家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

有實股,請問點樣放?

我有實股,見而家個市咁高想放,請問手續如何?
成長的代價,就是家人一個一個地離我而去嗎? 長大,正是越來越多的痛苦與孤寂. 他們的離開叫我心痛... 我永遠記得,他們給我的就是一生中最好的東西。

男爵府

Re: 有實股,請問點樣放?

你d實股係好耐之前既定係岩岩上市架?因為有d銀行會有新股即沽既優惠,只要開左證券戶口就可以即沽!
如果係好耐以前既實股,銀行可能要拎去過戶處做手續先可以幫你沽喇!
如果想清楚d手續就最好問返你開戶個間銀行喇!

知足常樂     平凡是福 

民房

你首先要去銀行/股票行/香港交易所開一個投資戶口, 再將你的股票存入該戶口, 便可進行交易, 一般整個過程須要大約7工作天(唔係好記得)及手續費....去返你用緊果間銀行度問下.....

別墅

多謝各位,我果D係匯豐,恒生,港燈,中電,PCCW.
我只有恒生的基本儲蓄戶口.
是否都係要在恒生開戶呢?其他中資銀行的手續費會唔會平D呢?
謝謝

成長的代價,就是家人一個一個地離我而去嗎? 長大,正是越來越多的痛苦與孤寂. 他們的離開叫我心痛... 我永遠記得,他們給我的就是一生中最好的東西。

男爵府

很想當媽媽 寫道:
多謝各位,我果D係匯豐,恒生,港燈,中電,PCCW.
我只有恒生的基本儲蓄戶口.
是否都係要在恒生開戶呢?其他中資銀行的手續費會唔會平D呢?
謝謝
即係以前既股票喇!點你都要開個股票戶口架喇!恆生d手續我唔清楚,至於中銀既我都知小小既~
你果d做唔到即沽架,要存10個股票交易日先放得,每隻股票會收$5轉手紙印花稅,到時睇岩價就隨時放得喇!
但係要留意,如果係5月同11月尾個倉仲有貨,佢地會收$100倉租架!

別墅

vizzi,

唔該晒你呀,咁即係話,我而家放響屋企好過放銀行啦,我等得10日,個市都唔知點,不如keep住收息好過...
Thx!!!

別墅

另外,實股要轉名咪要在股票後簽名既,但簽名唔太似可以嗎?因為親人已年老,簽唔番個名!
唔該晒

男爵府

很想當媽媽 寫道:
另外,實股要轉名咪要在股票後簽名既,但簽名唔太似可以嗎?因為親人已年老,簽唔番個名!
唔該晒
甘lee樣銀行話唔到事架,因為d簽名要過戶處個邊先對到,銀行係完全唔知架!甘你唯有叫佢盡量簽番當時抽股票個個名喇,如果真係好唔岩,到時過戶處可能會send番去銀行叫佢去簽過囉!

別墅

vizzi,

多謝你呀,唉,咁就麻煩了,因為佢長臥不起呀!唔該晒你!!(我地諗住試下找人冒簽睇下得唔得)

男爵府

很想當媽媽 寫道:
vizzi,

多謝你呀,唉,咁就麻煩了,因為佢長臥不起呀!唔該晒你!!(我地諗住試下找人冒簽睇下得唔得)
甘好似唔work喎 ?-( 攪手續存倉都要佢本人去喇,有d仲要counter sign添,甘點冒簽呀

別墅

下?咁架?咁就真係大鑊了!

首頁

尾頁

跳至