跳至

首頁

尾頁

子爵府

英屬婦女島註BK分站~Part 4

各位靚太,

我地個forum留言巳超過二仟個喇, 咁又係時間開新的forum!  

我晌呢幾日無上bk, 估唔到妳地d message多得咁緊要, 我諗我聽日都有排追呢 !!!

唔巧意思我搵唔番part 1 & 2 的message呀, 現只有part 3及再早期的留言給大家作參考, 請見諒!

[size=large]英屬婦女島註BK分站~Part 3

[size=large]NEW: Any UK educated mommy here! Let's chat!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Re: 英屬婦女島註BK分站~Part 4

Rita,

我係諗住搵part-time架咋!
我老公係威爾斯做野架!
你明白我就好喇!寄人籬下....好難形容 :cry:

Yokongi 寫道:
yo,
現在你個女都要你湊架喎,你點樣可以搵工做呀,除非做part-time啦,你老公在倫敦工作架 我都好明白你的感受,因我每次返港都住在兩個家姐家裡,雖然是親姊妹,但都覺得好似住得唔舒服咁,此終唔係自已個家吧!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

biscuits,

其實我先前搵到工架喇!個僱主驚死我係非法勞工,要我申請到NI先可以返工,申請NI個度又話一定要我搵到僱主聘請信先可以申請...咁我都唔知點好,無NI又話唔比返工,無工返又唔可以申請NI... :lol:

我今日無瞓過覺,因為多野諗 :cry:

biscuits 寫道:

吓, 有幾犀利?? 我覺得你哋做full-time媽咪仲犀利!!

點解要申請到NI先揾工呀?? 唔係揾到工, 個employer會幫你申請咩?? 申請緊時會有果temp嘅NI ~ 多數會係用你birthday嚟做temp NI!! 因為我朋友試過去申請NI, make晒appointment去見, 見時問佢點解要申請, 我朋友話想揾工, 跟著嗰位人兄係咁樣答佢, 話揾到工先!! 所以我朋友求其揾份part-time做~ 係麥當當!! (因為鬼佬實幫你申請, 中國人就……..!!) 做到攞咗個NI就冇做lu!!

不過lee單嘢, 都係兩年前發生, 唔知以家仲係咪咁, 不過你可以問吓丫!!

吓, 仲咩咁夜訓呀?? 5點!! ~ 如果我返早, 起身lu, 如果返夜, 就仲有一個鐘就放工!!

象牙宮

11111,

我試過搵工架喇!一係價錢唔o岩,一係要working person only....
你唔好唔出聲啦,我地只係傾下偈,歡迎你加入
我make左appointment下個月13號申請NI,到時我會造一封假既employment confirmation信...希望可以瞞天過海 :lol:

11111 寫道:
hi stkyo,

我多數睇,好少回應!呢度好熱鬧好多英國媽咪,自己英國唔熟好怕攪亂檔!!

我到英國就快五個月,初初都係寄人籬下,係十分之唔開心,仲為咗小朋友問題閙咬 :-( :-( ,依家租屋住,你有冇試過找細間agent幫妳呀?或者睇報紙搵d私人放盤?可能會幫到妳,我有兩個小朋友都係搵d細間agent,都攪咗好耐,至於NI,我已經約見咗,現在等信

禁止訪問

禁止訪問

大宅

嘩!咁快又搬新屋啦 , 等我霸番個靚位先

yo,
竟然你老公在Wales做野,而你現在又住得唔開心,點解唔搬去和你老公一齊住呀 我係唔係好八呢 不過如果你唔想講,可以唔答我架
你昨晚沒有睡覺呀,係唔係好多問題唸唔通呢?我係白姐姐,你有咩野疑難雜症,請寄來白姐姐信箱吧!

沙沙,
我當然夠敢食啦,怕你有牙呀 最多到時我食定止痾丸啦

大宅

Oops, I should post my new message here....

I agreed to hold a gathering in London, . Do anyone know that there is a "big wife club" organised by Taiwanese women. They have regular gathering sometime in London, sometime in Scotland, etc

Cheers

子爵府

連續放咗幾日假, 搞到個人都懶晒唔想返工添! 今日成朝追msg, 真係唔少嘢, 希望我無miss到啦!

ZEN,
我未去過三鷹博物館呀? 果度方便去嗎? 係咪要玩足成日先夠果隻? 妳就好啦, 可以放低HOWIE一陣同老公拍拍拖食正嘢, 諗起口水都流, 真係羨慕C我喇! 我都好想去北海道玩呀? 不過唔知冬季去好D定係夏季去好D呢, 因為都係各有特色嘛!!!

係呢, 咁妳打算晌日本留幾耐呀, 跟住會唔會再留晌HK一段時間呢?

YO,
妳D英文一向都唔差架, 不如妳快快補妳HUBBY補吓習啦, 佢為咗將來一定會努力學習的!

唉, 妳真的想搬出嚟嗎, 不如妳同hubby商討吓幾時可以團聚啦, 如果住得唔開心真係好難頂架. 無論妳有咩去向我都會支持妳架!

子爵府

沙 & RITA,
我前兩日先留意到原來我屋企D鐘都唔少架喎, 不過大鐘只得一個晌個客廳度, 其餘都係小鐘啫, 不過連埋電器的鐘….加加埋埋都有10個以上呢!

LOUISE,
咁由而家到生之前係咪都無得再照小B呀?

亞B,
係咪真架, 我都希望妳X’MAS再返HK呀! 到時仲要住近我添, 好方便呢! 我暫呢兩年都唔會搬住架除非發咗啦!

