興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

攝影機 sony 定係 panasonic 好啲?

本身用緊 sony, 想換部新機. 請問買返 sony 定係 panasonic 好呢?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 攝影機 sony 定係 panasonic 好啲?

攝影機 (camera), panasonic dc 唔錯
e.g. FX50

大宅

當然係 panasonic 啦 :lol:

大宅

Irene_BB 寫道:

[size=large]Why???

版主

SONY 只是款靚

大宅

judy_cheung 寫道:
[quote]

[size=large]Why???[/quote]
當曬相片出來就知效果﹐加上影相時佢啲機係比較慢﹐我以前做影音店﹐啲售貨員一定唔會sale sony機比自己友﹐只會sale canon﹐佢哋自己大多都係用canon﹐近年我轉用了panasonic 機發覺真係唔差(相片質素)﹐可惜zoom得唔遠。

大宅

當曬相片出來就知效果﹐加上影相時佢啲機係比較慢﹐我以前做影音店﹐啲售貨員一定唔會sale sony機比自己友﹐只會sale canon﹐佢哋自己大多都係用canon﹐近年我轉用了panasonic 機發覺真係唔差(相片質素)﹐可惜zoom得唔遠。

謝謝你的回覆,可能你誤會了我的意思,我是想問攝影機.因為我己有部panasonic fx9數碼相機,依家係想換部新既攝影機,不需要影相功能的.請問你有什麼好介紹?可否推介吓?謝謝你!!!

版主

攝影機 = camera, 一定有影相功能
攝錄機 - camcorder, dv cam, video cam, 拍movie, 可以有/無影相功能
你係指"攝錄機" 吧!!!!!!!

大宅

chloepapa 寫道:
攝影機 = camera, 一定有影相功能
攝錄機 - camcorder, dv cam, video cam, 拍movie, 可以有/無影相功能
你係指"攝錄機" 吧!!!!!!!

係呀,好詳細啊!

我應該打video cam.

Thanks a lot!

民房

用panasonic la
我有個frd部sony相機, 用咗唔夠1年, 個ccd就壞咗la, buy過部new ge又要破財la
但係我部panasonic就用咗成3年都未壞
論耐用就應該係panasonic好d

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

If you are looking for durable and reliable DV. Sony must be the choice !! I have been using Sony DV for years and no need to go to repair (even minor ones). You'll see most prof DV are Sony. Moreover, Sony has more accessories for DV, eg., light & mics.

So, depends on your usage (eg. just for trips or you also look for quality of the footages) & $ lor.
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

洋房

個人覺得入門DV邊個牌子都無乜所謂,價錢o岩自己鍾意就得。
有d功能上既要求就Sony 或者 Panasonic 都好。
不過Panasonic o既3CCD機仔好似平過Sony 好多﹗
但用開Sony 唔差咪繼續用囉﹗Meun 熟d易上手d嘛﹗

首頁

尾頁

跳至