意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 6|主題: 133500

跳至
[食材] 三文魚種類!!!

複式洋房

國民生產總值:190

三文魚種類!!!

香港人普遍喜愛食三文魚,小弟現在為大家介紹各種三文魚種類。
最熟悉的挪威三文魚,因養殖關係所以肉質較削但肥美(飽和脂肪),一如所有養魚,沒有魚味。而野生有較多奧米加3, 對兒童腦部成長很好, 和較少脂肪。近年大陸也有養殖三文出口香港,如沒標明來自挪威便是大陸魚。其橙色肉來自人工色素所以營養價值最低。

最高級的三文魚,King/Spring/Chinook 香港叫皇帝三文。來自太平洋,有養╱野生,肉質鬆軟肥美有魚味及鮮甜。肉色偏粉紅,來自其食物但蝦紅素不多,營養比挪威魚多。一分錢一分貨,所以價錢最貴。

營養價值最高,Red/Sockeye 紅鮭魚。來自太平洋,只有野生,肉質較 firm 魚味最濃。肉色深紅來自大海食物海藻,最多蝦紅素(抗氧化,心血管健康)。在日本,加拿大為高級魚生,可惜香港冇。價錢比皇帝平,比挪威貴。

還有其他如 Coho, steelhead, pink. trout. 有時間再講。如資料不正確,請提出以更改。

王國熱話
我該如何做
寄人籬下
老爺同奶奶離左婚 但姑媽重一齊住 正常嗎...
99叫個仔同我離婚喎

複式洋房

國民生產總值:217

大宅

國民生產總值:1875

回覆:三文魚種類!!!

別墅

國民生產總值:875

瑪瑙宮

國民生產總值:142045

好媽媽勳章

引用:三文魚種類!!!+ [隱藏]

原帖由 kaihal 於 13-06-03 發表
三文魚種類!!! [隱藏] 香港人普遍喜愛食三文魚,小弟現在為大 ...

複式洋房

加拿大一街都糸,但香港冇

別墅

國民生產總值:875

我只知只有生和熟!

大宅

國民生產總值:3784

伯爵府

國民生產總值:16028

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

澳洲依邊最多tassie salmon

複式洋房

lovemy2kids 發表於 13-6-6 23:57
澳洲依邊最多tassie salmon
Tassie salmon - Atlantic Salmon breed , same breed as 挪威三文魚, but farmed in Tasmanian.

Aust also hv Farmed King Salmon, some organic some not.

大宅

國民生產總值:2955

複式洋房

Cake_lover 發表於 13-6-6 22:23
我只知只有生和熟!

有隻Sockeye魚生, 喺加拿大同日本好受歡迎, 但香港就好少見!

男爵府

國民生產總值:6000

畀面勳章

別墅

國民生產總值:805

Red/Sockeye 紅鮭魚香港邊度有得賣?我覺得野生嘅最好。

子爵府

國民生產總值:12370

大宅

國民生產總值:4226

前日煮左呢個挪威三文魚腩, 少油又好味~

複式洋房

引用:Red/Sockeye+紅鮭魚香港邊度有得賣?我覺得

原帖由 d404me85 於 13-06-11 發表
Red/Sockeye 紅鮭魚香港邊度有得賣?我覺得野生嘅最好。
以前Citysuper or Taste 見過下,以家唔知。可能d gourmet shop 會有。

複式洋房

引用:前日煮左呢個挪威三文魚腩,+少油又好味~

原帖由 semkhk 於 13-06-11 發表
前日煮左呢個挪威三文魚腩, 少油又好味~
尋晚食咗挪威三文魚生... 👍👍

珍珠宮

國民生產總值:35728

育兒性格勳章 畀面勳章

我想知係街市賣的三文魚係黎自邊到?其實價錢也不平的,要4-5元一兩,一個三文魚頭要100大元,比我係壽司店買的貴得多。

複式洋房

引用:我想知係街市賣的三文魚係黎自邊到?其實價

原帖由 Mimmy 於 13-06-11 發表
我想知係街市賣的三文魚係黎自邊到?其實價錢也不平的,要4-5元一兩,一個三文魚頭要100大元,比我係壽司店 ...
挪威來的....
100 個頭好貴,去小型壽司外賣鋪平好多。
煲湯用??

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.