懷孕前後

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

剛剛生完bb,瑪麗醫院姑娘要求我瞓走廊,但我唔肯....(P.4)

原本下星期三才入院開刀,但昨日因為血壓高所以比醫生「的」左入瑪麗住一天。我下午一時半入去,當然仍未有位,我要坐多約大半個鐘才安排床位給我。到了晚上,K9已經完全爆滿,有兩位媽咪(其中一位已生BB,兩母子要睡在走廊,另一位係未得住)唉,只係用屏風檔住少少咋,其實真係十分唔方便,但冇法子,因為實在太多人,我床位附近都係大陸人,有位比姑娘催了兩日都仲唔肯比按金,最後雖然冇比錢但都推左入產房催生,不過相信佢都會走數~~~同埋佢地真係好嘈,半夜雖然係好肚痛,但都唔應該咁大聲講野,又問開到幾多度,又問幾時推入去生,我瞓四點幾已經唔可以再瞓得著喇嘛  下星期入院生都唔知點算好?會唔會真係要瞓走廊呢?
妹妹七個幾月,重21磅

禁止訪問

Re: 今日剛從瑪麗出院,已經要瞓走廊喇:(

複式洋房

咁個大陸人係唔係同你一樣要瞓走廊呀...??

咁怕痛咪唔好生囉...大住個肚黎香港夠危險啦...你又唔怕...
如果我係你我可能會出聲叫佢地唔好咁嘈...
因為 d 姑娘未必會鬧佢地驚比佢地投訴(冇左份工)...
以我只係一個普通既大肚婆...佢鍾意既咪投訴我囉...

最後我都同你一樣覺得佢一樣會走數

複式洋房

其實都要睇你好唔好彩
我今年 4 月生既時候係冇乜大陸人
好多都係香港人

[quote]
靚太太 寫道:
乜瑪麗都有咁多大陸人

大宅

愛笑媽媽 寫道:
咁個大陸人係唔係同你一樣要瞓走廊呀...??

咁怕痛咪唔好生囉...大住個肚黎香港夠危險啦...你又唔怕...
如果我係你我可能會出聲叫佢地唔好咁嘈...
因為 d 姑娘未必會鬧佢地驚比佢地投訴(冇左份工)...
以我只係一個普通既大肚婆...佢鍾意既咪投訴我囉...

最後我都同你一樣覺得佢一樣會走數

今次我唔駛瞓走廊,因為我係下午入院,但如果係晚上入就應該要瞓走廊喇。
妹妹七個幾月,重21磅

大宅

[quote]
靚太太 寫道:
乜瑪麗都有咁多大陸人
妹妹七個幾月,重21磅

大宅

佢無錢俾按金,趕佢走唔得嘅咩!
而家連瑪麗都咁,唉....我7月生時都未有咁嘅情況發生,真係鄧嚟緊係瑪麗生嘅媽咪擔心!

大宅

MuiMuiSam 寫道:
而家連瑪麗都咁,唉....我7月生時都未有咁嘅情況發生,真係鄧嚟緊係瑪麗生嘅媽咪擔心!

姑娘話唔可以趕佢地走架,佢地只能盡人事每日催叫交錢,佢地唔肯交都冇辨法,唯有問醫管局喎~~
今日真係好好笑,個姑娘同我checkBB心跳前,又再催佢,又話「我幫你寫file都要用紙啦,你估係免費?」。但個大陸女人又似冇唔好意思,跟住又話張收費單係佢家姐度,又話佢家姐冇黎。唉....我昨晚先見到佢家姐六點去探佢,個大陸女人話醫院D雞好難食,跟住見到我個碟係另一款(我都冇食因為約左媽咪落canteen),佢家姐就同佢講係可以二揀一。 我從來冇聽過可以揀?只係由醫院阿姐隨便派(除非你有敏感)。佢家姐仲「牙斬斬」大大聲講野,嘈到死。
所以話佢地為了走數真係冇所不用奇技。又例如叫個家人留電話地址名方便個大肚婆有事可以聯絡,佢地都可以死唔肯留(因怕要比錢),激到個姑娘問佢地係唔係住天橋底? :evil: :evil:
妹妹七個幾月,重21磅

