論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

舊姐姐係我請的第一個姐姐,在我生bb 前一個月請返嚟的,佢有衰嘢而且一切都好求其,但醒目、打理得頭家ok, bb 又跟佢。同佢傾過續約,但佢唔肯。如是者佢完約走咗幾日、新姐姐到咗,雖然新姐姐清潔得乾淨好多,但我仍然掛住舊姐姐,好想傾返佢返嚟打工。佢嚟打工在我家住咗兩年,話走就走了。。有冇媽媽會好似好咁,唔捨得舊姐姐?

大宅

陪月勳章

回覆:alicekeith 的帖子

我晤會掛住佢囉

男爵府

引用:舊姐姐係我請的第一個姐姐,在我生bb+前一

原帖由 alicekeith 於 13-06-26 發表
舊姐姐係我請的第一個姐姐,在我生bb 前一個月請返嚟的,佢有衰嘢而且一切都好求其,但醒目、打理得頭家ok, ...
,卦住佢啲乜呢?

男爵府

alicekeith 發表於 13-6-26 18:52
舊姐姐係我請的第一個姐姐,在我生bb 前一個月請返嚟的,佢有衰嘢而且一切都好求其,但醒目、打理得頭家ok, ...
我都會掛念。。。可惜佢已經好有錢,收山嫁人仲生埋女。。。

男爵府

佢係我度做左 5 年,之前星加坡 6 年。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:大家會唔會掛住個舊姐姐?

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 2016畫展勳章 親子王國15週年勳章

我估我都會,因為遲D我家姐姐都唔續,佢都係我1st請姐姐同照顧我BB由初生至依家

大宅

No way!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我有,我ex 姐姐同樓主一樣,係我第一個請既工人,仔仔同我出院個日就係佢第一日上工既日子。佢煮野食好味 ,廣東話又叻, 清潔ok ,話頭醒尾 ,對仔仔既事又上心, 又好錫我仔。當然佢未至於完美,但佢至少值95分。不過好可惜既係做了年幾後發現佢有甲狀腺cancer…

經過一輪覆診 ,手術 ,治療。
最後回家了。
現在有時都會想佢,不過知佢返印尼後老公好錫佢, 佢精神開朗多了 , 都好戥佢開心。

Childhood is journey, not a race.

大宅

我炒咗第一個工人,做咗差不多兩年!我喊咗一個月!
佢overall 係三個工人中最差嗰個!
我估因佢同我地一起24小時,有感情!

大宅

引用:Quote:原帖由+alicekeith+於+13-06-26+發表

原帖由 Handsomewoman 於 13-06-26 發表
,卦住佢啲乜呢?
想起佢陪我坐月,到bb由細到大,佢煮啲嘢etc

大宅

引用:我炒咗第一個工人,做咗差不多兩年!我喊咗

原帖由 wankapo 於 13-06-26 發表
我估因佢同我地一起 ...
係,一齊生活了一段時間,話走就走了...

大宅

引用:我炒咗第一個工人,做咗差不多兩年!我喊咗

原帖由 wankapo 於 13-06-26 發表
我估因佢同我地一起 ...
點解抄佢?

男爵府

我都掛住第一个姐姐,佢初來乜都唔識,但好肯學,由我一手一腳教,做左4年,要回去生仔,4年后仍掛住佢

男爵府

有掛住公公家做左十幾年嘅姐姐,由細睇到我大,仲有聯絡,返左祖家,每逢黎香港就會探我地同煮返幾味 依家啲姐姐同以前果啲真係差天共地

大宅

有呀! 做了四年返去結婚生仔,依家有聯絡,希望等佢阿仔大dd返黎再幫我地做!

男爵府

有呀, 不過去左加拿大, 無機會返黎做

大宅

引用:我都掛住第一个姐姐,佢初來乜都唔識,但好

原帖由 KHW1 於 13-06-26 發表
我都掛住第一个姐姐,佢初來乜都唔識,但好肯學,由我一手一腳教,做左4年,要回去生仔,4年后仍掛住佢

...
Me too.

大宅

引用:Quote:原帖由+KHW1+於+13-06-26+發表我都掛

原帖由 Angelafyfy 於 13-06-28 發表
Me too.
其實我唔明,做得好好哋,做多兩年有長期服務金,點解都都要走。

大宅

引用:Quote:原帖由+Angelafyfy+於+13-06-28+發表

原帖由 alicekeith 於 13-06-28 發表
其實我唔明,做得好好哋,做多兩年有長期服務金,點解都都要走。
因為佢要返去結婚生仔,咁冇理由阻人。而且佢自己知道最多做多兩年,唔想唖長期服務金

首頁

尾頁

跳至