單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

環保接龍勳章

昨天是阿仔中一適應班的第一天(共有十天)、
心情依然緊張,由N1、小一、到中一了,都是一個人帶著他走進學校、心情難以形容。幸好這個過程都有幸運之神給予阿仔順利通過,每次派學校都會擔心一段時間(會失眠)
由2嵗排到幼兒園,令我可以安心工作、4歲很急要搬屋又順利轉到同機構的幼兒園繼續讀、到六歲派小學:派到保母家隔離的小學方便照顧、到今年派中學,又派到心儀中學我們很開心。
黎緊中學、正如中學校長所說:我們仲未可以完全放得手、只可慢慢放、不可急,因為孩子轉變比較大、學好學壞家人的角色很重要、關心關懷更不可少。
初時還以為上到中學可以放手,但原來仲有排涯...哈哈哈哈!

不過我涯得開心就已經足夠。

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

大宅

回覆:終於涯到上中學了(分享)

恭喜你呀媽媽!祝福你同呀仔!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:昨天是阿仔中一適應班的第一天(共有十天)、

原帖由 vane 於 13-07-23 發表
心情依然緊張,由N1、小一、到中一了,都是一個人帶著他走進學 ...
恭喜恭喜

人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

禁止訪問

回覆:vane 的帖子

大宅

恭喜恭喜!!
加油!!

男爵府

vane 發表於 13-7-23 08:39
心情依然緊張,由N1、小一、到中一了,都是一個人帶著他走進學 ...
吾係家長放手,係個小朋友吾俾你管咁多,大小姐上中一時,早上還會跟我一起食早餐,然後一起行一段斜波返學,放學去補習社等我一起先回家,今年已吾多願俾我跟啦,補習社都吾去了。來緊這學期看程形應該無得跟。俾練習佢做又吾係咁願做。

侯爵府

環保接龍勳章

引用:加油

原帖由 sailow 於 13-07-23 發表
加油
大家一起努力

侯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:vane+發表於+13-7-23+08:39+昨天是阿

原帖由 lm251099 於 13-07-23 發表
吾係家長放手,係個小朋友吾俾你管咁多,大小姐上中一時,早上還會跟我一起食早餐,然後一起行一段斜波返學 ...
系叫家長吾好貢快放晒手,家長一定要對有些事堅持吾好放伛住、放得太快會有危機。

禁止訪問

侯爵府

環保接龍勳章

july2011 發表於 13-7-23 16:50
妳好叻呀

呢到個個都好叻就真,我只是餐搵餐食過活,沒有富裕生活,但生活得開心.

男爵府

vane 發表於 13-7-23 15:13
系叫家長吾好貢快放晒手,家長一定要對有些事堅持吾好放伛住、放得太快會有危機。

...
有啲立場已一早言明,但佢做吾做到....就?已幫佢選了間女校,但最近學校開放日及音樂會,見到有很多男生來捧場,即是代表很多同學拍緊拖?唉,男仔就可以擔心少樣野。

侯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:vane+發表於+13-7-23+15:13+系叫家長

原帖由 lm251099 於 13-07-23 發表
有啲立場已一早言明,但佢做吾做到....就?已幫佢選了間女校,但最近學校開放日及音樂會,見到有很多男生來 ...
女仔早熟過男仔,真係又頭痛早D既!所以古語有云:養兒長憂99

子爵府

畀面勳章

原帖由 vane 於 13-07-23 發表
真心覺得你好勁
我宜家都捱緊,希望10年後阿仔會明白我啦

侯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+vane+於+13-07-23+發表昨天是

原帖由 湘兒 於 13-07-23 發表
真心覺得你好勁
我宜家都捱緊,希望10年後阿仔會明白我啦
當吾能夠比到一個健全又健康既家庭比阿仔,我唯一做到既、是盡力比到佢開心成長,可以有個快樂的童年,當中包含有笑有淚。

我知就算我用晒100%能力,都好難代替(爸爸)呢個身份和位置、對仔始終係有所欠缺。
不過我真糸控制吾到Ex既想法...唉!

catfitfit  感謝, 你都比左個快樂嘅老年比我  發表於 13-7-24 13:14

男爵府

回覆 vane 的帖子

恭喜你,祝福你仔仔!
我仔都前年剛上中學,剛開始中學時我都好擔心,但慶幸一齊安好!

加油!!

侯爵府

環保接龍勳章

回覆:bulldemon 的帖子

多謝!一齊努力啦!

大宅

回覆:終於涯到上中學了(分享)

我個仔都上左中學了,想起自己一個人入院生BB,一個人抱佢出院,真係點滴在心頭!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 vane 的帖子

你令我想起首歌添...hehe

放手....放開隻手....彼此更自由
放手..其實我絕非愛得不夠
放手 豁出所有...還有你這個阿媽
已经 已经足够

小朋友成長既每一個階段其實也是做父母的成長階段...我們要學習同適應佢地既轉變...一齊去面對將來..
做他們既交心朋友...而不要做他們的指揮官..

一起努力...加油

catfitfit  放狗...隻狗好臭, 出街買豉油, 其實我落7仔乜都有  發表於 13-7-24 13:17

子爵府

捱下啦,過多幾年,你就會同我地講,捱到個仔出身了

侯爵府

環保接龍勳章

引用:捱下啦,過多幾年,你就會同我地講,捱到個

原帖由 yydaddy 於 13-07-24 發表
捱下啦,過多幾年,你就會同我地講,捱到個仔出身了
無十零年,休想得閒

首頁

尾頁

跳至