基督家庭

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友學校舉行Halloween party....

你地會唔會參予扮演活動..... 如 little princesses, clowns,
cowboys, Indians 等?
Abraham was a hundred years old when his son Isaac was born to him. Sarah said, "God has brought me laughter and everyone who hears about this will laugh with me." - Genesis 21:5-6

子爵府

Re: 小朋友學校舉行Halloween party....

我已經買咗套扮魔鬼的衫比仔仔啦!

大宅

Re: 小朋友學校舉行Halloween party....

我今年喺教會都有同小朋友(3-6年級)講有關halloween嘅訊息, 當然講完之後都仲係有啲小朋友會覺得玩吓o者, 咁都唔得?!
不過我問咗佢哋2個問題. 1) 舊曆七月十四你會唔會慶祝? 咁點解西方鬼節就要慶祝? 2) 點解要主動同鬼打交道? 知唔知道我哋嘅神係忌邪嘅?(仲有講金句)
希望我哋大人真係可以喺呢啲事上俾小朋友睇到我哋對神嘅順服! 對魔鬼說 NO!
CWong 寫道:
你地會唔會參予扮演活動..... 如 little princesses, clowns,
cowboys, Indians 等?
Our anniversary[br]
該用戶已被刪除

大宅

好媽媽勳章

咁唔知道扮o下南瓜仔同埋公主得唔得呢
[img]http://onfinite.com/libraries/1503522/
該用戶已被刪除

大宅

好媽媽勳章

其實只係因為小朋友想扮o下靚...咁我不參加任何活動, 只同佢o地係屋企扮o下...得嘛~~? 唔好意思, 我並唔係challange...只係想弄清楚...唔想無端端比魔鬼有機可乘...
[img]http://onfinite.com/libraries/1503522/

子爵府

睇完妳們的見解後...我同老公要好好禱告!
當時我們只係唸到學校要求....
並沒想到我們的神是忌邪的神 :cry: :cry:
但是那天是要返學的......怎麼辦

別墅

Billie&Winnie 寫道:
我教會有對同工夫婦,唔比小朋友出席這些party,所以學校要見家長,他們小朋友是讀基督教學校的。那對同工夫婦見老師時,是訓導學校老師,halloween是祭鬼的,神是忌邪的神,基督教學校怎能辦這些活動......。

如果是我都唔會比仔仔參加,孩子的身體同樣是神的殿,怎能就此弄污呢,我們扮什麼鬼,那個靈就會用這機會進入。我們要聖潔,因為衪是聖潔的。我們是要與神同行呀!

你們都是再衡量輕重,禱告決定是否繼續比你們的小朋友參加party和扮鬼啦!

願上帝與你們同在!

別墅

多謝Billie & Winnie 同其他媽咪既意見..... 起初我也視它為化粧舞會咁.... 沒有想得那麼清楚.... 後來教會有位姊妹問我這個問題.... 我才有疑惑.... 是否不讓我囝囝參加.... 在此... 多謝大家寶貴既意見!!!
Abraham was a hundred years old when his son Isaac was born to him. Sarah said, "God has brought me laughter and everyone who hears about this will laugh with me." - Genesis 21:5-6

禁止訪問

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

禁止訪問

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

咁我都係o個日乜都唔攪......但係求其揀一日係屋企比佢o地著o下當扮o下靚算囉~~ 咁ok唔ok??
又或者佢o地攪生日會時幫佢o地著咪得囉...得唔得呀???
Billie&Winnie 寫道:
[quote]
anniewaibb 寫道:
其實只係因為小朋友想扮o下靚...咁我不參加任何活動, 只同佢o地係屋企扮o下...得嘛~~? 唔好意思, 我並唔係challange...只係想弄清楚...唔想無端端比魔鬼有機可乘...

ha...在屋企都唔好扮啦!不如做家庭敬拜讚美神味仲好!

願主與你們同在![/quote]

大宅

Halloween is a candy coated devil. Little kids look so cute and lovely in their costumes. Ever since I was a youngster, I really really wish to join the costume parties and dress up in my favorite outfit. It was so tempting. Now that I have a little boy, I admire those outfit so much, little Elmo, little Bee, etc. I bought them and save them for my themed birthday parties.

Say "NO" to Halloween. It is really tempting and cute, but it is DEMONIC. Our relationship and closeness to God is a lot more important. Being cute for one day at the expense of our relationship with God simply doesn't worth it.

With Disney, Ocean Park, even malls making Halloween a very big deal, I can just imagine it is getting harder and harder for our next generation to stay pure in Christ. Let's keep praying for our children.
耶和華是我的牧者.我必不至缺乏。Thanks God for my lovely family.

大宅

我覺得如果喺生日會或平時著都ok, 只要唔係參與關於halloween活動就可以o勒 (最重要係唔好"慶祝"halloween).
媽咪都想同小朋友扮靚嘛, 明白嘅

大宅

好媽媽勳章

咁就好囉~~因為亞囡成日話要著公主衫...咁我比佢生日會時著囉~ 亞仔套衫都等佢去ball著咪得囉
小bon 寫道:
我覺得如果喺生日會或平時著都ok, 只要唔係參與關於halloween活動就可以o勒 (最重要係唔好"慶祝"halloween).
媽咪都想同小朋友扮靚嘛, 明白嘅

大宅

細佬會去ball? 好勁呀
anniewaibb 寫道:
咁就好囉~~因為亞囡成日話要著公主衫...咁我比佢生日會時著囉~ 亞仔套衫都等佢去ball著咪得囉

首頁

尾頁

跳至