論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

工人話要去印尼銀行開戶口, 但需要passport & contract, 是否真的?

如題

子爵府

醒目開學勳章

Re: 工人話要去印尼銀行開戶口, 但需要passport & contract, 是否真的?

印尼銀行就唔知,但係香港大部份銀行都一樣要呢兩樣野!
唔需要手續費,唔需要最底存款額,即開即用!

民房

Re: 工人話要去印尼銀行開戶口, 但需要passport & contract, 是否真的?

HI mamyeah,

You can phone to the bank see whether these documents need to be present to open an account in the bank for a domestic helper. For our local citizen, we need to present the HKID card and the letter with our name (for example bills for water, electricity, or bank statements, & etc).

There are two more possibilities.
1/ She wants to sign another contract with another employer.
2/ She wants to make the personal loan.

If she wants to open any bank account & you wants to know the truth, you can go along with her.

珍珠宮

mamyeah, 我幫工人係中國銀行開 account 都要 original contract & passport or I.D. card. 你有懷疑咪自己打去問, 費事有誤會.

男爵府

My helper has 印尼銀行戶口, but she never ask for her passport & contract. I guess HKID is good enough. Let me ask my helper and reply to u later (I am lucky, we have very good relationship).
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

洋房

咁啱,我工人早兩日都問我取contact及passport諗住明天去開戶,而我查了兩天, 問了很多人,又問agent,之後agent幫我問佢在那裡開戶,佢話在一間銅鑼灣bca的錢莊,不是正式銀行.但可隨時transfer錢去印尼及存款的.其實我都好信佢,因為都做了三年,但朋友及agent都叫我要陪佢去,費時去借錢,而我亦決定明早陪她去,因為睇到好多topic都咁講

大宅

I want know,too.

GiCa 寫道:
My helper has 印尼銀行戶口, but she never ask for her passport & contract. I guess HKID is good enough. Let me ask my helper and reply to u later (I am lucky, we have very good relationship).

大宅

比個真實個案你, 我個印做左六年, 屋企人及朋友個個都話好, 我都好信佢, 到我第四張contract開始左一星期先發現佢賣左passport及借錢比人追上面, 再偷我屋企嘢, 我好多friend知道後都唔多信, 問佢係唔係有苦衷, 做幾多年都假, 工人唔好太信佢

另我個新工人都話開戶口, 今日husband係恆生問過係要contract正本証明地址及passport, 而我自己去中銀問就要contract正本及passport或身份証
leungpau 寫道:
咁啱,我工人早兩日都問我取contact及passport諗住明天去開戶,而我查了兩天, 問了很多人,又問agent,之後agent幫我問佢在那裡開戶,佢話在一間銅鑼灣bca的錢莊,不是正式銀行.但可隨時transfer錢去印尼及存款的.其實我都好信佢,因為都做了三年,但朋友及agent都叫我要陪佢去,費時去借錢,而我亦決定明早陪她去,因為睇到好多topic都咁講

大宅

好媽媽勳章

我個工人剛剛都同我講想去開戶口, 我唔想比佢去, 可以點

leungpau 寫道:

洋房

我諗好難唔比佢, 因為passport和一份contact是她自己的,為求安心,好似我一樣,嘥二個鐘同佢一齊去, 之後立即自己keep 番

民房

最好陪佢去啦, 或者叫AGENT 去, 有咩事佢地要出面麻!
:-o :-o :-o

男爵府

Dear all,
I just asked my helper and she when she open the account at 銅鑼灣bca, only need a copy of her contract, passport (Agent gave her when she arrived HK) and HKID. She said most of the 印尼銀行 accept copy.
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

首頁

尾頁

跳至