嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

煲粥仔煲得好開心!

唔知點解我今日望住煲粥,竟然覺得好開心,唔知係咪因為我每日都俾亞b食粥仔,令到佢開始肥肥白白(因早排係咁病,成個瘦晒,見到都心痛個隻!),我每日都會落足料去煲,希望佢食到多d唔同既野,吸收多d營養,而家我每日都會用淮山果皮煲米水俾bb開奶,又真係覺得佢d肉實d,我覺得亞b最鍾意食我煲既南瓜薯仔瘦肉粥,我自己都覺得幾正,因為煲完d南瓜容晒,令到個粥好甜!
唔好意思!我只係好想分享下我既感想!

別墅

Re: 煲粥仔煲得好開心!

你個B好得意.
想問"淮山果皮煲米水"有什麼好處?因我只用"米水"俾bb開奶.

複式洋房

千千 寫道:
你個B好得意.
想問"淮山果皮煲米水"有什麼好處?因我只用"米水"俾bb開奶.

多謝你讚bb呀!我用埋淮山係因為佢有健脾開胃既功效,你都不妨試下呀!

男爵府

男爵府

你bb幾大呀?
我都想學呀~ 你可以分享下你保個粥仔點保嗎?
仲有個款意米水開奶...又係點保架?份量幾多..?? 我都保黎比囡囡開奶, 我都係只識用米水咋
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

複式洋房

傻太太 寫道:
你bb幾大呀?
我都想學呀~ 你可以分享下你保個粥仔點保嗎?
仲有個款意米水開奶...又係點保架?份量幾多..?? 我都保黎比囡囡開奶, 我都係只識用米水咋

我個bb就黎8個月啦!我每日係用淮山果皮黎煲米水,其實好似你煲米水咁架咋!只不過係加埋淮山同果皮之嘛!我既做法係夜晚洗定d米,浸住佢(因為咁樣第二日煲既時候d米會快d開花,又快煲完),淮山又係浸住佢,到第二朝就浸下塊果皮,刮走面個d滑散散,跟住就落晒d野煲米水,我通常煲半個鐘至9個字就會裝起d米水架啦!我比較慳,煲完米水d米我會用番黎煲粥(即係裝起晒d米水之後我會加2碗至3碗滾水落去d米到),我覺得一黎慳,二黎個粥更加綿,一水滾我就會落d肉落去先,之後再加其他料!
我講既南瓜薯仔瘦肉粥奶易架咋!我會買5蚊水展,切薄片,南瓜我買半個,但係我只會用一小半,因為南瓜纖維好勁,食太多會搞到bb係咁痾臭臭,南瓜我就去皮去核,切片,薯仔都係咁做法,我會首先落肉先,等佢出味d,跟住就落薯仔,落左薯仔之後我會隔一陣就搞下佢,因為薯仔會痴底,最後先落埋南瓜滾大概2個字到就搞掂架啦!因為南瓜好快熟,我煲完之後先至將d瘦肉篤爛,將d薯仔南瓜壓蓉,好易架咋!你試下啦!

大宅

幾好喎...等我都試吓先...但我想問d瘦肉篤爛會唔會仲好大夠,如果未煲前攪爛得唔得?

首頁

尾頁

跳至