樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

出租單位快到收回約定期,請問要留要甚麼。

~ 租客要求死約期內,提早 3 個月搬走
~ 租客已跟我約定月尾交回單位,但他現在又要求延至下月初,我可以怎辦

別墅

回覆:請問,收回出租單位手續

是死約期,當然要求對方賠餘下租金,早走賠多d,遲走賠少d。最後check野,對水電煤,退回deposit, 禮成!

大宅

wtvictortong 發表於 13-6-11 17:06
是死約期,當然要求對方賠餘下租金,早走賠多d,遲走賠少d。最後check野,對水電煤,退回deposit, 禮成!

...
唔該晒。

租客 2 個月前已通知要提前搬走,咁都可以扣按金 ?
但佢 whatsapp 話退回 2 個月按金 ( 現金 )

別墅

是死約期內走就一定要賠償餘下租金,這是合約精神,如果不是,簽死約期的意義何在?
除非是在生約期,一個月前通知即可走!通常要賠果一方一定唔會提出架,博另一方唔知就可過骨嘛!當然如果關係良好,相方當然可協相解決!亦有租客以高d租金助業主找新租客,令業主滿意地讓他走而不須賠償!其實你最好自己硏究下形勢再提出合理方案吧!

大宅

回覆 wtvictortong 的帖子

你係埋真遇到過這種情況? 業主冇咁多選擇哦,雖然道理上講得通。我勸業主首先應立即開始操作收樓程序保障自己,至於按金扣到幾多算幾多。余下損失唔哂諗啦。
香港業主好少乜可以做,強烈建議業主提高按金至三個月。

別墅

回覆:idbi 的帖子

我是人業主又是人租客,當中兩個角色亦曾遇到死約期問題,賠償一定會傾,最後曾相就賠少d,亦試過關係好好,求大家好來好去而協相解決!租客代業主找續租客亦是同事親身經歷!世界上冇免費午餐,是合理的便可提出,在相方互惠互利的情況下硏究,當然一定要用好一點的言語藝術來令大家和諧地傾啦!

大宅

回覆 wtvictortong 的帖子

咁就要恭喜袮了遇到好租客,我𠴱個真係頭痕,赶走之後一定要曝光佢

別墅

回覆:idbi 的帖子

也說得對,這個亦是關鍵,有時相方也是會講道理的,亦又有一定文化水平的,一定會容易處理好多,有d你未提出,租客已幫你諗好互惠方案,大家開心地走。其實對租務這方面,一來講租運,二來選擇租客的質素同地區也有一定關係!

大宅

多謝大家建議,會衡量下再決定按金問題。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至