爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大家可能覺得我好白痴但我真係問越唔明:雙黃綫唔可以泊連停上落客都唔得;單黃綫有咪錶可以泊車或停上落客;咁完全冇黃綫呢?

事𨶹我樓下有一段咩綫都冇成日有的士泊車司機再約埋一架車去飲茶食lunch, 有次見警察抄私家車牌佢答我的士泊一陣冇所謂但私家車應該泊隔離街咪錶位,另一次喺九龍城南角道冇黃綫位商鋪店主見到同我講警察會抄牌,但過條街龍崗道同樣冇黃綫冇咪錶就泊滿晒車。到底冇黃綫冇咪錶泊唔泊得?

真心請教,希望各位幫我理解泊車規則,thanks!

大宅

法例已講左
非泊位的路段
全部都不准泊車
無論係單黃、 雙黃、無線都係唔得
差人要揸正黎做,你完全無得拗

至於你講的例子
只係執法者着情處理的例子
但佢地俾就人情,唔俾係道理

以筲箕灣東大街為例
明明中間有個停車場
好多人就咁泊係無線的部份
結果有時大車或救護車過唔到
就全條街一齊抄
但其實東大街尾出面的東喜道
日日都有好多旅遊巴同泥頭車泊係無線的部份
甚至試過警車泊係佢地前面
捉私家車u turn

據差佬講
因為大車係附近根本無正式泊位提供
繁忙時間呢d車亦會離開
所以差佬都會通融扮睇唔到
有人投訴先至會出手
但對非搵食車的私家車就嚴好多

伯爵府

引用:+本帖最後由+martIn845+於+13-6-5+11:59+編

原帖由 martIn845 於 13-06-05 發表

法例已講左
姐係冇咪錶嘅照規距唔可以泊,差人有權抄牌?

大宅

Ocean419 發表於 13-6-5 13:08
姐係冇咪錶嘅照規距唔可以泊,差人有權抄牌?
絕對係!

甚至有司機係度停車等人
其實都有權炒
不過通常都俾機會你走

係有d死都唔走
或者主要幹線的雙黃就會即炒
前排中環就係捉呢d
停係度落貨或等老細的車
警察即情唔俾你走
全部即炒

fafacat  有單新聞, 大劉兩部車, 唔俾走, 炒左先, 幾好! 見到既女人, 司機都四個!  發表於 13-6-6 12:29

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆:街邊泊車一問

多謝樓主開這個題,其實我對停車/泊車都同你有同樣疑問,但因為我怕被抄牌,所以我都會盡量泊停車場/街錶,但好多時見到d車就咁就泊響餐廳門口/泊響錶位隔離(扮泊左位),就算有警車停響附近,都唔會抄牌,我又見有私家車可以就咁泊架車響條街度,但條路其實只夠一架車位過,我要過佢架車就一定要踩過對面線,佢咁樣對其他人構成極大危險,我都有個問題,其實警察係咪只會抄阻街既車?如果只係橫街窄巷而又唔阻到其他人出入既就好少會抄呢?

大宅

回覆:chrislpy 的帖子

正是!係開源道時常有違規泊車,阻哂成條路!冇D公德心!

子爵府

如果單黃,有牌寫住咩時段咩時段,之後有個交叉,咁係咪除左果d時段,我就可以泊?

禁止訪問

大宅

我又想問, 假如即炒, 係咪都可以賴死唔走? 對於一D司機來講, 老細秒秒鐘幾百萬上落, 幾百元根本唔在乎.
BELIEVE!

大宅

我試過泊半小時咪錶遲o左入錶都被抄, 睇返抄牌時間只係過o左兩分鐘, 擺明係企o係度等夠鐘!!

RayEE  我試過有d警察企係我個錶等夠鍾即抄  發表於 13-6-6 20:26
fafacat  佢地已經係附近!  發表於 13-6-6 12:33
BELIEVE!

大宅

vinik 發表於 13-6-6 09:58
我又想問, 假如即炒, 係咪都可以賴死唔走? 對於一D司機來講, 老細秒秒鐘幾百萬上落, 幾百元根本唔在乎. ...

嚴格D嚟講,其實都係......

不過最近聽過一個講法(從一兩位揸左好耐車嘅朋友口中得知),原來告票都有兩種,一種係普通版,即係你無反對,交錢就OK. 另一種就係新嘅(聽聞係用嚟杜絕有錢吹咩的有錢人做法),除左罰錢之外,仲要車主上庭.

