自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日同c6去尖沙咀i 字頭果個商場食lunch ,食完lunch就搭鉝落地鐵站果層走,我入鉝果陣,連埋自己同c6都已經有7,8個人係鉝入面,之後有三個b6(2大1細)"格眼"再質埋入黎,都算喇!

再落多層,有兩個b6佬見到咁都仲要"質"入黎,仲係度用普通話講"擠一下",個b6佬質左兩次都質唔入,仲想質第三次,有個女仔大大聲話"Oh my God\",兩條友先唔再行入黎,依種"擠一下"文化我真係接受唔到囉

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:b6 "擠"一下文化

要擠唔該返大陸擠飽佢啦,好討厭

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我先日兩坐火車, 有一個空位, 班大陸人又係話要擠一下
一個位擠兩個小朋友都未夠, 仲要擠多個大人,
空位左右兩旁都係坐左香港女仔, 連埋企喺度既人一齊怒啤佢地, 不過D大陸人好似冇野咁, 仲好開心, 真係頂佢地唔順

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

OMG

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

和mau响街的文化

男爵府

vivibabyvivi 發表於 13-8-10 22:51
我先日兩坐火車, 有一個空位, 班大陸人又係話要擠一下
一個位擠兩個小朋友都未夠, 仲要擠多個大人,
空位左 ...
我上次坐火車4人位"擠"咗7個人
我同呀仔2個人坐咗4人位的一邊, 九龍塘上一大咋B6, 5個大人1個掹1個坐晒落黎2人位, 仲"吱"咗我個仔走

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

hohoho_22 發表於 13-8-10 23:01
我上次坐火車4人位"擠"咗7個人
我同呀仔2個人坐咗4人位的一邊, 九龍塘上一大咋B6, 5個大人1個掹1個坐 ...

7個係我見過既極限

佢地整走你會好開心, 唔會覺得唔好意思

男爵府

我都好慶呀, 因為佢地整咗我個仔落地, 我開聲話佢地, 佢地完全唔so我仲係度笑

男爵府

vivibabyvivi 發表於 13-8-10 23:03
7個係我見過既極限

佢地整走你會好開心, 唔會覺得唔好意思
我都好慶呀, 因為佢地整咗我個仔落地, 我開聲話佢地, 佢地完全唔so我仲係度笑

伯爵府

好媽媽勳章

我覺得呢D位你唔可以當佢哋係人。
我響街見到狗糞只會默默兜過去,唔會走去踩佢。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

男爵府

我今日坐巴士,上層只剩下幾個座位。我抱起個女坐,讓個位給一個大陸女人。那個女人都幾好,讓個位俾奶奶同個女(5、6歲)坐,然後落番下層。
但係個細路女就唔係幾得,唔肯俾祖母抱,係到吵吵嚷嚷,又企響度,我頂唔順就同個細路女(5、6歲)講,上層唔可以企,好危險,細路女先坐番低,但又嘈過。結果就係佢祖母企,孫女坐,過咗一陣,兩個人擠在一個位(應該係話,三個人擠兩個位,靠窗位先生迫埋一邊)。
係呢件事上,我覺得個細路沒家教,是被寵壞的小公主。如果老人家真係企成足全程,要差唔多成個鐘,真係幾辛苦架,但孫女沒有叫祖母坐,只是自己好舒服咁坐,最後是個老人家頂唔順坐番低架。
而我囡囡同佢差唔多大,佢由得我抱住(其實幾熱,幾迫,都唔多舒服),我仲教佢放好雙腳,唔好踢到人添。但那個細路的祖母是沒有佢辦法,結果要我呢個外人開聲叫佢坐。
呢D就係溺愛所害的囉!太自我為中心的人,根本唔個理會他人的感受,連自己祖母都係咁對待,將來對外人更加唔使有同理心啦!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

佢地做慣乳牛,慣左"被擠"同"擠人地"!:;pppp:

不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

想生BB熱投 BK Milk勳章

唔好玩啦

男爵府

咁鐘意擠,返屋企擠暗瘡喇:;pppp:

公爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大宅

今日坐西鐵見到6個b6一齊擠埋坐4人座位,雖然係佢地自己喺度擠,但我都睇唔順眼走去第二卡!唔想見到佢地!

伯爵府

叫佢擠返上大陸 ...

珍珠宮

環保接龍勳章

同周圍痾既文化冇分別!

大家好,我是子悠~~

珍珠宮

同佢講:要擠回大陸擠個夠!我們香港已經夠擠了,再擠不下你們!

大宅

暗瘡咩,成鬼日都係甘擠:;pppp:

首頁

尾頁

跳至