自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

食藥後出現肚痾?

我仔因喉嚨發炎所以睇醫生...醫生要佢食抗生素(AUGMENTIN)156MG/5ML

我仔食左2-3次..開始食完第2日開始肚瀉..頭頭佢痾果D係有小小"散"跟住直頭痾水...睇醫生果日係星期五晚上..今朝同佢再搵番佢睇開果個醫生.."因果既佢休息所以冇睇佢"
佢話呢隻藥好多人食左都話係會有咁既情況出現..佢而家叫我唔好食果隻藥..佢有開止痾藥我仔食...食左一次...但係呢3個拎鐘佢都有痾2次...每次都係一痾尿果陣就痾埋出黎..(平時佢痾尿係企..呢幾日佢要坐..)跟住岩岩我上網查呢隻藥...查到試過有媽媽比BB食完又係咁...一日痾10次...

想問問有冇媽媽試過比泥隻藥比你地既BB食??食完係未好似我仔咁?
我而家好膽心..如果佢食多一次止痾都係咁想同佢番HK入院

大宅

Re: 食藥後出現肚痾?

我在網上找了很久才知道,原來Augmentin就是Amoxicillin,我細女食過好多次,開始食一、兩次左右都會痾,好多時都是痾水狀物,但痾3、4次之後就不會再痾,之前我也很擔心有問過醫生,醫生說沒問題,只說如果怕的就可以停藥,結果照給她吃,第二天就沒再痾,不過每個人的體質都不同,如果擔心不如帶您BB去急症看看吧

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實, 食親 "抗生素"都好可能會有痾既.

我仔上次發了4天燒不退, 因為喉嚨炎及出玫瑰疹關係, 醫生在沒辦法下, 第一次開了 "抗生素" 比亞仔食, 果時醫生講明會有肚痾的, 這是正常反應.

大宅

但係佢今日停左果隻藥...比左止痾佢食都食有痾...今日大約5-6次...咁算唔算多呢??佢食左2次止痾藥..一次2點食..一次6點..但佢有其他藥食緊既都...係今日睇果個醫生開既咳水果d.. :-| :-|

大宅

仲有就係佢而家一食野就痾唔食就冇痾...我都係比粥佢食咋... :-| :-|

麻煩哂500kb媽媽幫我搵資料..

禁止訪問

大宅

但係點解佢每次去小便果陣都會痾埋果d水既??佢由7點幾之後到而家都係痾左2次..小左d..但係一去小便就會痾埋...但唔多囉..係痾小小..

首頁

尾頁

跳至