大宅

vinik 發表於 13-6-6 09:58
我又想問, 假如即炒, 係咪都可以賴死唔走? 對於一D司機來講, 老細秒秒鐘幾百萬上落, 幾百元根本唔在乎. ...
如果佢要玩..........咪求其 up 個理由,勾走架車囉。
咁老細落到黎,車都無埋

大宅

carmen0807 發表於 13-6-5 22:57
如果單黃,有牌寫住咩時段咩時段,之後有個交叉,咁係咪除左果d時段,我就可以泊?

...
上面講得好清楚!!
除左咪表、停車場之外,其餘之外地方,泊車都可以抄!!

單黃又好,甚至無任何黃線都好,理論上只係比你上落客貨,泊車(即係停車而再無上落客貨,同你熄匙唔熄無關係)就抄得。

RayEE  對, 所以你有時會見到d車開左尾門扮上落貨.  發表於 13-6-6 20:24

大宅

sfli 發表於 13-6-6 10:21
嚴格D嚟講,其實都係......

不過最近聽過一個講法(從一兩位揸左好耐車嘅朋友口中得知),原來告票都有兩種, ...

你說那種不是新的告票
一直都有
簡單講就係一種抄車牌,另一種係炒人牌
關鍵係有無司機在車內
其實一般情況
有司機在車內
自己醒目就扮下撻匙作勢走(因為有機會佢地只係路過,唔係抄牌)
通常差佬都由得你走
但如果賴死唔走又玩寸個PARTY
基於面子
無理由唔抄你人牌450

詳情睇以下Q&A
CLICK入條LINK仲有幾位膠層電話
有與趣試下打去問

======================

http://www.police.gov.hk/offbeat/730/chi/l01.htm

檢控無人看管車輛疑問

(來函摘要)
根據中央交通違例檢控科就有關在限制區內檢控無人看管車輛所發出的指引,在車上無人看管車輛的情況下,人員應發出POL 525檢控違例車輛,而非POL 287,以節省確認司機身分及派送傳票的行政費用,亦是有效率的懲罰方法。

惟實際上,若有兩部車輛同時停在限制區,其中一部車的司機在場,警員向他發出POL 570,罰款四百五十元,而另一部車卻無人看管,警員則向違例車輛發出POL 525,罰款三百二十元。

兩部車輛同時同地違反相同交通規則,卻有不同的檢控方式,實有欠公平,且在執行上亦有困難,本人更曾被在場的違例司機質疑檢控標準。

另外,當無人看管的車輛在限制區內構成阻塞時,我會考慮將該車拖走,因為即使發出POL 525也不能解決阻塞的問題。

警長黃煥良

閣下提及當有兩架車輛同時停泊於同一限制區時,如果一架有司機在場而另一架沒有的話,本科通訊的指引以不同方式處理該兩架車輛,因而導致不公平情況出現。

我體會到前線人員在此情況下所面對的困難,因應當時情況,如他立刻把車駛離現場的話,你可以考慮運用酌情權對違例司機作出口頭警告,然後對那部並無司機在場的車輛發出POL 525。

若當時的情況,你是需要如常發出POL 570給在場的司機,為避免執法不公情況出現,你可以用POL 287票控另外無司機在場的車輛,並在記事冊中詳述原因。至於你提及拖車一事,若當時該車輛確實造成嚴重阻礙或危險情況,拖車確是一個好措施,以免影響其他道路使用者。

因應你的意見,我會在下一期的中央交通違例檢控科通訊作出適當的修改。若閣下仍有任何問題,可於辦公時間內致電本科有關同事尋求協助。

中央交通違例檢控科高級警司鄒賢和

男爵府

收到張牛肉乾, 好少攪錯, 只會乖乖奉上
Do not count your days down!

大宅

簡單d黎講, 唔係泊錶位或停車場就可以抄你.

至於抄唔抄, 就好睇警察既心情.

別墅

我覺得抄唔抄好睇:
1。月頭定月尾,抄夠數未;
2。有人投數抯街,呢類通常警車嚟到都等你5-10分鐘,咁都唔走就唯有抄你。(我成日覺得係啲靜嘅食肆唔扺得隔離好旺,霸住佢門口就報警趕車。。。)

不過記住千祈唔好泊錯傷殘人仕位啊,即抄冇情講㗎!

大宅

咁再問下, 半夜12點後係咪好少會抄?
BELIEVE!

複式洋房

回覆 vinik 的帖子

睇地點
我試過係跑馬地俾人係 00:58 抄左一張....

大宅

引用:回覆+vinik+的帖子睇地點我試過係跑馬地俾

原帖由 Lunlunlun 於 13-06-07 發表
回覆 vinik 的帖子

睇地點
因為旺區?

BELIEVE!

首頁

尾頁

跳至