嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無人曾經患上中耳炎?

好煩惱! 昨天醫生說阿仔患上(急性)中耳炎, 要食一星期抗生素, 間歇地發燒, 我好想知應該注意d什麼? 日後會否有後遺症?

男爵府

Re: 請問有無人曾經患上中耳炎?

黎太,
我大仔9月時試過中耳炎, 都係要食抗生素同埋食退燒水退燒, 醫生仲有比埋收鼻水藥佢架, 佢話鼻水都會影響到中耳炎, 其實你阿仔而家最緊要check住d燒, 因為會燒下退下, 上次我阿仔都攪左4-5日架...

後遺症o個到, 今次打理得好, 好返之後應該都唔會有問題o既.

唔駛咁擔心. 希望你阿仔快d好返.

大宅

一一B, 好多謝你的分享及祝福!
我的心情真係好差啊! 但睇完你的分享, 個心就定咗D, 無咁担心, 因為好多朋友都話呢個病手尾長, 又話第日唔可以游水, 日後遇上感冒時好大機會會復發...又話要做手術... :-( 所以咪愈聽愈担心! :-(

大宅

阿仔中耳炎已經第三日, 仲有發燒(39.4度), 是否需要再去睇醫生? :-(

該用戶已被刪除

大宅

你bb幾大呀? 要食3星期咁耐!

happybaby&mom 寫道:
我bb中耳炎足足食左3個星期抗生素, 醫生話一家要食清佢唔係好易返發.....依家bb有感冒我都好驚, 怕佢中耳炎番發

大宅

好媽媽勳章

我大女星期五晚都因為中耳炎而入左急症睇,(半夜3點幾突然話耳仔痛,跟住勁喊話有野咬,以為有蟲入左去,所以帶左去睇急症)醫生俾左d抗生素佢食,話一定要食晒一個療程先得,仲叫佢飲多d水,唔好撩耳仔,17號仲要返去覆診,睇下耳內既水清左未,因為佢話如果清唔晒,就會成日返發,如果清晒,就冇問題,好彩既係佢冇發燒,而今日亦已經話唔痛,你俾多d水小朋友飲啦,快d好架,祝你bb早日康復∼
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

大宅

其實中耳炎好多小朋友都有患過,唔使太過擔心既. 不過,就一定要帶佢去睇醫生.
我亞囡就因為皮膚有atopy既問題,醫生話天氣乾燥,就好易會出現中耳炎,要留意住!

大宅

阿仔於今個月9號患上中耳炎, 跟住斷斷續續燒了3日103度, 第4日更高逹104度, 終於忍唔住要睇多次急症, 証實患了肺炎, 要留院觀察, 佢唔肯食嘢及飲水, 即時吊salt水及葡萄糖水, 第朝退了燒, 住了3日2夜, 今日出院home leave, 但今晚又再微燒, 明天如果唔退燒, 便要繼續留院! :-(

首頁

尾頁

跳至