夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我最近心情唔知點解好炆憎,覺得做人老婆好大壓力!有時真係好睇佢唔順眼,大家都係要返工搵$啫,點解我做既野永遠要多咁多,做少左做錯左又話唔識做人老婆,話佢呀媽服侍老豆好周到。
每日放工返黎已經九點幾,食埋飯再由99度湊個女返棃氹佢訓覺,終於氹掂個女訓,之後要急急腳煮定飯返黎比你食(C6收夜),再洗碗(最憎洗碗)!而你,放工返㴝等開飯,食飽再切埋生果,再嘆喺度打機,你有你打我有我做,大佬,幫下手洗碗都得掛! 啱結婚時d家務都會share一齊做,而家原形盡露!同你傾又話返工大壓力辛苦,返黎想抖下!你唔諗下,你返工有壓力我都有壓力!我又唔係Ftm!
到搞掂哂所有所有工作先有時間沖涼上床休息,上左床我感覺到自己對腳係痛架!每日既十二點後先係自己既私人時間,第二朝七點幾又要起身返工啦,每日重複又重複咁,真係好攰!
又話二十世紀男女平等既,一d都唔平等!唉,鬼叫個老公自己揀既咩,認命認命!!

男爵府

回覆 lo_siuming 的帖子

樓主, 你的先生跟你的生活都是典形香港人. 你真係頂唔順就發下脾氣, 看看他有什麼反應. 我老公都是這樣, 不過有時知我累透了都會自動波. 因家有2個小魔怪, 所以有時我都發脾氣叫他幫手做. 不過, 可能自細阿媽都係出外工作又照顧個家, 我又接受到男的看電視等開飯的態度.

子爵府

我都變左個怨婦!:;pppp:

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

開佢波啦, 唔洗揀日!!

講真架喎!

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

做人老婆好大壓力!!

咁唔得架wor . 請個鍾點幫手 la

別墅

如果佢唔再幫下手, 飯都唔煮俾佢食

大宅

回覆:做人老婆好大壓力!!

叫佢食飯盒啦

複式洋房

引用:開佢波啦,+唔洗揀日!!講真架喎!

原帖由 Jolin_Yuen 於 13-07-15 發表
開佢波啦, 唔洗揀日!!
其實我晚晚開佢波,邊煮飯邊開波!可能佢聽到麻目左

複式洋房

引用:回覆+lo_siuming+的帖子如果佢唔再幫下手,+

原帖由 adaluk780 於 13-07-15 發表

如果佢唔再幫下手, 飯都唔煮俾佢食
佢真係可以日曰食飯盒都忍到架!係我開用,忍唔到,出面食無益呀:;pppp:

複式洋房

引用:回覆+lo_siuming+的帖子樓主,+你的先生跟你

原帖由 lam0903 於 13-07-15 發表

樓主, 你的先生跟你的生活都是典形香港人. 你真係頂唔順就發下脾氣, 看看他有什麼 ...
我老公可能由細比99寵壞曬,衣來張手飯來張口,連垃圾都唔會自己放入垃圾桶果d,咩都幚佢地d兄弟姐妹處理好哂!搞到佢屋企培養出幾個天下第一懶人!我99係好賢良,就當我唔賢良唔識做個好老婆啦!真係好佩服以前呀媽99果代,搞到屋企整整有條,做到隻狗咁都無怨言

男爵府

引用:Quote:原帖由+lam0903+於+13-07-15+發表回

原帖由 lo_siuming 於 13-07-15 發表
我老公可能由細比99寵壞曬,衣來張手飯來張口,連垃圾都唔會自己放入垃圾桶果d,咩都幚佢地d兄弟姐妹處理好 ...
真系要同你老公傾下,屋企大家有份,唔好甘大男人喇

複式洋房

引用:Quote:原帖由+lo_siuming+於+13-07-15+發表

原帖由 lcc20130201 於 13-07-15 發表
真系要同你老公傾下,屋企大家有份,唔好甘大男人喇
佢話男人負責搵$,女人負責家庭!佢話我搵唔夠佢多

別墅

我好明白你感受!!!

我老公都係噤..但你地真係要好好傾下, 如果你自己再怨落去, 一個人屈住屈住, 心情又唔好黑面, 佢更加唔想對住你, 噤到佢搵到個"明白佢" 既人到時就救唔返了 ( 呢個係我親身既case ..),

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:我最近心情唔知點解好炆憎,覺得做人老婆好

原帖由 lo_siuming 於 13-07-15 發表
我最近心情唔知點解好炆憎,覺得做人老婆好大壓力!有時真係好睇佢唔順眼,大家都係要返工搵$啫,點解我做 ...
大家都係女人,都好明白及同情,間中比自己放下假休息,谷得太緊好易爆煲

男爵府

lo_siuming 發表於 13-7-15 14:17
佢話男人負責搵$,女人負責家庭!佢話我搵唔夠佢多

唔夠佢多大哂呀!! 你唔使佢比甘多家用一個月, 其他野叫佢做哂睇下邊個辛苦D
真係炳少陣都唔得!

複式洋房

引用:我好明白你感受!!!+我老公都係噤..但你地真

原帖由 swkaren 於 13-07-15 發表
我好明白你感受!!!

我老公都係噤..但你地真係要好好傾下, 如果你自己再怨落去, 一個人屈住屈住, 心情又唔 ...
我有睇開你post,可憐JM,所以咪話做人老婆好大壓力,下下要我地明白佢地,體諒佢地,比空間佢地,咁我地呢?!做得唔夠好又怕比d進取小三成虛而入,大家結婚都係想將來好,一齊為頭家負出,人人話男人一家之主最辛苦,其實做女人都好辛苦架!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+lo_siuming+於+13-07-15+發表

原帖由 happyb_happyb 於 13-07-15 發表
大家都係女人,都好明白及同情,間中比自己放下假休息,谷得太緊好易爆煲

...
我會了,只係最近感覺特別攰先有感而發,間唔中我都會咩都唔理

子爵府

我想你c6以前未結婚前在家中應該是〝大少〞,甚麼都不用做,你99全天候地服侍家中的男人,所以你c6根本壓根兒不會想到要幫忙。你覺得辛苦,可以偶爾不要煮,可以叫他買東西回來吃,這樣相對要他洗碗會比較容易。你也不能用怨他要求他的方式去叫他幫忙洗碗,有時候可以婉言請求他幫幫忙,因為你累透了,一起洗,可以快些洗完。兩年妻就是很難全然平等分配家務,要潛而默化地令他不知不覺幫忙分擔,而不是用吵架的方式,吵架只會傷感情,結果他仍然可能是不理會,你只有更憤怒,這樣傷害感情,又不能幫助到任何的事情,何必做呢?
mc <()>

大宅

陪月勳章 BK Milk勳章

而家邊有老公肯幫手做野架? (10個老公9.5個都唔郁, 或者有2-3個叫一下做一下啦!)
有錢就請工人, 無錢既就當老婆係工人, 見怪不怪

複式洋房

引用:Quote:lo_siuming+發表於+13-7-15+14:17+佢

原帖由 Esther_531 於 13-07-15 發表
唔夠佢多大哂呀!! 你唔使佢比甘多家用一個月, 其他野叫佢做哂睇下邊個辛苦D
真係炳少陣都唔得!
咪係,d家用咪又係用喺開支度,以為好大呀!!

首頁

尾頁

跳至