單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

單親媽咪...辛苦嗎?

我囡囡6歲,情緒非常有問題,又好硬頸,屋企只有我同女女倆個,食反做功課都會有兩句,經常提點自己釋放D啦,有時好想隔開佢,但無可能咖,因為屋企根本冇人,深呼吸,放鬆咩都做過,有時諗個女大喇,係咪應該同佢一齊長大,無奈我係單親,屋企嘅經濟,大大小小都要自己解決,小朋友病要獨力照顧,根本上你想揾人傾都要揾個適合嘅,唉!認同嗎? :-(
小肥晴Cherie :lalala:

侯爵府

環保接龍勳章

Re: 單親媽咪...辛苦嗎?

妳小朋友是今年讀小一嗎?因為小一的生活會和幼稚園完全不同....適應是需要時間....
妳要知道...單親路一定是困難重重....見步行步吧!當心情吾靚時常,切記不要把怒火放在小朋友身上....

我小朋友下年升讀小一....我怕我都會一樣....幸好我有工作做,吾使對足亞仔全日,
我常掛在口邊的一句話..我要做兒子的好朋友,.... 得閒再傾...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

男爵府

所有家庭也有辛苦之處, 不一定單親才辛苦的.
爸爸, 媽媽和兒女, 是一個互動互相御力的三角關係.
是但缺少了一角, 也會形餘下二角互扯的緊張關係.

相反, 大家應該給多些空間大家去減壓.
孩子升到小學, 適應後, 自然會有她的新世界新觀點.
給多些空間她去摸索成長.
你也要去尋找自己的興趣, 做自己快樂的事.

我也是單親, 人丁單薄, 倆母子相依互相鼓勵互相學習, 安貧自足, 積極面對生活, 我們已感到平安就是快樂了.

大宅

:-( 大家亙相鼓勵, 亙相支持啦! :-(

望見d小朋友咁可愛, 有時都會幾開心架!

<< 主 信 實 無 變 >>
慈愛主信實無變, 在每天清晨, 主愛巳彰顯.
慈愛主信實無變, 沒有分陰晴, 主愛勵勉.
慈愛主信實無變, 日影西斜, 主愛更溫暖.
慈愛主信實無變, 沒有分冬暖, 主愛復眷.

副歌: 愛慕到達主跟前, 渴慕救主引牽. 困苦, 壓逼,
      憂心, 掛念, 神愛眷必不停斷, 神愛眷終不改變.

別墅

當我陀住囡囡嘅時候,佢爸爸已經入咗去戒毒,身邊嘅人都叫落咗佢啦,但我無理會佢地,反而會話呢個係我嘅決定,最終嗰句BB係無辜,佢無理由因為我同個廢人嘅事而受到任何懲罰,終於無人支持下我終於生咗佢,喺我嘅人生入面就多咗小肥晴同我一齊,開心唔開心幾難過,我同女女都過咗6年,但係呢6年真係好難過.............!
肥晴9個月患羊癇症,經常抽搐而導至言語,大肌及小肌都緩慢,到1歲因為尿倒流流番入腎,搞到兩邊腎有疤痕,要食6年抗生素,呢幾年女女辛苦極了,但佢唔會俾你睇到佢驚,佢痛,從來打bok,抽血,插尿喉放尿,都未喊過,仲好乖咁俾姑娘制,我成日同人講呢D小朋友係識體諒,關心身邊嘅人,反而叻嗰D小朋友係能力方面係做到,但決乏觸感,唔會感受身邊嘅人,認同嗎?
一直以來肥睛都係單親家庭,用我全副精神都只係俾到母愛,佢完全唔知道咩叫父愛,我係同肥晴一齊訓,每晚我見住佢訓內心就好痛苦,為何要佢受苦呢!(以上內容係一小部份)
因為肥晴樣樣都唔叻,所以要做早期訓練,而家讀緊K3,途中重讀咗一年幼班,而家喺全班最大係佢,但能力最弱係佢,佢諗嘢係6歲,但講話,大肌,小肌評估到只係3歲左右,就因為咁佢D情緒起伏好大,有時喺學校因為做唔到要做嘅嘢,又或者小朋友聽唔清楚佢講嘢,佢就會好唔開心仲會忍泣起來,就因為咁我就要全情投入,了解佢,萬一我都聽唔明,佢又流出眼淚,有時我都忍唔住同佢一齊喊,真係好辛苦亦好痛心!

民房

認同!談話或呻兩句,要找合適的對象聽眾都好重要及非常困難!努力吧!
小肥肥晴晴 寫道:
我囡囡6歲,情緒非常有問題,又好硬頸,屋企只有我同女女倆個,食反做功課都會有兩句,經常提點自己釋放D啦,有時好想隔開佢,但無可能咖,因為屋企根本冇人,深呼吸,放鬆咩都做過,有時諗個女大喇,係咪應該同佢一齊長大,無奈我係單親,屋企嘅經濟,大大小小都要自己解決,小朋友病要獨力照顧,根本上你想揾人傾都要揾個適合嘅,唉!認同嗎? :-(

大宅

小肥肥晴晴
加油呀!

