懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我 有個大女16個月,我自己湊緊,但我9月預產期,我媽會帮手坐月,但我覺得佢一個人冇可能搞得掂我個大女,又照顧到我坐月,又湊到我個細B,所以我想請個陪月帮我,咁我坐月可以舒服啲,我媽就帮我湊個大女,仲有煮飯俾我阿爸細佬佢地食。但我同我媽講佐請陪月,佢就好唔高興,佢覺得陪月萬幾蚊不如俾埋佢,又話屋企冇地方容納多個人,又話如果我請陪月,佢就去返工(兼職),費事見到個陪月做啲嘢唔啱佢心水佢會發“猛争“……反正佢就唔想我請陪月,但佢又承認佢一個人搞唔掂,咁係咪存心唔想我坐月坐得舒服啲?佢搞唔掂咪要我落手落脚去做嘢湊細B?佢如果返工,陪月帮我湊細B,我咪要自己湊返個大B?講嚟講去我都係冇得休息!點解佢咁㗎?我係佢個女,佢唔想我好?

BB健康快樂是媽咪最大的心願

珍珠宮

畀面勳章

引用:我+有個大女16個月,我自己湊緊,但我9月預

原帖由 GGMin 於 13-06-24 發表
我 有個大女16個月,我自己湊緊,但我9月預產期,我媽會帮手坐月,但我覺得佢一個人冇可能搞得掂我個大女, ...
我覺得佢係唔紮你洗嗰萬幾銀(唔好話你媽,我奶奶都有咁諗)

見你一獲打你一獲

別墅

回覆:GGMin 的帖子

我亞媽都係咁…佢去讀左陪月course,諗住幫我陪月同埋吾想我洗錢,我都以為佢得……點知一開始頭兩日已經出事,發現佢好多知識都吾知,同埋吾可以一手一腳做哂所有野,我周時都要幫手…我覺得佢高估左自己…過左一個星期我最後都要請個陪月(好彩請到)。
我諗你要同你媽咪傾下,揍兩個再加煮飯一啲都吾易…吾好為左萬幾蚊(雖然都吾少)而影響你嘅休息。

珍珠宮

上一胎,My mum 不會幫我坐月,而奶奶已經70歲。my mum 竟然反對我請陪月,她叫我自己坐月(我是開刀生)。

Finally,我堅持請左陪月。my mum 第一句就係order 要幾多斤薑醋。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

陪月照請 , 請多一個鐘點湊大女.
你可以休息 , 媽媽大人又可以輕輕鬆鬆.

大宅

有時老一輩嘅諗法真係好難明, 我阿爸都反對我請陪月, 覺得我嘥錢。不過我唔需要靠我阿爸(事實上佢唔會幫手), 所以我唔理佢都唔緊要。家人之間本來最需要係溝通, 可惜我同佢解釋佢都聽唔入耳, 所以惟有由得佢....

但如果你都需要媽咪幫手, 就試下同佢溝通, 同佢講你都幫輕下佢, 等佢唔好咁辛苦

大宅

回覆:點解我媽要咁樣?

d錢係你比又唔係你阿媽比。請個人黎煮飯都好。而且佢又搞唔掂。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我覺得問題係響你度多d, 你諗關心自己要辛苦多過要阿媽辛苦.你有選擇權, 佢都有撰擇權去揀幫唔幫你, 幫係親情, 唔幫佢都冇錯.

當然你請陪月既動機係好, 但你冇考慮過佢感受, 你叫左佢幫手, 佢可能已經plan 左要做乜, 咁你請陪月前有冇同佢商量過? 搞樣到佢似個工人咁, 呼之則來揮之則去囉... 同埋佢可能覺得你唔相信佢既能力. 做阿媽既條氣又點會順?呢方面真係要同佢傾下, 等佢唔好誤會你.

講到錢, 個個老人家總係想慳錢架啦... 另外, 你叫你阿媽幫手, 你有冇俾番同陪月一樣咁多既錢俾佢?

你阿媽講得冇錯, 如果佢同個陪月唔夾, 咁你聽陪月講定係阿媽講? 佢見到d 野只係令佢炆... 呢度好多人都對工人做d 野都睇唔順眼, 你阿媽完全係有先見之明.佢唔想自己炆, 又唔想你難做, 咁佢咪退出囉.

你唔想湊大女, 又唔想湊細b, 咁你想坐月時只係休息? 如果你要湊一個, 點解好似咁大問題?

我住外國, 我生細仔時, 阿媽有黎陪我坐月, 同時有產後看護幫手一個禮拜, 我阿媽負責整補品同朝早睇住大仔,個看護日日幫我check傷口同埋細仔, 仲有做少量家務. 到下晝同夜晚就係我睇晒2個仔, 煮晒中西式飯. 坦白講我覺得日頭有2個人幫手, 真係太多人, 看護冇乜野做, 我諗野俾佢做都夠皮, 我阿媽同個看護又傾唔到計, 好彩屋企有幾層樓, 唔駛成棚女人全日響度你眼望我眼, 果一個禮拜入面, 每日既下晝真係有d 難捱既感覺.

