自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人隻腳成日痛呀

每朝一起床隻腳落地就痛, 要行一陣才好d, 是腳板痛呀, 唔知有冇人有這樣呢

男爵府

Re: 有冇人隻腳成日痛呀

我表嫂多年前試過, 看過好多醫生都醫唔好, 當時佢家菲傭每晚幫佢做腳底按摩, 做足半年多, 全好返晒。我表嫂是地產經紀, 佢

大宅

好媽媽勳章

好可能係筋膜發炎.
因為我都係,醫生話係筋膜發炎
打針同食藥,同唔可以行得太耐隻腳痛,
快点see醫生哪
快樂可人兒
:-DResults:

大宅

我以前腳板位落床就痛,有一次accident弄傷頸,去看中e做推拿拉位,點知e完頸及肩部,對腳落床慢慢冇事.
中e師話有機會是,左肩神經/筋有事引致右腳痛.

複式洋房

我都係一樣情況, 好慘:-( 但係生完BB后先有, 朋友話係坐月時坐得唔好. 因為我又無成日訓床, 又成日幫BB沖涼,所以入風, 我剛開始睇中醫, 希望快D好番la........

珍珠宮

會5會係骨"次"呀 我之前有朋友係咁呀, 如果持續痛去睇下醫生好d.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我在生完 bb 後都有這情況出現.

現在開始學瑜伽後有改善.

相信是有幫助吧!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

maggiekfma 寫道:
我都係一樣情況, 好慘:-( 但係生完BB后先有, 朋友話係坐月時坐得唔好. 因為我又無成日訓床, 又成日幫BB沖涼,所以入風, 我剛開始睇中醫, 希望快D好番la........

我都係
個醫生就話因我肥左引至,佢叫我減肥至得 :-( :-( :-( :-(

別墅

有機會係筋膜炎, 又可能係坐骨神經有事, 快趣尋根, 基本上針灸都幫到

複式洋房

呢種係足底筋膜炎!
唔好唔理呀!唔理就會變骨刺,咁你到時就仲麻煩!
睇醫生都只係食止痛藥或打針.
如果你想好番晒,唔依靠藥物,就要做鞋墊.
我之前去開有一間好好.有興趣pm我啦!
著左真係唔再痛~

大宅

貓狗褓姆

我都有呀 , 但唔係成日 , 落床第一下腳板好痛 , 但之後都會痛 , 每行一步腳板都酸酸痛痛咁 , 過幾日又無事(搽安美露) , 之後隔一排又會發作 , 我都唔知咩事 , 但我著親鞋個鞋底都會 (舌)埋一邊 , (舌)向左邊 , 唔知你地會唔會咁 , 我可以去邊度睇醫生?

民房

有時手痛添呀...

大宅

MinnaMaMa

Can you email the information to me ?
" [email protected] "
Thanks so much.
MinnaMaMa 寫道:
呢種係足底筋膜炎!
唔好唔理呀!唔理就會變骨刺,咁你到時就仲麻煩!
睇醫生都只係食止痛藥或打針.
如果你想好番晒,唔依靠藥物,就要做鞋墊.
我之前去開有一間好好.有興趣pm我啦!
著左真係唔再痛~
人生是無常 .. 對人, 對事唔好太執著.
將時間用在值得的人, 值得的事上.
活在當下, 珍惜當下.

大宅

試過一次約7,8年前. 情況同你一樣.腳板底冇甘痛就到腳面痛,像火燒一樣, 於是我full冰袋,full 左一晚之後touchwood就再冇痛過.

大宅

我唔使番工但小腿都成日疼,用按摩油按下就好好多

大宅

如果真是筋膜炎, 但我又唔想睇醫生, 咁而家可以怎做令到隻腳唔好差落去好呢?

大宅

我在綱上 尋找 "足底筋膜炎"
發現 穿著 "矽膠鞋墊" 有效.

有無人穿著過 ??
價錢 多少 ?

活在當下, 珍惜當下.

大宅

我已然著咗兩對,大約一對$250.
"足底筋膜炎"
1.要用鞋墊.
2.要减磅(身重量落哂去腳跟到,久而久之變咗腳跟發炎,每日起身或坐咗一陣,企起身會好痛,行一陣就唔係好痛.如果唔理遲D會生骨刺.
3.最好睇跌打.
我用咗兩星期睇好咗但好痛,因為我+針灸,但真係快好多,如果唔+針灸比多個星期都唔知好未.

大宅

請問你在那裡買 ?
" 矽膠鞋墊 " $250.- ?? 我想買.
karena28 寫道:
"足底筋膜炎"
1.要用鞋墊.
2.要减磅(身重量落哂去腳跟到,久而久之變咗腳跟發炎,每日起身或坐咗一陣,企起身會好痛,行一陣就唔係好痛.如果唔理遲D會生骨刺.
3.最好睇跌打.
我用咗兩星期睇好咗但好痛,因為我+針灸,但真係快好多,如果唔+針灸比多個星期都唔知好未.
活在當下, 珍惜當下.

複式洋房

我用過silicon鞋墊呀都..........不過我覺得佢只係幫到個腳跟...都唔能夠承托足弓........到睇完醫生做埋倒模做0既鞋墊咁我只知原來醫足底筋膜炎係最緊要承托足弓囉~

仲有我個矯形師話用得多silicon鞋墊...因為太soft 0既關係...適應左就要日日都用........一著番硬少少都會好易腳痛架喇...所以要揀岩呀!

karena28 寫道:
"足底筋膜炎"
1.要用鞋墊.
3.最好睇跌打.

首頁

尾頁

跳至