自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

星島日報 : 李 國 章 有 信 心 如 期 推 學 券

希望局長/議員萬事有相量, 唔好玩啦........

COPY FROM 星島教育版

李 國 章 有 信 心 如 期 推 學 券

教 統 局 局 長 李 國 章 昨 談 及 未 能 就 學 券 制 與 幼 稚 園 團 體 達 成 共 識 時 眼 泛 淚 光 , 激 動 地 指 責 業 界 忽 略 家 長 需 要 。

(星島日報報道)教統局局長李國章,昨再次就押後向立法會申請學券制廿三億元撥款解畫。他眼泛淚光地表示,幼稚園團體繼續就學券制的五項原則爭拗,是忽略家長的需要,幼教團體應反省爭拗是否合理。對於外界批評教統局無限期「擱置」學券制,李國章稱感到「極不公道」,他有信心可如期於下學年推出學券制。

李國章昨評論「校本條例」判決後,再次就撤回學券制文件解釋,更一度眼泛淚光。他指當局已就學券制提供一套完備的支援及過渡安排,但幼教團體仍然爭拗不斷,「我感到最遺憾的是,幼教團體忽略了家長的需要,又影響小朋友的利益,我真的非常不高興。」

他強調,撤回文件並非威脅業界,自己亦不是一意孤行,「你

覺得我似不似威脅﹖白又不對,黑又不對,甚麼都是他們(幼教團體)說的。」李國章表示,推出學券制是協助家長和學生,並非從辦學團體賺錢出發。教統局撤回文件,亦不代表無限期押後實施學券制,「如果指我是無了期押後的話,對我來說是極不公道。」

他又指,作為一個負責任的政府,不能推出有問題的政策,因此必須先尋求業界共識,「我會再與他們會面協商,直至成功說服他們支持五項原則。」他有信心學券制可如期於下學年推行,「我任何時候都充滿信心,但我呼籲他們(幼教團體)要反省現時所做的是否合理,是否真的可以幫到家長。」

港九新界幼稚園教育協進會會長周翠娥認為,幼稚園團體並沒有做錯,因此毋須反省,「我們不是反對政府推行學券制,但這筆錢來自納稅人,應該公平、公正去運用,令每個家長都能受惠。」她慨歎,私立幼稚園動用不少資金辦學,但最後卻無人欣賞。

香港教育學院幼師校友會主席麥謝巧玲則指,幼稚園業界並非反對李國章提出的五項原則,只要求當局保留現行的幼師薪級表,業界會繼續約見李國章,希望通過溝通解決分歧。

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 星島日報 : 李 國 章 有 信 心 如 期 推 學 券

大宅

Re: 星島日報 : 李 國 章 有 信 心 如 期 推 學 券

公說公有理, 婆說婆有理, 就黎俾佢地玩殘玩謝.......

珍珠宮

一時一樣.

水晶宮

份份報紙講既野都唔同,都唔知聽邊個講好,apple仔成日都鬧政府,太偏激,係一份無風起浪的報紙

水晶宮

兩段報導個內文都係差唔多,李國章講既野都係一樣,

但apple仔個標題就話學卷泡湯
星島就有信心如期推學卷

?-(

大宅

hi sandylaw

妳講得岩, apple 成日作大 & 反政府.
最終, 係掂都末記. (我緊係想如期啦)
不過, 只睇報導, 星島教育版會專業d.
sandylaw 寫道:
兩段報導個內文都係差唔多,李國章講既野都係一樣,

但apple仔個標題就話學卷泡湯
星島就有信心如期推學卷

?-(

侯爵府

禁止訪問

禁止訪問

別墅

螞蟻人 寫道:
[quote]

(星島日報報道)教統局局長李國章,昨再次就押後向立法會申請學券制廿三億元撥款解畫。他眼泛淚光地表示,幼稚園團體繼續就學券制的五項原則爭拗,是忽略家長的需要,幼教團體應反省爭拗是否合理。...

覺得不合理就唔駛爭拗啦,話鬼知佢丫,政策認為Ok, 就無需理少數人既,依家唔係開善堂,應做就去做,少少野都一鑊泡。鬼叫 d 人要入名校,要仔女讀個 d 私校先?? 呢D 人環境都算好先去讀,依家就黎做乞兒,比條毛比佢啦,一係自己去轉校 [/quote]
With God all things are possible.MATT 19:26

別墅

del.
With God all things are possible.MATT 19:26

別墅

del.

禁止訪問

Re: 港人治港,治死香港

大宅

BK Milk勳章

螞蟻人 寫道:
[quote]

(星島日報報道)教統局局長李國章,昨再次就押後向立法會申請學券制廿三億元撥款解畫。他眼泛淚光地表示,幼稚園團體繼續就學券制的五項原則爭拗,是忽略家長的需要,幼教團體應反省爭拗是否合理。...

覺得不合理就唔駛爭拗啦,話鬼知佢丫,政策認為Ok, 就無需理少數人既,依家唔係開善堂,應做就去做,少少野都一鑊泡。鬼叫 d 人要入名校,要仔女讀個 d 私校先?? 呢D 人環境都算好先去讀,依家就黎做乞兒,比條毛比佢啦,一係自己去轉校 [/quote]

大宅

都唔知道佢地想點!?

男爵府

螞蟻人 寫道:
[quote]

覺得不合理就唔駛爭拗啦,話鬼知佢丫,政策認為Ok, 就無需理少數人既,依家唔係開善堂,應做就去做,少少野都一鑊泡。鬼叫 d 人要入名校,要仔女讀個 d 私校先?? 呢D 人環境都算好先去讀,依家就黎做乞兒,比條毛比佢啦,一係自己去轉校

I agree with you

伯爵府

喂!咪玩啦,年紀大唔受得架...... :cry:
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

我認為高官出得講我又唔信佢唔會如期實行呀, 只係李國章條氣唔順d幼稚園團體出來成日話要錢. 所以佢先要搞d花神. apple千祈唔好信, 試過好多新閒都係作, 除左有朋友遇過外, 我自己親身都發生過一次. 佢都新閒d人都係互交資料, 你估單單事件都一齊到現場咩, 而且本身到現場賣料o個個又唔會賣全部比行家, 所以收到2,3句資料,往後十幾廿句咪作埋落去囉. 我信星島多d, 佢做新閒仲中肯. 肥佬lai既野周刊都見唔少啦, 仲信得過....算吧!

首頁

尾頁

跳至