論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地個工人有無整爛野

我個工人好鬼大力, 成日都洗爛野, 之前已經比佢洗掉個"獲"的易潔物料, 結果要成個"獲"買過, 由佢上工至現在, 我已經換左兩個"獲", 現在用緊第三個 ,嘩, d工人真係好大力.

珍珠宮

Re: 你地個工人有無整爛野

其實佢地係亂嚟,我女bb時啲口水肩洗到變披肩,而易潔鑊爛得快嘅原因係「不適當地洗」,即是當隻鑊煑完嘢勁熱時,佢即時淋凍水落去洗,就唔多駛用力都會爛,如果再加埋用鐵义或鏟刮,一日一隻未算多,我最勁嗰個エ人只係用咗三日!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

我工人已經整爛咗我3個飯煲, 2隻杯, 3件衫, 1隻窗框手柄, 1隻洗衣機門, 地板........不能盡錄.

男爵府

我個工人做咗年零,只係今朝早打爛咗我隻杯,佢同我say sorry,我話唔緊要,點知今晚放工返來見到佢買咗隻新杯俾我,我駛唔駛俾番錢佢呢?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我工人都有整爛野既,但佢會即時同我講,同say sorry,咁我通常都算數.因我要既係佢誠實同我講,而唔好博我唔知.

易潔獲就掉番轉佢教我點洗,因佢每樣野我買番黎佢都睇說明書點用,所以我好開心.佢未整爛過,我就整爛過2隻,佢肉赤到C.(我就係一煮完即淋凍水.)

子爵府

好媽媽勳章

我bunbun洗車刮花車,洗蘭衣服。。。。
:cry: :cry:
Hello everybody~~!

別墅

所以我唔用易潔鑊啦,用生鐵鑊,係開鑊煩d,開了後就好用過易潔鑊。

你睇下呢個thread啦,真係「天下xx一樣x」

click here
lokyiumum 寫道:
我個工人好鬼大力, 成日都洗爛野, 之前已經比佢洗掉個"獲"的易潔物料, 結果要成個"獲"買過, 由佢上工至現在, 我已經換左兩個"獲", 現在用緊第三個 ,嘩, d工人真係好大力.

大宅

個工人肯買返﹐係一件好事﹐起碼佢知道打爛野要賠。我覺得你可以表示你好欣賞佢肯認錯。咁你喜唔喜歡佢買嗰隻新杯?如果你喜歡的話﹐咁你咪同佢講話你收起佢囉。但如果你唔喜歡佢買嗰隻新杯﹐你可以同佢講話你下次唔駛自己買返﹐你會買返來係佢人工度claim。

bbdou 寫道:
我個工人做咗年零,只係今朝早打爛咗我隻杯,佢同我say sorry,我話唔緊要,點知今晚放工返來見到佢買咗隻新杯俾我,我駛唔駛俾番錢佢呢?

男爵府

畀面勳章

我之前個工人由係弄花我個飯煲及湯煲, 話過佢及同佢講以後再打欄嘢要佢賠係無犯法, 之後就很少啦, 依家個琴晚打欄我一隻碟, 前日打欄一隻spoon, 我同樣同佢講同一番說話, 希望佢醒水啦 我仲同佢講所有嘢都要用錢才可買番嚟, 所以如果佢再打欄嘢由佢賠或買番同樣嘢比返我

洋房

我個工人曾經打欄朋友送給我的水晶;
去到爺爺屋企, 去完廁所扯欄了條沖廁的string.

複式洋房

佢做左未夠兩星期,整爛左我個焗爐同斗,但係做野又做得幾好喎,但係我會買家庭電氣都買到窮!我同佢講,你下次再係咁真係要倍錢,佢好個樣好驚咁,不過我懷疑佢手濕掂電氣

洋房

10年來, 爛左: 浴缸1個, 飯煲4,5個(巳經轉用舊式, 都爛), 鑊1隻(轉用鐵鑊), 洗衣機3部, 雪櫃1部, 刮花家具無數, .......最慘係害死1隻狗, 另一隻跟住憂屈死, 唉!!!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我廚房d煲同鑊已轉用不锈鋼, 吸塵機燙斗電飯煲等等有最基本功能就得啦! 佢地真係唔洗幾耐就同你整花,整爛,整壞,整唔見. D碗碗碟碟成日打爛或洗崩左, spoon,筷子,杯墊,生果刀d細件野就唔覺意掉左. 總之工人會掂到的我都唔敢買d咁靚或貴的.

我以前有個工人返工無耐幾乎日日打爛野, 佢仲同我講開頭三個月佢係會咁喎! 結果唔洗三個月我已同佢bye bye啦!

男爵府

簡直多不勝數,總之家中有工人的就唔好用好野,因為好少工人會睇住你的野就住用的。我家中的洗衣機已經壞了...我買回來的都係一個有基本功能的就算了。

匙呀,筷子呀,杯墊呀,生果刀呀d細件野就唔覺意係做完野先掉左,但自己又唔知,到要用時就唔知見野係邊..有時見她係垃圾桶內找..唉心想唔係呀..又掉了。

有時扣錢都扣到自己無癮...

別墅

冇..佢啱啱整爛第2個瓦煲(煲粥)...係佢整第一個時同佢講過,叫佢小心o的下次再爛就買返比我.點真係再爛..我都冧住唔使佢賠,當時只係想佢小心o的.咁又再同佢講..我買多一次,下次真係要佢買....! 唔知係咪,我講佐一大堆野..佢聽唔明..點知有日佢出糧+放假日...佢返黎就買返個瓦煲比我(約$60)..咁我更係無比返$比佢la
仲有夏天專登買把風扇比佢..本身把風扇都係"化學"..都有叫佢小心o的..點知上個月真係比佢整爛..都唔平($130)..激死!....不過冇叫佢賠!
其他野就唔多....!

大宅

點會無整爛O野?最 就係整爛O野唔出聲,等你好似神探俏嬌娃咁,自己找出真相,一

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

唔好講以前, 淨係今個月已經有兩單:

1. 整壞吸塵机 (整壞唔出聲, 係我發現) :evil: :evil: :evil:
2. 整壞乾衣机個門鎖 :evil: :evil: :evil:
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

民房

一年以來, 已經有n樣嘢爛/壞, 如下 :

2 個碎肉機
吸塵機
燙斗
熱水壺.........

基本上他們係亂用, 所以得閒就要check 下, 昨日我發現囡囡飲奶隻杯竟然有奶積 重答我有洗, how
:-) :-) :-) :-D

別墅

整爛的有.........
飯煲/燙斗/風筒/bb車/廚房用計時器/廁紙架/洗衣機/相機x1
bb衣櫃/湯煲/錄映機/風扇/沖涼用花洒x2
較剪(剪bb嘢食用)/閙鐘x3
飯碗x5

唔見咗,而比我發現或有講我知的有.........
bb鞋/電視搖控器/筷子/固網式無線電話/我買比朋友份禮物(係銀包連鎖匙扣一套)x1
大人衫(女裝)/mat/買比個女的vcdx2
bb衫x5

佢同我做咗三年,就咁up都有咁多樣(算係近期嘢).........越諗越多添,算吧啦!反正又唔敢叫佢賠同追究,因為我仲有皇牌喺佢手,而且肯定有牌寫同肉痛,都係算啦,唔諗啦...不能盡錄!

珍珠宮

所以話........外傭比遊客更能推動本港電器零售業!
曾幾何時,我同老公逢星期日嘅節目就係買電器!唉....
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至