跳至

首頁

尾頁

大宅

哪有一天不想你

對住自己個仔真係哪有一天不想你,
日日番工就望住個web cam睇住個仔做咩,
跟住上黎bk睇下野,
再上網睇下d兒童心理, 睇下第日點教仔
谷奶就去廁所泵奶.....加加埋埋, 一日係以上用既都去左357個鐘

終於琴日放工比人捉左入房照肺
老闆娘:yan, 你番左工之後表現好差.
我:........
老闆娘:好似遊魂甘
我:sorry.....(邊有呀, 個靈魂一直係屋企)
老闆娘:你以前d熱誠去晒邊呀?
我:.......(去晒個仔度!妖~我入左行5年, 日日都係做依d野, d熱誠唔係去左亞仔度都死晒啦)
老闆娘:你再係甘唔得wor
我:我會改善下(係呀,我會改善下啦, 睇下做全職帥奶, 又或者轉個第二份工, 你依度比出面市價底3成)
老闆娘:你係一個人才又幫到手, 我地知, 不過希望你真係改善下啦!
k, 收到(係呀,我係人才, 甘點解你年年只係象徵式加雞碎甘多!)

子爵府

Re: 哪有一天不想你

咁又係,,比著我都掛c....係咪用視像bobo呀?
兩個都係我心肝定>3<

男爵府

畀面勳章

你份工其實都叫做算ok啦.
起碼成日有得對住部電腦,可以望下個仔仔~
上下網睇下自己野~
如果做第2行,分分鐘冇得對住電腦到時仲悶呢~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

大宅

fiti :

我只不過係買百零蚊, 果d眼仔
再入屋企電腦個ip
係公司都睇到, 都幾經濟嫁

子爵府

wanyan

咁你個b邊個湊呀?
有pc就可以咁用,冇就唔得喇~咁你做邊行嫁?好似都好free咁啵
兩個都係我心肝定>3<

男爵府

畀面勳章

wanyan:
我返工時咪一樣好似遊魂咁,成日靜雞雞

大宅

wanyan

其實您會唔會

洋房

你寫得好攪笑呀﹗其實, 我都同你一樣噤諗,不過無法啦, BB越大就越多$$要用, 又想比多D好的野佢所以放開D囉﹗如果屋企環境許可, 噤我都會贊成比多D時間BB
[url

男爵府

畀面勳章

propro:
點解你冇參加今次聚會既 :-(
propro729 寫道:
你寫得好攪笑呀﹗其實, 我都同你一樣噤諗,不過無法啦, BB越大就越多$$要用, 又想比多D好的野佢所以放開D囉﹗如果屋企環境許可, 噤我都會贊成比多D時間BB
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

大宅

wanyan,

支持你

我返咗工都差唔多兩個月, 第1個月日日都叫我老細炒我...
我話你咁多嘢做...你炒咗我吧喇
唉, 但鬼叫我公司返5日仲要同我屋企好近, 真係15分鐘就見到BB架啦, 而家真係彩佢都儍, 有嘢交到比佢夠鐘就走架啦, 我老細都知我顧住揍仔, 咁佢都好好唔會話我..嘻嘻

其實你份工都唔錯, 可以上網, 我就唔得喇, 唯有一日打三次電話同佢BB傾吓啦

複式洋房

propro729 寫道:

大宅

我份人工話多唔多, 話少又唔少
岩岩夠COVER到屋企開支, 所以要唔做又真係要諗諗

我依家返工只不過15MINS
糧期又準, 又包LUNCH,
但係又比出面少3-4K, 又唔知轉唔轉好

有時真係左右做人難......

份人工有50%係受氣
依家返工真係返到無晒心機, 日日好似博炒甘

老闆娘問我當初既熱誠係邊WOR,
佢唔好話比我知佢唔知我放晒落亞B度
有咩係比將亞仔教得好更加有成就感?

轉工, 全職湊B定咩都唔好轉住好呢?
你地點睇呀?

