母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身唔係一個富媽,真係餐搵餐食餐餐清,但亞B唔爭氣,而家差唔多三個半月,每日只係肯食四餐﹝每餐大約四安,有時唔仲唔肯食﹞,臨瞓前有機會就迫佢食多餐再瞓﹝因為佢七點幾八點食完餐奶九點幾十點就會瞓,但佢一瞓就會第二朝先醒﹞6:00 AM埋身餵、大約10幾同3點餵樽、七、八點埋身或餵樽。因為亞B唔多食,所以儲咗好多冰奶,多到開始要掉,真係肉都赤埋。而家每日泵、埋身四至五餐,真係好驚會收奶,返工泵兩次,會泵到十四、五安,但食唔到又倒,每日都要倒,真係激死。想問吓,BB每日食四至五餐,但又唔食得多,會唔會有問呢?應該要食幾多餐先啱呢?我個B從來都唔喊食,只有我哋迫佢食,比佢激死!

大宅

回覆 大吉大吉 的帖子

bb應該平均每日食24安左右,食6餐就差唔多,同埋多左既奶可以要黎沖涼,唔駛倒咁浪費

男爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 開心吸收勳章

可以沖涼, 可以整母乳皂

男爵府

引用:回覆+大吉大吉+的帖子bb應該平均每日食24安

原帖由 mizcaren 於 13-07-29 發表
回覆 大吉大吉 的帖子

bb應該平均每日食24安左右,食6餐就差唔多,同埋多左既奶可以要黎沖涼,唔駛倒咁浪 ...
咁請問1.5月,應該一日食幾多安呀

別墅

回覆:日日都要倒奶

厭奶期嗎?

男爵府

引用:本身唔係一個富媽,真係餐搵餐食餐餐清,但

原帖由 大吉大吉 於 13-07-29 發表
本身唔係一個富媽,真係餐搵餐食餐餐清,但亞B唔爭氣,而家差唔多三個半月,每日只係肯食四餐﹝每餐大約四 ...
其實我同你情況差不多,我仔剛三個月,都係一日食四至五餐,基本食四安,但好多時四安都食唔曬!!

子爵府

回覆:大吉大吉 的帖子

我bb三個月時食5餐,每餐4-4.5oz, 之後四個月時轉了4餐,至到六個月前都係每日食22-25oz奶,雖然食得唔多,但生長線都有4x, 但食固體就開始瘦,跌到十。如果bb唔想食又逼佢食,可能會嘔。

大宅

etcat 發表於 13-7-29 16:57
可以沖涼, 可以整母乳皂

沖涼都有多呀,母乳皂又唔識整,我見過有POST教點做,啲化學名詞我都唔識,又唔知去邊到買料。

大宅

mizcaren 發表於 13-7-29 16:00
回覆 大吉大吉 的帖子

bb應該平均每日食24安左右,食6餐就差唔多,同埋多左既奶可以要黎沖涼,唔駛倒咁浪 ...

我諗連沖涼都有多呀,係咪每次沖涼用五安奶左右呀,我每包冰奶都係五安以上,會多嗎?係咪就咁一大盤水放一包冰奶加沖涼洗頭液落水沖就得,唔洗過水呀?

大宅

bkmommy 發表於 13-7-29 18:07
厭奶期嗎?

我都唔係唔係,我7月頭開始返工係已經食得唔係咁好,只係而家越食越差,去到而家仲唔肯食。今朝仲衰,亞B平時六點鬆啲就會醒,佢由噚晚十點四十五分瞓到今朝七點多,冇醒過,因為我要趕返工,所以就泵咗啲奶叫婆婆摷醒亞B叫佢起身食奶,因為佢噚晚九點半到完到今朝七點多,差不多十個鐘冇食過嘢,BB仔係唔可以架,好啦,到叫醒佢食啦,五安半奶食到天一半地一半,玩咗三安半就食淨兩安,我出們口前就叫婆婆一定要佢食埋,結果到而家佢都係唔肯食,喺度練仙!

大宅

koichipat 發表於 13-7-29 18:47
其實我同你情況差不多,我仔剛三個月,都係一日食四至五餐,基本食四安,但好多時四安都食唔曬!!

...

咁你囝囝重得好唔好呀?又瞓得好唔好呀?我個B兩個月時去磅重有11點幾磅,我諗今次去磅,都唔知會唔會有12磅呀!

大宅

Potato001 發表於 13-7-29 19:03
我bb三個月時食5餐,每餐4-4.5oz, 之後四個月時轉了4餐,至到六個月前都係每日食22-25oz奶,雖然食得唔多, ...

我都冇迫佢食呀,因為跟本都迫唔到,個奶咀擺到入口,唔係含住就頂返出嚟,係就張啲奶吐返出嚟,佢可以連嘔都唔洗煩呀!

別墅

唉,其實我都每日倒奶,有苦自己知。加油!

大宅

bkmommy 發表於 13-7-30 08:49
唉,其實我都每日倒奶,有苦自己知。加油!

唉.........係呀,倒奶已經內赤,佢仲要成日都唔肯食先係最擔心..............

大宅

我個囝都係,7個月喇,用樽餵食成粒鐘都食得100ml咋,埋身食就食几分鐘根本食唔到後奶,成日要等佢訓著左先唔駛餵到打交咁,永遠淨係會扭眼訓唔會扭肚餓,餐餐食一半倒一半!

大宅

上網搵吓賣手工皂嘅有代製母乳皂
你只要提供母乳就得,不過價錢唔知要問

大宅

埋身肯唔肯食?bb有可能改變口味,或者鍾意埋身唔肯食樽,我個女之前突然唔肯食樽,要迫幾次先肯食,反而埋身就肯食

男爵府

引用:Quote:koichipat+發表於+13-7-29+18:47+其

原帖由 大吉大吉 於 13-07-30 發表
咁你囝囝重得好唔好呀?又瞓得好唔好呀?我個B兩個月時去磅重有11點幾磅,我諗今次去磅,都唔知會唔會有12 ...
佢出世得四磅,兩個月有九磅,三個月十磅(自己磅),佢厭奶之後都重少左,但健康院話佢ok wor

男爵府

佢夜晚訓得普通啦,仲係三個鐘醒一次,但就訓我冧,你呢?

大宅

其實食得小但重得OK, 就可以啦, 好似話可能D奶脂肪重, 所以食得飽, 米5洗食好多安囉.... 雖然倒奶係肉赤, 不過好過5夠要勁追奶....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