, 夜晚最遲延展到8pm。因為我公司響育嬰院/幼兒園附近, 所以我都趕到去接送返放學。我ge經驗係, 一定要有backup, 萬一真係自己/老公趕唔到去接, 都有其他人可以去接送。如妳爸爸媽媽可以做backup, 早d俾小朋友返學係幾好, 因為響學校真係學野學得快d, 語言發展較好~

首頁

尾頁

跳至