男爵府

我第一胎 我本身諗住唔請陪月 但男女家都極力要我請陪月 幫我揾埋
因為佢地本身唔係好識坐月 想大家都舒服d
你媽媽可能怕你使錢吧 唔好理啦 自己衡量後如有需要都要請 唔理咁多啦

大宅

唔好勞氣,始終媽咪未必明白而家既年代需要,因為佢地以前根本唔會咁講究,慢慢同媽咪傾,佢會明白的

別墅

係呀, 以前阿媽的年代邊有人請陪月架, 你仲要請個咁貴的陪月她就更加唔高興啦! 你又想想媽媽後生個陣時咪又係一個人湊幾個小朋友, 又要煮飯都無問題。係我們現在咁幸福又話要阿媽、奶奶、陪月幫手才搞得掂。
點都好大家都想件事好啫, 咪坐低傾下囉, 仲好過到時鬧大交仲唔知點算啦! 你要知媽媽都係想你好啫!

男爵府

回覆:bosch 的帖子

你講得岩,我覺得樓住坐月想乜都唔做,乜都比哂人做,就算請工人陪月,自己都要幫手啦,何況阿媽

大宅

我 有個大女16個月,我自己湊緊,但我9月預產期,我媽會帮手坐月,但我覺得佢一個人冇可能搞得掂我個大女, ...
不如唔好請陪月,試下請個鐘點,每日上黎幫你做清潔同家務,或者買埋餸,咁一日都可能只係4、5個鐘,咁咪唔會阻住你阿媽,又多個人幫手囉。

大宅

哈,我呀媽又係覺得唔洗請陪月,但其實佢地真係唔知,請左係等佢地唔洗咁辛苦!

別墅

妳同阿媽係呢件事上未夠溝通, 可能你有身紀比較多情緒, 其實你媽唔係想你衰囉, 我覺得係你自己轉左牛角尖.

同埋我打算係娘家坐月, 我知我媽唔識幫我補,所以為左自己著想,陪月我就請硬架啦. 不過要慢慢教育老人家接受陪月呢樣咁新穎既行業. 另外, 我都會照俾家用我媽, 免得佢以為個陪月會分薄左佢既"收入". 至於會唔會俾多D錢俾阿媽幫手湊仔, 就真係好睇到時經濟狀況...
火爆媽媽

別墅

summerize 發表於 13-6-24 13:01
不如唔好請陪月,試下請個鐘點,每日上黎幫你做清潔同家務,或者買埋餸,咁一日都可能只係4、5個鐘,咁咪唔 ...

我預先通知我媽,話生完好大機會請印傭幫手做家務, 個孫就放係佢屋企等佢幫手照顧, 我媽個樣當堂開心到~~~

把口話唔好O徙錢, 但其實又鬼咁開心有工人幫佢做家務....
火爆媽媽

大宅

請陪月你可以叫佢做佢責任內嘅事,而阿媽係問佢可唔唔以幫手做唔係佢嘅分內事。

大宅

引用:你講得岩,我覺得樓住坐月想乜都唔做,乜都

原帖由 oolong817 於 13-06-24 發表
你講得岩,我覺得樓住坐月想乜都唔做,乜都比哂人做,就算請工人陪月,自己都要幫手啦,何況阿媽

...
的確係,我同我老公都有同一想法,女人坐月一定要休息好,以後身體先會好,而且我老公覺得我第一胎冇請陪月休息得唔好,呢胎想我補救返,咁我只係想洗錢買健康,有錯嗎?

大宅

引用:我覺得問題係響你度多d,+你諗關心自己要辛

原帖由 bosch 於 13-06-24 發表
我覺得問題係響你度多d, 你諗關心自己要辛苦多過要阿媽辛苦.你有選擇權, 佢都有撰擇權去揀幫唔幫你, 幫係親 ...
可能每個人對坐月要求唔同,你有冇每日用薑水沖涼?有冇飲代茶?下午陪月要做的事有好多,煲薑水俾我沖涼,帮Bb沖涼,手洗BB衫仔,整定我晚飯同第二朝早餐,煲代茶,佢5點收工,可以安排好呢啲嘢已經唔簡單啦,仲要湊個細B,餵奶換片,如果佢喊仲要安撫好佢以免影響我休息

別墅

回覆 GGMin 的帖子

我上胎一有咗就諗住請陪月,我媽咪叫我唔好請但我同佢又唔住得近仲要湊我姨㽒仔,最後好遲先叫我請攪到無乜選擇請咗個唔好嘅,佢又日日嚟嚟足三個月好感動,初時諗住請都係唔想佢咁辛苦但佢都係唔想我嘥錢啫,亞媽就係咁有乜都攬曬上身,所以今胎第一時間請同媽咪講好叫佢唔好成日嚟

首頁

尾頁

跳至