論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

雖然已續約, 但會唔會唔返黎?

我印印12月返印尼, 佢成日話佢媽好想佢結婚, 佢會唔會到時唔返黎? 有咩可以保障自己? agent會負責嗎?

大宅

Re: 雖然已續約, 但會唔會唔返黎?

好難講!!

保障就唔好借錢比佢,淨係幫佢比一程機票 (另一程要佢自己比)。

另外, agent 唔會負責!!個印印唔返,佢都無辦法,唔通派人去捉佢番黎!!而家你呢個係續約,佢唔負責,如果係新請, agent 咪同你搵過第二個囉。

大宅

The travel agent taught me the other day that we can withheld the ticket money (return ticket) and reimburse to her upon her return.

In case she doesn't come back, at least we save the ticket money.

大宅

真係會唔返嚟,我朋友個工人就係咁,一去不返!

大宅

有機會唔番或遲番, 搵人試下佢口風.

別墅

我個印印真係冇返黎
話說我係4月同佢續咗約, 佢最初同我講係8月放假返印尼,
點知後來佢話要9月先返, 因佢呀媽要佢返去結婚, 我已經問清楚佢結完婚會唔會返黎繼續做, 佢實牙實齒話返黎, 點知到咗要返個日唔見佢返, 打電話比佢, 佢話佢老公唔比佢走, 要自殺, 終於都冇返黎, 好彩最後一個月嘅人工因未到期比, 我冇預先比佢, 就當係佢唔做嘅代通知金, 不過我比咗來回機票錢, 條友仔唔返黎, 哂埋回程機票.
如果你個工人真係想返去結婚, 最好你扣起佢一個月人工,等佢返黎先比, 另外來回機票叫佢比一半, 又係等佢返黎先比返佢, 咁會好d.
^_^

大宅

俾我會叫佢自己比晒來回機票錢先﹐回來一次過比返晒佢。

水晶宮

How about:
1Hold the ticket fee.
2Ask her to pay for 1 month notice in case she is not back.
3Ask her to sign a letter, if she does not come back on xxx then she is automatic resign from that day.

別墅

多謝大家意見呀, 原來真係會有咁多工人唔返! 我真係好擔心佢唔返, 因為我細b 3月出世, 佢唔返我就弊喇~~~

珍珠宮

我fd 個工人想番, 但佢老豆要佢結婚ng俾番香港, 連passport 都收起埋 :-| :-| :-|

佢同我fd :-( :-( :-( 住傾佐幾次電話都同佢老豆傾唔掂

所以佢地一番去就sin預佢ng番sin, 有咩sin保障自己,

首頁

尾頁

跳至