大宅

wanyan

聽您咁講
其實您老細都將一0的benefit (好似食lunch)
都計埋去您地所得既人工到
因為您諗下
其實provide個lunch俾您地
公司都要付出既
而您又慳返差不多$800-1000/月

其實最重要係受唔受氣, 同埋可唔可以照顧到bb
如果有份工, 又可以早0的返屋企
又可以

大宅

yan,

我會咁睇啦...好似我咁,雖然可以唔做都得,但有左我份人工,大小B既生活/物質都可以過得好D,但當然要睇下自己鍾唔鍾意份工同人工有幾高啦~
嗯...如果真係唔做都得既而自己又會開心D既...咁咪唔好做囉...唔好睇得太複雜,第一步試下早D收工先啦...再咁落去亞仔唔認得你喇~

洋房

洛紫︰

因為我已經返緊工啦, 星期六係半天既, 所以比較難就, 而且今次阿媽同老公都唔得閒, 所以無人陪要下次先可以去呀﹗希望你地可以影多點相比我睇啦﹗
係呢?你個囡囡扒係到未呀?我見你話佢都食幾多安奶喎﹗我囡囡今天開始扒得好流利啦, 好攪笑呀﹗
[url

複式洋房

Yan,

我工人放一星期(由22號開始)假返印尼過年+結婚,我做咗幾日全職媽咪,救命呀..........忙到抽肋,上BK都要好夜,等阿仔瞓咗先得,其實做全職媽咪真係唔易做,所以我覺得工人都幾叻,如果你想做全職媽咪真係要諗清楚,我就覺得Fiona講得幾啱,你咁young,不如揾多幾年錢先,遲啲你會習慣,投入翻工作,不如諗吓點樣可以早啲放工返屋企同樂天玩啦!
[size=medium]岑展滔於2006年6月16日出世Sky's Album

大宅

全職媽咪其實都唔係太難...
因為照顧BB慢慢就會上手...
有問題咪問下人囉...

我放完產假後就辭左職...經理好好人同GM商量好俾我early leave...等HR放人唔駛補$$...

而家日日對住亞B...

屋企經濟環境可以話好...可以話唔好...
老公無乜$$, 99就有d $$...
99幫亞B買份保險...1年供13萬...
真係痴痴地...

生活最大問題係...老公俾既家用只夠日常開支
但我本身既保險就要咬住自己份儲蓄...
就快坐食山崩...
好想再出嚟做野...不過過年前會搬上大陸...
根本就限制晒... :-( 唉...

複式洋房

zachu,
係呀, 如果唔返工,雖然老公份人工可以cover 到日常開支,但自己d 駛費就要咬住自己份儲蓄. 所以做全職媽咪都有難度嫁.

yan, 所以現在份工, 只要唔洗我 OT 咁我都會做落去. 如果要OT 就要諗諗啦

大宅

ClaraSham 寫道:
Yan,

我工人放一星期(由22號開始)假返印尼過年+結婚,我做咗幾日全職媽咪,救命呀..........忙到抽肋,上BK都要好夜,等阿仔瞓咗先得,其實做全職媽咪真係唔易做,所以我覺得工人都幾叻,如果你想做全職媽咪真係要諗清楚,我就覺得Fiona講得幾啱,你咁young,不如揾多幾年錢先,遲啲你會習慣,投入翻工作,不如諗吓點樣可以早啲放工返屋企同樂天玩啦!

係呀, CLARA, 您講得好啱
湊BB更係唔辛苦, 之但係湊BB+做家務+買送煮飯, 就勁辛苦
所以我都覺得我工人好叻
佢可以清潔到屋企好乾淨, 又日日洗衫, 仲要照顧阿B, 日日洗阿B既衫同奶樽
真係一0的都唔容易

所以阿YAN, 您考慮清楚呀
不如真係諗下點樣可以早0的收工啦

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

hi yan,

如果經濟許可, 不如轉全職湊b, 日日返工心掛掛又冇哂心機做野其實都幾辛苦, 我就係日日返工好似行屍走肉咁, 公司返九点半就响屋企同亞b玩到九点半先出門口, 直頭都唔想返工, 我都唔知幾恨轉全職媽咪, 不過唔得 :-(

首頁

尾頁

跳至