跳至
[2006年] 飲食習慣

首頁

尾頁

洋房

飲食習慣

當問下各位媽咪,你們的bb現在的飲食定時嗎?
我亞女就唔係好定時,而且九個月,都食唔到兩餐固體食物,就算食完,好快就要飲奶。
令我好困擾!
請各位幫幫忙提供意見!
thx
:-D myleung

別墅

Re: 飲食習慣

現在bb的飲食及訓覺時間都算定時,都食到兩餐固體食物,11點幾食粥仔, 晚上7點幾食糊仔
點解你個bb食完固體食物好快就要飲奶? 未飽?
不如你同我地講下你bb每日的飲食時間表及食d咩食物阿!:-P

門香 寫道:
我亞女就唔係好定時,而且九個月,都食唔到兩餐固體食物,就算食完,好快就要飲奶。
令我好困擾!
請各位幫幫忙提供意見!
thx

複式洋房

我BB飲食習慣OK呀 ! 每日5餐
7.00食6-7安奶
10.00 食大人碗粥仔一碗
2.00 食6-7安奶
6.00 食大人碗粥仔一碗
10.30-11.00 ,食6-7安奶
如果有時食奶食得小, 我會比多D餅仔佢食

可能你BB唔飽, 你試下比多小小佢食啦
如果食唔到, 你比密小小佢

洋房

亞女現在飲食唔係好定,一天五至七餐不等。以今天為例:
6AM:六安奶
10AM:6安奶
12:30:半碗小童碗粥
3PM:2安奶
6PM:半碗小童碗粥
(之後大約估計佢9:30PM臨睡前6安奶,12AM有需要的話再飲3-4安奶)
以九個月的BB來說,是否太多奶,固體食物太少呢?

a1face 寫道:
現在bb的飲食及訓覺時間都算定時,都食到兩餐固體食物,11點幾食粥仔, 晚上7點幾食糊仔
點解你個bb食完固體食物好快就要飲奶? 未飽?
不如你同我地講下你bb每日的飲食時間表及食d咩食物阿!:-P

[quote]
門香 寫道:
令我好困擾!
請各位幫幫忙提供意見!
thx
[/quote]

:-D myleung

男爵府

你可以試
第二餐比粥(曾至一碗小童碗),如果末食到一碗的話等佢食完即時補奶!
第三餐食奶
第四餐粥(曾至一碗小童碗),如果末食到一碗的話等佢食完即時補奶!
第五餐食奶

四個鐘一餐,食唔哂就算唔駛比奶佢食,餐與餐之間食下餅&水果!
奶量就差唔多啦,不過固体又好似少左d禾!

[quote]
門香 寫道:
亞女現在飲食唔係好定,一天五至七餐不等。以今天為例:
6AM:六安奶
10AM:6安奶
12:30:半碗小童碗粥
3PM:2安奶
6PM:半碗小童碗粥
(之後大約估計佢9:30PM臨睡前6安奶,12AM有需要的話再飲3-4安奶)
以九個月的BB來說,是否太多奶,固體食物太少呢?

[quote]

首頁

尾頁

跳至