母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉...又俾人串

話說琴日去o左睇醫生,個醫生話我有濕疹,(佢之前話係主婦手,但我係一個"無飯主婦" 喎 ).

佢知道我係餵緊奶,又知我要返工.

佢問我BB幾大? 點解重要咁堅持餵奶? 咁我話, "我冇堅持,只不過有咪餵law, "......咁你返工點樣?唔駛再餵啦 , D 奶好難處存呀, 唔好再pump 啦 ,係時候停啦!!! 你一pump 就會繼續有,唔駛餵咁耐架。 宜家BB都8 個月啦!!最多餵到1 歲好啦!! 你再餵,我又開唔到藥俾你食。

點解D醫生會咁,我相信佢自己亦有小朋友,唔通奶粉真係好過母乳咩??...

係唔係個個醫生都係咁?

我明...個醫生係想開藥俾我食, 醫D濕疹,但又駛唔駛咁講呀?

男爵府

Re: 唉...又俾人串

Some doctors make us No Gas!!
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

子爵府

醫生想開藥過你食掛~~~

大宅

NBMOM 寫道:
醫生想開藥過你食掛~~~

我唸都係咁

別墅

i had come across similar situations before - just ignore them. When someone says that sort of thing to me, I would have forgiven them if they were uneducated, but being a professional, not least to say, a medical practitioner, I would say these people are just hopeless and I feel sorry for them......<sigh>

男爵府

好彩我未遇過啲咁既醫生, 尋日去睇果個醫生仲讚我叻, 可以餵到而家, 仲叫我繼續努力添.

不過遇到呢衰既醫生又真係好氣餒, 好彩其他人 (e.g. 62,99) 聽唔到, 如果唔係又比位人入架嘞. 算啦, 餵唔餵係我哋既事, 泵奶果個又唔係佢, 關佢鬼事. :tongue:

大宅

fsy 寫道:
好彩我未遇過啲咁既醫生, 尋日去睇果個醫生仲讚我叻, 可以餵到而家, 仲叫我繼續努力添.

不過遇到呢衰既醫生又真係好氣餒, 好彩其他人 (e.g. 62,99) 聽唔到, 如果唔係又比位人入架嘞. 算啦, 餵唔餵係我哋既事, 泵奶果個又唔係佢, 關佢鬼事. :tongue:

複式洋房

I was sick 3 weeks ago and went to see my family doctor (I've seen him for over 20 yrs). I haven't seen him for long time since my health is quite good all along.

I asked him if the medicine is ok if I'm still breastfeeding and he looked so surprised! He asked me how old my baby is, I said 8 months. He questioned why I'm still breastfeeding, it's troublesome, and there's not much benefit to continue at this age etc.....

I got so angry with his questions. I told him I breastfed my elder son for 11 months and I feel bf is so convenient instead of troublesome. I almost wanted to say "Do you have any knowledge, doc?", "Do you know WHO recommendation??"

really SIDE GAS :evil:

大宅

我都覺得同佢講係side gas, 佢係醫 ma,

別墅

Hi Teresa,
我同你一樣有濕疹的煩惱, 我好細個就有, 曾經試過好嚴重, 到了18,9歲好番, 一直無復發, 直到我有左bb6,7個月開始復發到e+都未好, 我試過睇e生(因為唔記得自己有濕疹), 有的叫我停餵食藥, 有的叫我不用理它因為濕疹好難斷尾, 我有甘多年濕疹經驗, 當然聽後者話唔理佢, 繼續餵, 我知就算搽藥食藥都只是控制, 我之後都無再睇e生, 唔需要理會其他人點講, 最重要是自己, 我好感恩我媽媽同老公都好支持我, 我們決定餵到我無奶或者bb自然離乳, 我相信母乳除了可餵飽亦是心靈的食糧.

男爵府

我前排病都睇過醫生,個日因為我帶埋個丁丁去,個醫生見到丁丁幾大,而且丁丁要打針,我同佢講餵緊奶,佢話冇問題,仲話好,跟住話好多藥餵緊奶都食得,唔使擔心.

我都有濕疹,都好多年,在懷孕時特別厲害.但我懷孕時,婦科醫生都有開d止痕藥給我.有藥膏,當然係頪固醇啦,咁我唔明點解要停奶喎,又更加唔明點解開唔到藥喎.

大宅

個醫生宜家開醫膏俾我,佢話唔敢開藥俾我食。等我唔餵先好食藥。

我突然間唸 D 醫生須唔須要再update 佢地關於E 方面既知識

大宅

其實我o地可唔可以整一張反對餵母乳o既醫生o既list,等各位奶媽唔駛去受氣?

複式洋房

I would said to those Dr "你知唔知幾辛苦, 先餵到全人奶, 難得依加胸運作正常, 冇塞, 冇痛, 冇發炎, 當然要餵啦, 無一年都唔擺休" :tongue: :tongue:

洋房

兩者唔可以共全乜?????佢喺醫生wor?????? ?-(

大宅

Colemama 寫道:
I would said to those Dr "你知唔知幾辛苦, 先餵到全人奶, 難得依加胸運作正常, 冇塞, 冇痛, 冇發炎, 當然要餵啦, 無一年都唔擺休" :tongue: :tongue:

大宅

teresa1208 寫道:
[quote]
Colemama 寫道:

[/quote]

別墅

黃6 e生

佢開唔到藥俾你食

咁你咪買唔到佢 d 藥law

冇e得

複式洋房

Just ignore the doctor, so niave. I feel sorry for him. He should instead encourage you for the great job you are doing!!!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