小BELLE成日笑咪咪真係好CUTE! 妳平日有無比奶咀佢食呀? 我有個朋友一直都有餵人奶, 家陣佢個仔仔巳3歲多了, 佢都未打算同佢介呢, 佢真有恆心. 咁小BELLE鍾意飲FORMULA MILA嗎?

BISCUITS,
睇到妳D靚相喇, 睇到我個心都飛走埋, 妳地去布拉格係自由行定係跟TOUR呀?

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

[quote]
yatjeh 寫道:
連續放
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chulyhin_B 寫道:

Zenia,
嘩,yatjeh冇講錯,果然係地膽!!你去日本住之前係咪已經識講日文?我諗你兩公婆日文一定lak lak聲 Howie第日仲可以3文4語,勁呀!羡慕c人喇,奶奶肯湊b,又可以去東京,咁諗住留幾耐呀?
小belle以前細d,我會同佢睇下書仔,用d有音樂有燈既玩具引佢練爬爬,同佢唱下歌仔做動作(e.g. row row row your boat),最初佢地冇咩反應架,不過慢慢佢一聽到就好開心,日子有功,再大d仲叫你唱添:mrgreen:
Howie下個月可以考慮返Tumble Tots,bb6個月大就可以join佢地既playgroup,宜家£4.95 per lesson.
係架,佢地咩都放入口,所以買定多d teether&咬得既toys,小belle都係呢兩個月少d亂放野入口

阿B,

到Howie識講野我都可能唔記得曬D日文, haha.... 其實要教兩文三語都唔易啦 我依家都有同佢一齊睇故事書講故仔佢聽. 佢都好鍾意人地唱歌佢聽架, 不過我一時間真係諗唔起有咩兒歌 有無website 呀? 我搵到Tumble Tots D information 喇, thankq.... 遲D可以帶Howie 去試
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

別墅

HI 各位mani,
唔知仲無人記得我呢!因為我好少搭咀,多數睇左就算,
因為懶........
我book 左Oasis出年3月去UK,但係見到佢在既情形
都有D驚,唔知到時會唔會仲係咁混亂,仲比哂錢,無得
退,真係貪字我個貧,買左6張機票.
:-( :-( :-(

子爵府

KWONG,

妳真係好耐無浦頭喎, 妳係有3個寶貝果位媽媽呢? 其實OASIS應該到果時個SCHEDULE就會STABLE D嘅, 仲有時間, 妳唔好咁擔心住啦!

kwong 寫道:
HI 各位mani,
唔知仲無人記得我呢!因為我好少搭咀,多數睇左就算,
因為懶........
我book 左Oasis出年3月去UK,但係見到佢在既情形
都有D驚,唔知到時會唔會仲係咁混亂,仲比哂錢,無得
退,真係貪字我個貧,買左6張機票.
:-( :-( :-(

子爵府

ZEN,

我老細晌度架, 不過為咗溫書, 更要努力以赴嘅!
我地其實未晌X’MAS未有節目住呀, 不過而家大家都傾緊想搞個BBQ PARTY, 妳有興趣嗎? 不如我地等埋妳地啦好無? 我都想見吓HOWIE仔呢, 到時佢一定更好肉地更得意喇! 係呢, 妳真係放心將HOWIE交比99湊呀? HOWIE肯跟STRANGER嗎 (雖然係嫲嫲, 但少見面嘛)?

我都幾鍾意滑雪架, 溫泉又啱, 不過都係想睇LAVENDER多D, 睇吓明年有無機會去北海道玩幾日啦, 到時又要大出血喇!

有CAT巴士坐咁棧鬼, 我都想去見識吓喎, 不過唔知幾時有機會去呢….., 而家得個恨字咋! :-(

子爵府

YO,

唔記得同妳講添, 我HUBBY個乳名都係叫亞B架, 佢D長輩有時仲叫佢做亞B, 佢D鄰居妹妹仲係叫佢做亞B哥哥添呀! 呵呵…. :lol:

大宅

一姐,
你家裡都咁多個鐘,那麼你有無精神緊張呀 你部車整好未呀?

大宅

Chulyhin_B, thanks for your suggestion but I don't know knitting. I'm reading lots of books now but I'm an outgoing person. I like to talk to people that's the reason I found working will be better.....

Having said that, people will do different thing is different stage. Maybe this stage is for me to slow down and prepare for the baby.

Cheers,

子爵府

Rita,

部車仲未整呀, 而家仲放晌repair center度, 因為我hubby個friend晌裡面做的, 所以幫我地試吓搵d平料, 希望可以save番少少$囉!

我有無精神緊張? 哈哈, 我一向都係傻大姐咁, 唔緊張果日就係病咗架喇! :lol:

象牙宮

Rita白姐姐,

個靚位已經比我霸左先喇

其實我老公個度仲差過我呢度,係佢個度D面色仲好睇過呢度 :lol: 再加上我同我老公根本唔鍾意佢住緊個個地方,同埋阿女係威爾斯既話就要學Welsh,我唔想佢咁辛苦要學咁多種語言...所以決定唔過去個邊,最初諗住呢度多親戚,小朋友又多,阿女會容易習慣D

年紀大左煩惱自然多,唔知點解有D野係一瞓落張床度就自然會諗 :lol: 奇怪

Yokongi 寫道:

嘩!咁快又搬新屋啦 , 等我霸番個靚位先

yo,
竟然你老公在Wales做野,而你現在又住得唔開心,點解唔搬去和你老公一齊住呀 我係唔係好八呢 不過如果你唔想講,可以唔答我架
你昨晚沒有睡覺呀,係唔係好多問題唸唔通呢?我係白姐姐,你有咩野疑難雜症,請寄來白姐姐信箱吧!

首頁

尾頁

跳至