少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

三歲小朋友問題

我想問下大家, 我個仔三歲, 佢成日驚驚青青, 有冇方法可以令佢大膽d? 佢去到d 唔熟或者多人既環境成日都拉住我, 連玩具反斗城都唔敢自己行, 佢以前唔係咁架, 我問佢驚咩, 佢話驚比人捉左喎....點算?

大宅

環保接龍勳章

Re: 三歲小朋友問題

你應該想想是不是以前發生過一D事令到他這樣。然後多給他信心,如你想他自己行過去,可先擁抱他說媽媽一定在你附近,多給他鼓勵。

我個女曾經試過沒有人去學校接她(這是公公和校車司機的誤會),令她有恐懼。每一次我帶她去興趣班,她一定會話你一定要來接我。我每一次都排在最前讓她看見我,一段時間後,她就沒有再恐懼啦。

複式洋房

三歲小朋友會講"驚比人捉", 一定睇左啲咩電視or有人驚過佢, 如果唔係點識講. 其實可以試試同佢講"唔駛驚, 媽咪睇住你" or "媽咪一直跟住你" , 如果佢肯試, 就贊多佢幾句.

我仔仔下個月都三歲, 佢都幾細膽, 會好cool 唔采人同拖實我. 好彩返左學之後好好多啦. 而家只要o個個人有情咁氹佢玩, 好快就會拉住人唔放.

大宅

剛剛睇緊一本書, 話小朋友 “突然” 變得胆小, 是正常. 有時間可以睇吓呢本書, 可以幫到我們明白多d 自己小朋友的發展.
<<你的三歲孩子--亦敵亦友的年齡>>

大宅

我女剛四歲, 最近又是變得好膽小. 自己看'芝麻街' tv 都忽然話驚, 我問佢驚乜, 佢話驚'Ernie' 對眼好大, 真係比佢激死, 佢之前都有睇.

子爵府

我囡上個月夠左3歲,,佢成日都話驚依驚路,但都係講GA咋,,,行為上面又唔見佢真係驚,好似同佢行街,,隔離有棵樹,佢就話要我抱,,因為驚棵樹林落黎紮親佢,去到行街,,商場上面有D大型吊飾,佢又唔敢0係下面行,,話又驚果D野蹤落黎...
我諗你仔仔話驚有人捉,應該係有人甘同佢講過,,所以佢就驚,,唔敢離開你遠D,會唔會有第2個人湊佢,,驚佢會自己走開,所以甘樣嚇下佢呀??

別墅

我果個就"chi"身膏藥咁, 一定指定係我做和同她玩, 但我不是全職媽媽, 搞到我好慘, 唔病尤是可, 病起上來自己都顧唔掂, 點同你玩呀 ! :-(

首頁

尾頁

跳至