2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

人奶mama, 你地baby平均一次埋身會食幾耐? e.g. 15min / 20min / 30min/ or more ???

又食得係咪好密呢?

複式洋房

回覆:人奶mama, 你地baby平均一次食幾耐?

左右 20min each,last到3~4hrs

男爵府

回覆 sze.kwan 的帖子

我個B 通常都一邊食 近 20mins, 另一邊就食 10mins左右就算
所以兩邊加埋, 一般食 27-35mins. 有時都食到 40mins+, 但就少D.

大宅

MommyPanel勳章

我個b 食廿分鐘左右,之後就咬實個咀唇點都唔肯食,但可以訓到2.5-3.5小時

男爵府

回覆 carol818 的帖子

我個個好飄忽, 有時食完瞓到 4hrs, 有時就 1.5hr 就要食....
好視乎個餐食得乖吾乖, 睇彩數....

大宅

我有一邊餵唔到,每次都係餵同一邊,埋身啜30mins+兩安泵奶,好定時三個鐘就索食!
如果唔補泵奶就一個半鐘到兩個鐘就要食!

男爵府

回覆 bambini 的帖子

你都好, 可以比你埋身餵完再加奶。
我隻女, 一吾食就瞓, 想補都多數補吾到, 唉~

大宅

引用:我個b+食廿分鐘左右,之後就咬實個咀唇點都

原帖由 carol818 於 13-07-23 發表
我個b 食廿分鐘左右,之後就咬實個咀唇點都唔肯食,但可以訓到2.5-3.5小時

...
我個囡同你個b一樣喎!想要佢食多d都難

大宅

引用:我有一邊餵唔到,每次都係餵同一邊,埋身啜

原帖由 bambini 於 13-07-23 發表
我有一邊餵唔到,每次都係餵同一邊,埋身啜30mins+兩安泵奶,好定時三個鐘就索食!
如果唔補泵奶就一個半鐘 ...
加埋泵奶都食得晒呀?勁!我有時都有補,但食得超慢,埋身加補奶可以搞成粒半鐘

別墅

通常食20分鐘就唔食訓左
1.5-2個鐘要食一餐
好想佢食飽d訓耐d><

男爵府

bobotang224 發表於 13-7-23 23:00
1.5-2個鐘要食一餐
好想佢食飽d訓耐d><
>>> 好想佢食飽d訓耐d <<< same !!!
但都無辦法, 無得迫佢食耐D, 話瞓就瞓 !

大宅

引用:Quote:bobotang224+發表於+13-7-23+23:00+

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-24 發表
>>> 好想佢食飽d訓耐d
我都好想佢食飽先訓 但埋身餵.. 次次食完 好似好滿足 訓左 但轉頭又喊又要食 d休息時間好難夾 有時15分鐘 有時1個鐘 有時3個鐘... 真係好沮喪

泵出黎就知佢食幾多 但人奶要有足夠休息同隔3個鐘先有得泵.. 中間佢2個鐘又要食 我到依家都仲未有個schedule 又餵又泵又休息

有無全人奶媽可以share 個schedule ???

複式洋房

回覆 HumptiDumpti 的帖子

around 30-45mins..

別墅

引用:通常食20分鐘就唔食訓左1.5-2個鐘要食一餐

原帖由 bobotang224 於 13-07-23 發表
1.5-2個鐘要食一餐
好想佢食飽d訓耐d><
我個都係咁,差不多個半鐘就喊到拆天咁,點可以令佢食多D呀?

HumptiDumpti  我個隻呢兩日都係咁, 點心咁食少少就瞓但轉頭又喊!  發表於 13-7-26 13:14

大宅

MommyPanel勳章

引用:Quote:原帖由+HumptiDumpti+於+13-07-24+發

原帖由 SiuBok 於 13-07-24 發表
我都好想佢食飽先訓 但埋身餵.. 次次食完 好似好滿足 訓左 但轉頭又喊又要食 d休息時間好難夾 有時15分鐘 ...
因為我半夜兩餐餵奶粉等佢飽些,所以晚上可以泵到八安,等佢沖涼前後飲,咁下午有陪月係到我可以訓耐些。下午不用埋身餵,就泵定作儲備。而家儲左十幾包奶,等我番工佢每天仍有至少一餐人奶

大宅

引用:Quote:原帖由+SiuBok+於+13-07-24+發表我都

原帖由 carol818 於 13-07-25 發表
因為我半夜兩餐餵奶粉等佢飽些,所以晚上可以泵到八安,等佢沖涼前後飲,咁下午有陪月係到我可以訓耐些。下 ...
我同你差唔多 夜晚都係比奶粉佢食 等佢可以訓耐D 我同先生都可以瞓耐d... 但我每次都系泵得三四安 俾佢下午有陪月吋飲 我就可以訓一陣..

好羨慕你咁早就可以儲個奶庫... 如果係咁你夜晚唔應該補奶粉比佢 直接飲埋D 人奶 咁樣佢既抵抗力會好啲

大宅

我宜家只係泵到80ml, 好灰

HumptiDumpti  我無 pump 好多分鐘, 同你一樣通常都係 pump 80ml左右  發表於 13-7-26 13:15

男爵府

尋日繼續, 日頭就可以食成 30 幾 - 40 mins, 但夜晚成日食 10mins or 多D就收工, 之後吾夠兩粒鐘又黎過!mouth:

大宅

引用:尋日繼續,+日頭就可以食成+30+幾+-+40+mins

原帖由 HumptiDumpti 於 13-07-25 發表
尋日繼續, 日頭就可以食成 30 幾 - 40 mins, 但夜晚成日食 10mins or 多D就收工, 之後吾夠兩粒鐘又黎過!: ...
未係囉 成日同我地玩野.. 所以就好怕埋身餵 唔知佢真係有無野落肚... 怕佢食得少 增塝唔理想 一陣又黃過...

大宅

我都覺得埋身好麻煩,但又怕只係泵刺激唔夠唔夠奶,我好想只係泵出嚟

首頁

尾頁

跳至