嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友咳, 除左猴棗散, 仲可以食乜野呢﹖

謝謝﹗

大宅

Re: 小朋友咳, 除左猴棗散, 仲可以食乜野呢﹖

燉川貝俾佢飲

民房

之前都有流鼻水、咳,食咗西藥後好番D,仲有D痰和咳,呢排我都煲蜜棗百合粥給他,效果理想,蜜棗百合有化痰止咳滋潤功效。

大宅

hi Kavin
請問點煲架?係咪要新鮮果隻百合呀?
thanks!

大宅

好媽媽勳章

Hi Kavin,

我都想請教怎樣煲蜜棗百合粥, 因小兒(1歲)肺常有痰但又未懂咳出來. thx

miumiu1026

Kavin 寫道:
之前都有流鼻水、咳,食咗西藥後好番D,仲有D痰和咳,呢排我都煲蜜棗百合粥給他,效果理想,蜜棗百合有化痰止咳滋潤功效。

複式洋房

我都想知呀, 我囝囝食左足一個月西葯, e+好好多, 不過都係有D痰和咳. ?-(

複式洋房

我家姐教我煲一款湯水,大人細路都

子爵府

點解要+豬橫利and豬粉腸 平時我龍利葉+石黃皮+南北杏.蜜棗.瘦肉~

[quote]
chanrita1214 寫道:
我家姐教我煲一款湯水,大人細路都

民房

每一次給BB新的食物時,大約用4-5天的時間去觀察.我習慣一次煮兩餐份量,你可以落2個鮮百合及4個蜜棗與粥,一同煲(凍水落),等所有嘢煲好晒後,用羹整爛D百合,與粥撈勻便可。

大宅

Kavin,
如果唔用鮮百合﹐用乾百合得唔得呀﹖

大宅

1. 海龍, 海馬, 海雀及川貝 以上東西每

複式洋房

winsonma :

資料好詳細呀 ! Thanks a lot !

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Hi winsonma,

A.川貝燉無花果 川貝(磨成粉 )1茶匙, 無花果 2粒--切成小粒 加半碗涷滾水 ,燉兩小時,一星期飲兩至三次

請問如果宜家有咳食緊西藥, 咁這款湯水現時可唔可以飲呀, 唔該

民房

of course yes!

大宅

龍婆:
當保健湯水,食緊西藥都冇問題.不過川貝都幾貴!

龍婆 寫道:

A.川貝燉無花果 川貝(磨成粉 )1茶匙, 無花果 2粒--切成小粒 加半碗涷滾水 ,燉兩小時,一星期飲兩至三次

請問如果宜家有咳食緊西藥, 咁這款湯水現時可唔可以飲呀, 唔該

洋房

Hi,winsonma
我都是最近燉川貝比bb,都幾好,我買了90元一兩, 分十次飲(每次一錢),因2錢一次太苦bb唔肯飲,每次約9元,不是太貴。

winsonma 寫道:
龍婆:

[quote]
龍婆 寫道:

[/quote]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Kavin, winsonma & oobaby,

唔該晒各位

大宅

oobaby:
因為每次燉,我都係一家大細飲 ,所以一兩我只分三次!!
oobaby 寫道:
Hi,winsonma
我都是最近燉川貝比bb,都幾好,我買了90元一兩, 分十次飲(每次一錢),因2錢一次太苦bb唔肯飲,每次約9元,不是太貴。

[quote]
龍婆:

[quote]
龍婆 寫道:

[/quote][/quote]

珍珠宮

[quote]
1. 海龍, 海馬, 海雀及川貝 以上東西每

別墅

Hi , all mama ,

my sons also have coughing , because they have running nose & coughing from school.
They already saw doctor 2 times la, they take medicine 3 weeks, but still have coughing. I try 川貝 with apple, same day is good, but after that same result.
猴棗散 is suitable for kids - 3 years old.
I'm worry.

thanks sharing

首頁

尾頁

跳至