侯爵府

環保接龍勳章

oh....對不起...我吾會了...
不過當吾開心時,講出來,是發洩的好方法..小朋友生病,我們會緊張...而妳已經好堅強...好叻....努力吧!
上天送給妳一個小寶寶.一定要愛他....
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

別墅

[size=x-large]我好開心亦好感動!
我成日同身邊嘅人講,肥晴係神交給我照顧,希望我能夠好好帶大佢,付出可能俾其他人多,但我會努力令肥晴適應呢個世界! :-(
幸好有呢個綱,因為有電腦及上綱係呢個月先有,之前好辛苦嘅時候,我都只會擺喺心,搞到情緒好唔穩定,我爸媽及家姐,妹只會話我脾氣臭,講!佢哋唔會明,因為我係單親,能夠認識你哋係我最感動嘅事! :-(

伯爵府

傻豬~~~黎度只可以俾你上來呻下,放鬆下,你已經好叻單獨照顧左女女六年啦 知道你可以繼續努力加油行單親路既 如果你感覺到孤独辛苦就上來呻又得 :-( 又得
我d雖然都係單親 但你已經比我d任何一個媽媽都叻哦 有時間帶女女出來參加活動認識下多d小朋友
小肥肥晴晴 寫道:
[size=x-large]我好開心亦好感動!
我成日同身邊嘅人講,肥晴係神交給我照顧,希望我能夠好好帶大佢,付出可能俾其他人多,但我會努力令肥晴適應呢個世界! :-(
幸好有呢個綱,因為有電腦及上綱係呢個月先有,之前好辛苦嘅時候,我都只會擺喺心,搞到情緒好唔穩定,我爸媽及家姐,妹只會話我脾氣臭,講!佢哋唔會明,因為我係單親,能夠認識你哋係我最感動嘅事! :-(

別墅

[quote]
CW-KK 寫道:
傻豬~~~黎度只可以俾你上來呻下,放鬆下,你已經好叻單獨照顧左女女六年啦 知道你可以繼續努力加油行單親路既 如果你感覺到孤独辛苦就上來呻又得 :-( 又得
我d雖然都係單親 但你已經比我d任何一個媽媽都叻哦 有時間帶女女出來參加活動認識下多d小朋友
[quote
[size=large]多謝哂! :-(

男爵府

畀面勳章

小肥肥晴晴:
你真係好叻啊,一個人帶住小肥晴去面對各種困難,我睇到你寫的嘢都忍唔住留下眼淚,我比你差太多了,希望我可以學習你堅強不屈的精神.

民房

你地都好叻呀
要知道, 自己的兒女 是上天賜給我們最好的禮物啊

凡事不要只想你失去了什麼, 其實你亦擁有很多

努力 加油 呀 !

大宅

其實湊仔女不只是關於單親,雙親呢個問題,我夠有老公啦,係度又點,家務湊女我一腳踢,都無對我好過,個女唔岩,我鬧個女,佢就係個
love

別墅

[quote]
nine12 寫道:
其實湊仔女不只是關於單親,雙親呢個問題,我夠有老公啦,係度又點,家務湊女我一腳踢,都無對我好過,個女唔岩,我鬧個女,佢就係個

複式洋房

我仲衰啦, 個囡又曳, 脾氣又臭, 似我掛. 我哋成日嗌交咖, 有時仲打埋交添, 我唔想咖, 我已經盡量控制自己嘅情勢, 但阿囡仲不停咁扭計or博咀, 真係好難頂, 我知打打鬧鬧係無用, 仲會影響大家嘅感情, 但我唔知點做好, 有時真係失哂控, 做d嘢去傷害自己. 做單親媽媽真係好辛苦, 好彩身邊有朋友傾訴&扶持咋.

別墅

saralingling 寫道:
我仲衰啦, 個囡又曳, 脾氣又臭, 似我掛. 我哋成日嗌交咖, 有時仲打埋交添, 我唔想咖, 我已經盡量控制自己嘅情勢, 但阿囡仲不停咁扭計or博咀, 真係好難頂, 我知打打鬧鬧係無用, 仲會影響大家嘅感情, 但我唔知點做好, 有時真係失哂控, 做d嘢去傷害自己. 做單親媽媽真係好辛苦, 好彩身邊有朋友傾訴&扶持咋.

Dear:saralingling
你唔好咁啦! :-( 我哋互相扶持呢!

別墅

加油呀大家

民房

saralingling 寫道:

唔好俾 o甘 大壓力自己
教子女 最緊要 係 忍耐 同 堅持
千祈唔好傷害自己 & 囡囡
有事同家人或者上來 訴 下

複式洋房

可能又要返工, 又要照顧囡囡, 又要做家務, 身心都好累, 所以好容易發脾氣, 好多嘢都好執著, 我會盡量控制自己咖喇, 多謝各位關心&支持

首頁

尾頁

跳至