跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如廁訓練

請問你地有無訓練bb去大小便呀?我想訓練bb去大便,但唔知點做好,好煩惱呀!請幫幫忙!

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Re: 如廁訓練

奀豬一"ng"時,我就會放佢係個 bb 廁所到痾 .

禁止訪問

大宅

兜"仔仔開大, 但唔成功, 所以等佢大d先. 反正佢d poo poo現在仲係好似糊仔咁質地.

vee vee, 我諗遲d會好d, 我大囡都係要 22個大先介到片, 如果大早同佢地介, 我覺得佢地仲係成熟時期.

複式洋房

因為我係第一次做媽咪,咩都唔識,但見到好多朋友的bb俾嫲嫲、婆婆湊,佢地都會好早訓練佢地,所以現在自己就好擔心,好似落後人地好多咁.....唉~~

男爵府

janawing, 你好, 我都係新手媽媽,
我試過比囡囡去厠所ng ng, 但唔成功, 不過, 我打算再繼續試, 因為這是bb學習的好機會, 結果唔係最重要, 重要係bb的學習過程及經驗, 所以你也要努力.

janawing 寫道:
因為我係第一次做媽咪,咩都唔識,但見到好多朋友的bb俾嫲嫲、婆婆湊,佢地都會好早訓練佢地,所以現在自己就好擔心,好似落後人地好多咁.....唉~~

複式洋房

多謝你呀!今日我終於迫自己去試,真係好大壓力,一齊努力啦!

大宅

我已經習慣每朝佢地食完奶兜佢地去厠所.
妹妹次次唔駛2分鐘就都去晒poo poo & vee vee, 真係犀利.
相反, 家姐次次兜親佢都喊到死死下, 死都唔去, 真係無佢辦法. 其實方法一樣, 都要睇下個bb制唔制.

子爵府

虎到金來勳章

每朝BB訓醒飲完奶後,就試下放去bb厠痾大小便,久而久之BB會意識到定時大小便 我現在每朝都成功去大大加ve ve,每2至3小時去一次ve ve都成功試過片片無濕 不仿一試

男爵府

我要返工, 請問可以點訓練bb?

ju 寫道:
每朝BB訓醒飲完奶後,就試下放去bb厠痾大小便,久而久之BB會意識到定時大小便 我現在每朝都成功去大大加ve ve,每2至3小時去一次ve ve都成功試過片片無濕 不仿一試

子爵府

虎到金來勳章

我之前都要返工,都係婆婆幚手,試下找人幫手啦!最近3個月先轉全職媽媽咋.比起返工辛苦好多呀 :-( 不過bb會黐你多d

男爵府

返工後練習可以嗎? 係唔係只要定時就ok?

複式洋房

咁你地用係用乜工具比佢屙架? 我見外面好多種類都唔知邊D好,比D意見la!唔該!

複式洋房

我買咗個combi的potty,去到佢大咗可以變做腳踏或者係櫈仔坐,永安及jusco有得買

子爵府

虎到金來勳章

我開頭時間會短d1小時到試下同bb痾,見片片無濕就慢慢加長時間,依家試過可以3至4小時都無濕(小睡後),我只是用最原始AA膠痰罐,我覺得比起櫈形厠深d,痾完大大唔會黐返Pat Pat ,又平

首頁

尾頁

跳至