大宅

如果我係個姑娘,勁寸佢tim呀,同埋直頭兜口兜面問佢咁耐未俾按金,係咪無錢俾呀,有錢落嚟香港,無錢嚟生仔呀!唔講由至河,一講把幾火
bullbull 寫道:
[quote]
MuiMuiSam 寫道:

姑娘話唔可以趕佢地走架,佢地只能盡人事每日催叫交錢,佢地唔肯交都冇辨法,唯有問醫管局喎~~
今日真係好好笑,個姑娘同我checkBB心跳前,又再催佢,又話「我幫你寫file都要用紙啦,你估係免費?」。但個大陸女人又似冇唔好意思,跟住又話張收費單係佢家姐度,又話佢家姐冇黎。唉....我昨晚先見到佢家姐六點去探佢,個大陸女人話醫院D雞好難食,跟住見到我個碟係另一款(我都冇食因為約左媽咪落canteen),佢家姐就同佢講係可以二揀一。 我從來冇聽過可以揀?只係由醫院阿姐隨便派(除非你有敏感)。佢家姐仲「牙斬斬」大大聲講野,嘈到死。
所以話佢地為了走數真係冇所不用奇技。又例如叫個家人留電話地址名方便個大肚婆有事可以聯絡,佢地都可以死唔肯留(因怕要比錢),激到個姑娘問佢地係唔係住天橋底? :evil: :evil: [/quote]

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

有無搞錯呀??? call齊各大傳媒去影相啦!!!

壹傳媒 [email protected]
東方http://210.177.167.14/repapp/servlet/ViewControl

大宅

有無攪錯
納稅人都要瞓走廊!呢D算唔算唔人道
大陸人成日走數,要給了按金先可以有床瞓,如果唔給按金,就瞓走廊,咁都算人道la。
他們用我們的資源,仲要奪走我們的權利

男爵府

訓走朗.. 點餵人奶呀.
[/url]

子爵府

d大陸人唔該番大陸la,,,,真係好影響hkmama~
兩個都係我心肝定>3<

珍珠宮

2024年龍年勳章

bullbull, 我19號o個日入qm好似好d喎, 附近都無大陸人, 只有香港人同一部份其他國藉既人咋...你住幾號床位呀, 我係k9-10號.
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

Jessy 寫道:
bullbull, 我19號o個日入qm好似好d喎, 附近都無大陸人, 只有香港人同一部份其他國藉既人咋...你住幾號床位呀, 我係k9-10號.

我係20才入院,瞓K9 - 24號床。 我個邊有兩個大陸 + 3香港 + 1 巴藉。

唔知下面K6會唔會一樣呢?我冇落過去睇呀
妹妹七個幾月,重21磅

大宅

海魚媽 寫道:
訓走朗.. 點餵人奶呀.

我見剛剛生完個位要瞓走廊o既媽咪係餵奶粉架。如果佢要餵人奶可能會用個屏風檔住。
妹妹七個幾月,重21磅

別墅

ohoh.... 有d驚tim要瞓走廊, 竟然連瑪麗都唔掂, 我都諗住去瑪麗生...
不過我知道其實d C+ 都嗌爆棚, 好似養和, 我5,6月去睇嗰時係4人房, 依家變咗8 人房, 都几離譜...

珍珠宮

2024年龍年勳章

bullbull, 我又無留意24號床o個邊有無大陸人, 但1-11號近姑娘d孕婦就比較ok羅, d廁所都幹淨...雖然有d黑麻麻o個d人, 但佢地禮貌都ok, 仲同我笑添.

angeltam, 我訓qm都係咁啦, 加左床架喇, 我見我自己訓o個個位置有7張床, 但係得5個number架咋, 係7, 8, 9, 10 & 11, 但加左2張床響7號同10號隔離, 變左7, 7b, 8, 9, 10, 10b & 11.

1-6號o個邊我都見有d加左"b"字架....所以已經係逼左架喇.
希望每天開心渡過 ;-)

複式洋房

我昨天參觀完瑪麗產房, 見到有媽咪同初生BB一齊訓走廊, 都幾可憐, 護士話因為近來好多無身分證的人來生仔, 佢地的床位好緊, 都無辦法.....
我下個月要去瑪麗生啦, 都有D擔心, 不過一切都不可由你控制, 唯有希望今晚中六合彩啦!

首頁
12345...9

尾頁

跳至